[b4 2.6 ABC] odpowietrzenie ukladu chlodzenia
[b4 2.6 ABC] odpowietrzenie ukladu chlodzenia
w jaki sposób usunąć "poduszke powietrzna w silniku" po wymianie termostatu nie potrafie odpowietrzyc w silniku jest powietrze ktore nie dopuszcza do otwarcia temostatu ktory by wypuscil powietrze. normalnie odpowietrzajac silnik nic nie poskutkowało tylko sie zagotuje i wyrzuca wode.
JaKuBeN, ja niedawno wymieniałem uszczelki pod głowicą u siebie w aah i odpowietrzałem w ten sposób, cięgno ogrzewania na maxa na ciepłe oczywiście , korek zbiorniczka wyrównawczego odkręcony cały czas no i niestety dopóki nie otworzy się termostat nie zakręcaj korka no może w skrajnych przypadkach kiedy będzie wylatywał płyn ale to na chwilę i zaraz odkręć żeby powietrze się wydostało niestety musisz trochę płynu poświęcić(wyleci na ziemię) Jak zakręcisz korek to nie odpowietrzysz bo zagotuje ci się woda.
Kiedy wymieniałem uszczelki pod głowicą to założyłem od razu nowy rozrząd no i oczywiście nowy termostat. Prawdę mówiąc nie zwracałem uwagi na ten otwór w termostacie. Wiem że jest tam dziura , ale założyć ją w górę czy w dół to mi się wydaje że różnicy nie ma, bo ja nawet sam nie wiem jak założyłem, a korek taki czy taki mimo tego nie zakręcam go dopóki nie załączą mi się wentylatory.
[ Dodano: 2011-01-08, 22:22 ]
Kokos, korek taki czy taki to i tak bym nie zakręcał w ogóle, bo ja mam oryginalny, a i tak jak zakręcę to za cho...rę nie mogę odpowietrzyć układu, tak próbowałem wcześniej i o mało co mi zbiornika nie rozsadziło.
[ Dodano: 2011-01-08, 22:22 ]
Kokos, korek taki czy taki to i tak bym nie zakręcał w ogóle, bo ja mam oryginalny, a i tak jak zakręcę to za cho...rę nie mogę odpowietrzyć układu, tak próbowałem wcześniej i o mało co mi zbiornika nie rozsadziło.
JaKuBeN, normalnie odpowietrzajac silnik nic nie poskutkowało tylko sie zagotuje i wyrzuca wode. Dlatego Ci napisałem, że musisz poświęcić trochę płynu, bo według mnie to nie wyrzuca płynu(wody) tylko ,,powietrze,, ja miałem taki sam przypadek. Po prostu .. zaczęło mi się gotować ..zgasiłem silnik .. odczekałem chwilę ..dolałem płynu .. odpaliłem .. zaczęło się gotować i znowu zgasiłem i tak aż do momentu załączenia się wentylatorów.