Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 SB] - Dziwne metaliczne dzwięki...

ODPOWIEDZ
KamilK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3 SB] - Dziwne metaliczne dzwięki...

Post autor: KamilK » 10 lut 2011, 10:29

Witam,

Samochod mam od 3 miesiecy rocznik 89/90.

Opis:
Podczas ostatniej wczorajszej jazdy usłyaszałem dziwny metaliczny dzwięk jakby z prawej strony maski/silnika. Coś ala jakbym ciągnał za sobą puszki metalowe na sznurku.
Dzwięk jest podczas jazdy narazie bywa dość rzadko. Nie zaobserwowałem by był silniejszy lub mniejszy przy dodawaniu gazu czy hamowaniu. Napewno nigdy go nie ma jak stoje i silnik mam włączony.Nawet jak dodaje gazu stojąc na luzie, nic się złego nie dzieje...

Być może dzwiek miałem już wcześniej, ale jeżdząc z nadmuchem + bzyczące radio, mogło go zagłuszać.

Pasek / rozrząd był wymieniany pompa wody też. (wymiana była około dwóch miesiecy temu).

----- Co powinienem sprawdzić? --------- jestem laikiem samochodowym. Pytam przezornie.

P.S.
Aktualnie sprawdzam spalanie, i wychodzi około 10. To nie za dużo na 1,6 TD?
Opony Zimowe, zima jaka jest, kazdy widzi. Codziennie jezdze mało, krótkie trasy. (4 KM w jedna, praca i powrot 4 KM) - czyli łacznie nie więcej jak 10 KM. To codziennie.
Czasami gdzieś wyskoczę dalej. Generalnie miasto, ale nie stoje aż tak dużo w korkach.
Silnik (temperatura) nie rozgrzewa się praktycznie nic. Jak jezdze z nadmuchem cieplym w zime, to dojezdzajac do pracy (czas okolo 10-15 minut te 4 KM) to wskazowka od temperatury ledwo drga. Jak wylacze nadmuch oczywiscie szybciej sie podnosi.

Technika jazdy, jako swiezo upieczony kierowca raczej nie szaleje.
Ruszanie z jedynki(do 20 km/h) potem 2 (do 30-40) (na niej wiekszosc skretow zakretow), potem trojka do 50 no i zaraz 4. (5 zadko zapinam), chyba ze sie szykuje dluzszy odcinek.
Generalnie jak rozpedzam sie do 70-80 krotko okresowo to tez na 4. Jak chwile dluzej to 5.

Wiadomo na trasie pewno i przy 60 byla by 5, w miescie na krotkiej trasie jakos wychodzi mi ze 90% mam na 4.
Dajcie znac co myslicie :)

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Re: [b3 SB] - Dziwne metaliczne dzwięki...

Post autor: gibaj » 10 lut 2011, 18:39

P.S.
Aktualnie sprawdzam spalanie, i wychodzi około 10. To nie za dużo na 1,6 TD?
absolutnie za dużo :-/ może masz termostat walnięty?i nie trzyma temp.?a jak będzie cały czas zimny to i będzie więcej palił :cry: ja mam 1,9 i mi pali w te mrozy po -20 góra 8l a tak normalnie to 5-6 l ;-)

[ Dodano: 2011-02-10, 18:42 ]
Silnik (temperatura) nie rozgrzewa się praktycznie nic.
termostat do wymiany na 99% bo nawet po 4km to powinno już ładnie ciepłym dmuchać i temp.powinna być ok60-70 (oczywiście mówimy tu o mrozie 0-5stopni)

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 10 lut 2011, 19:47

KamilK pisze:Podczas ostatniej wczorajszej jazdy usłyaszałem dziwny metaliczny dzwięk jakby z prawej strony maski/silnika. Coś ala jakbym ciągnał za sobą puszki metalowe na sznurku.
Poszukaj czy coś Ci się nie przyczepiło. Sprawdź zawieszenie (czy śruby dokręcone).

turbodiesel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: turbodiesel » 10 lut 2011, 20:11

Spalanie za duże góra 8l

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: trepek » 10 lut 2011, 20:19

Na tak ekstremalnie krótkich trasach i przy odpowiednim traktowaniu może być 10l.
Ewentualnie wtryski do sprawdzenia.

KamilK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KamilK » 11 lut 2011, 11:10

Sprawdzilem dzis dokladnie, zapisujac KM.
Dokladnie wychodzi 5,2.
Jezeli chodzi o temperature to:
1) Wsiadam odpalam ( dzis nie odsniezalem, wiec nie bylo momentu rozgrzewania) i odrazu jade praktycznie
2) Jechalem bez nadmuchu (czyli pokretlo od nadmuchu ustawione na "o")
3) Po przejechaniu 5,2 KM po zaparkowaniu zobaczylem temperature i byla na tej kresce przed 90. (dla jasnosci najpierw sa trzy tak jakby ta poczatkowa potem jest ta kreska bez liczby, a potem juz ta co jest 90. Czyli prawdopodobnie mialem okolo 60-70 stopni.
Czyli Termostat chyba dziala

4) Dzwieku "metalicznego" o ktorym mowilem, dzis zupelnie nie bylo, mam nadzieje ze to faktycznie nic powaznego, i tylko sie cos przyczepilo, albo cos wpadlo do nadmuchu i mi tak swistalo dziwnie...

5) Trepku te wtryski to jestem w stanie w prostu sposob sprawdzic jakos sam ?

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: trepek » 11 lut 2011, 11:24

5) Trepku te wtryski to jestem w stanie w prostu sposob sprawdzic jakos sam ?
Jeśli masz odpowiedni przyrząd. Wtryski trzeba wykręcić, wsadzić do odpowiedniej maszyny i podawać na nie paliwo.

Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Marcin_89 » 11 lut 2011, 11:32

Wydaje mi się, że możesz mieć wadliwy termostat - łapie ci 80 stopni, u mnie szybciej się nagrzewa do 90. W trasie idzie ci pod 90? Jak nie, to masz do wymiany termostat.
Odnośnie kresek z temperaturą:
Obrazek

KamilK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KamilK » 11 lut 2011, 17:47

Trepku - a w zyciu - zadnych przyrzadow, jestem zwyklym uzytkownikiem autka.
(Bez kanalow i wiedzy o autach).

Dzieki Wam, ze wiem gdzie rozrzad i rozrsznik - bo to robilem ostatnio... :)

Wracajac do spalania:

Wracajac z pracy sprawdzilem z dmuchawa, robiac ta sama trase.
Nagrzewa mi sie do 50-60 z dmuchawa na full (III), bez dmuchawy mam na 80.
Te spalanie o ktorym pisalem czyli okolo 10, to mi wychodzi przy ful dmuchawie. Bo niestety szybki paruja, no i w zime wiadomo dogrzewam sie non stop.

------- Trasa ------
Sprawdze to w juz w niedziele, bo jade z jednego konca warszawy na drugi, wiec w "trasie" bede conajmniej z godzine. Dam znac jak to bedzie z dmuchawa i jak bez... W trasie. Postaram sie rowniez zanotowac po jakim czasie, a nie tylko po ilu km.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Kontakt:

Post autor: gibaj » 11 lut 2011, 19:57

słuchaj dmuchawa ci zbija ciepło więc będzie chłodniej a aucie ;-) szczególnie na III biegu :-/ ale co do spalania to raczej ona nie ma aż takiego wpływu :roll:

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 12 lut 2011, 10:09

Czy termostat jest sprawny łatwo sprawdzić. Odpalasz zimne auto i jedziesz 2-4km (żeby wskażnik wskazywal juz tez 70st), zatrzymujesz sie, otwierasz mache. Do chlodnicy ida dwa grube wężę i tak: Górny wąż może być ciepły, a dolny powinien być całkiem zimny. Jeśli dolny będzie ciepły to termostat otwiera się zbyt wczesnie/ lub cały czas jest otwarty - do wymiany <ok>

Awatar użytkownika
Fighter001
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fighter001 » 12 lut 2011, 16:25

Moim zdaniem termostat sprawny moj lapie temp. po ok 6. A spalanie musisz sprawdzic kilka razy i oblicz z tego srednia i bedziesz wiedzial jak jest. Jak ci nie dymi nadmiernie to wtryski i turbo powinno byc ok. A dzwonienie to moze byc odkrecony tlumik poczatkowy. Jest on przykrecony do skrzyni biegow na takiej jak by lapie ktora na koncu jest gumowa. Jak sie tam odkreci to moze dzwonic o ta lape.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl