Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9TD AAZ] Strasznie długo trzeba kęcić zanim odpali.

Hosse
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9TD AAZ] Strasznie długo trzeba kęcić zanim odpali.

Post autor: Hosse » 20 lut 2011, 21:47

Witam drogich forumowiczów , jako że jest to mój pierwszy post to jeżeli napisałem w złym miejscu to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Ale do rzeczy:
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Audi 80 B4 1.9 td AAZ 92r, niestety jest to moja pierwsza zima z w/w audiczką i mam problem. Czytałem wiele tematów dot. tego problemu ale nie wyjaśnia mi on do końca przyczyn u mnie. a mianowicie samochód jak jest zimny to bardzo długo kręci żeby zapalić muszę go kręcić nawet kilka razy i po jakimś czasie zaczyna pomału zaskakiwać i zaskakiwać aż w końcu załapie ( przy jednoczesnym dodawaniu gazu) jak wyciągam ssanie to autko jakby lżej kręciło ale mam wrażenie że paliwo wtedy nie dochodzi, albo coś bo w ogóle wtedy nie załapuje. Po odpaleniu bardzo kopci i nie równomiernie pracuje.
Świece sprawdziłem ( iskrzą ) na przewód zasilający w paliwo założyłem pompkę ręczna z zaworkiem zwrotnym( jak przed odpaleniem zaczynam pompować to w pompie słyszę delikatne cyknięcie), co do ingerencji w rozrząd to jestem za krótki na to ... Dodam jeszcze że jakiś czas temu ( latem ) mechanik sprawdzał wyciek oleju spod pompy wtryskowej.
Latem jak było ciepło autko paliło bez problemu teraz mrozik i kłopot. Dodam tylko jeszcze ze aku mam nowe z podwyższonym prądem rozruchowym (futura76 Ah)
Podpowiedzcie proszę co może być przyczyną pojawienia się tych kłopotów, mam nadzieję że nie jest to silnik bo byłoby to dużym problemem finansowym... :-(

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 20 lut 2011, 21:52

a kąt wtrysku? ustawiałeś? kopci jak odpali?a filtr paliwa? a może wtryski leją? a jak odpali to na wszystkie gary chodzi?

Hosse
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Hosse » 20 lut 2011, 21:59

kąt wtrysku ja nie ustawiałem bo niekoniecznie wiem jak to zrobić, jak odpali to strasznie kopci nie da się w garażu wytrzymać , filtra paliwa hm... nie wiem nawet czy był wymieniany, czy wtryski leją tez nie sprawdzałem nie ma w okolicy dobrego mechanika do diesla niestety. a jak odpali to mam wrażenie nie chodzi na wszystkie bo chodzi bardzo nie równo. W benzynie bym powiedział że nie pali na wszystkie świece ale tutaj nie wiem jak to się ma do rzeczy.
Chciałbym coś zrobić samemu ale boje się pogorszyć sprawę , a jeździć trzeba i teraz to odpalanie jest zabójstwem dla rozrusznika i aku w dłuższym użytkowaniu. A jeszcze jedno na popych łapie od strzała ale po odpaleniu żeby równo chodził to ssanie do połowy muszę wyciągnąć...

Gibaj co sugerujesz , wymiana filtra paliwa i ??

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gibaj » 20 lut 2011, 22:08

filtra paliwa hm... nie wiem nawet czy był wymieniany, czy wtryski leją tez nie sprawdzałem nie ma w okolicy dobrego mechanika do diesla niestety.
zacznij od wymiany wszystkich filtrów a napewno filtr paliwa ;-)
a jak odpali to mam wrażenie nie chodzi na wszystkie bo chodzi bardzo nie równo.
prawdopodobnie wtryski leją :roll: wystarczy że będzie 1 lał i już jest kiszka :-/ a ile ci pali?na 100km ?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 20 lut 2011, 22:13

Hosse pisze:kąt wtrysku ja nie ustawiałem bo niekoniecznie wiem jak to zrobić,
To jedż do kogoś kto ci to zrobi ,bo masz ewidentnie nie tak jak trzeba ,o czym swiadczy to
Hosse pisze: jak wyciągam ssanie to autko jakby lżej kręciło ale mam wrażenie że paliwo wtedy nie dochodzi, albo coś bo w ogóle wtedy nie załapuje. Po odpaleniu bardzo kopci i nie równomiernie pracuje.
Hosse pisze:A jeszcze jedno na popych łapie od strzała ale po odpaleniu żeby równo chodził to ssanie do połowy muszę wyciągnąć...
A to ssanie ,jak go nazywasz ,nie ma nic wspolnego ze ssaniem znanym z benzynek ,to własnie ręczny przyspieszacz ,kąta wtrysku ,podnoszący jednocześnie obroty .Kąt wtrysku w dieslu to podstawa ,szczególnie w AAZ-cie ,gdzie najmniejsza nawet zmiana naciągu paska rozrządu (rzecz zazwyczaj ignorowana przy wymianie rozrządu )powoduje znaczne rozjechanie się kąta wtrysku .Przerabiane i sprawdzone osobiscie w moim byłym AAZ :mrgreen: Nierównomierna praca może być też objawem nie sprawnychh wtrysków ,jak pisze gibaj ;-)

Hosse
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Hosse » 20 lut 2011, 22:21

ok panowie czyi wizyta w mechanikowni nieunikniona niestety. Ale wole się przyłożyć i zrobić wszystko żeby móc jak człowiek jeździć gdzie i kiedy chcę. Może pasowałoby wymienić rozrząd i wszystko razem ale to pewnie koszt będzie nie mały ... Spróbuję powolutku coś podziałać mam nadzieję że stan obecny się zmieni na lepszy. co do ustawienia zapłonu na pompie jest to gdzieś na forum ?? bo nie mogłem tego znaleźć...

Co do spalania to sam nie wiem wskaźnik paliwa tak pokazuje że dość często tankuje ale obstawiam że nie jest to 5 l a więcej. Do lejących wtrysków jest potrzebny jakiś specjalny przyrząd chyba żeby sprawdzić ( warsztat)??

[ Dodano: 2011-02-21, 07:55 ]
Jak to jest Panowie z tym ustawieniem zapłonu jest jakiś post na ten temat bo niestety nie znalazłem , czy można to zrobić samemu?

[ Dodano: 2011-02-26, 13:07 ]
Witam po dłuższej chwili, wczoraj odebrałem Audika od mechanika i powiem wam że dzisiaj z rana robiłem test samochód gada jak nie ten :)
mechanik zrobił diagnostykę silnika , posprawdzał co i jak i już wam pisze co się okazało. ( może to będzie przydatne dla kogoś)

Po sprawdzeniu kompresji wyszło że na każdym cylindrze jest min 30 bar ( chyba taka jednostka) wtryski nie są najgorsze. Pozakładał opaski wszędzie gdzie trzeba było ( brak zapowietrzenia) dodatkowo ta pompka z zaworkiem zwrotnym jest w razie "w" I wymienił 2 świece żarowe które na początku wydawały się ok (iskrzyły przy sprawdzeniu kabelkiem ) ale po wyjęciu okazało się że nie grzeją tak jak powinny.

Cała diagnostyka z wymianą świeczek to 200 zł a samochodzik pali jak nóweczka. Dlatego jak myślicie że wasze świece są ok to warto je wykręcić i sprawdzić pod akumulatorem.

Pozdrawiam kolegów I do zobaczenia na drodze !!! <ok>

perdonar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: perdonar » 02 mar 2011, 20:44

Cześć. Mam tą sama niunke co Ty kolego. nawet ten sam rocznik. u mnie bylo podobnie. kupilem auto przed zima wiec palil... ale gdy spadla temp do 0 stopni to niunia ledwo palila. pierwsza rzecz jaka mi przyszla do glowy to swiece za slabo grzeja... wiec do sklepu po 4 swiece NGK ( polecam ta firme. naprawde solidne i nie wiem czy sa lepsze do audi. dawalem za nie po 30zl/szt) teraz temp po -20 i audiczka pali na dotyk. oczywiscie pamietaj o ssaniu. to auto nie ma automatycznego ssania jak w wiekszosci auto. trzeba sobie je pociagnac. tylko nie ciagnij ssania do konca bo strasznie wali po garach. tak do polowy. i niech pochodzi z 1 min na ssaniu. jeszcze dodam ze zaraz po kupnie wymienilem filtr paliwa i powietrza.

propo pompy wtryskowej to moim zdanie to nie jest prawda. moja pompa lala bo poszly jej uszczelki a audi i tak palilo na dotyk. wtedy wciagla 11l ropy na 100 ;d no chyba ze te katy sa strzelone. choc jak nie pali wiecej niz 7l na 100 to raczej jest ok

Hosse
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Hosse » 02 mar 2011, 22:00

Cześć perdonar ! Ja teraz po wymianie świeczek nie poznaje autka , niestety sam tego nie zrobiłem bo podejście jest dość ciężkie, ale mechanik zmienił świeczki sprawdził przy okazji ciśnienie. Teraz wszystko jak to mówią "gro i bucy". A powiem szczerze że już spodziewałem się najgorszego. Na szczęście udało się i teraz sama przyjemność z odpalania :)

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gibaj » 02 mar 2011, 22:03

wszystko da radę <ok> tylko trzeba cierpliwości i fajny magnez :mrgreen: wymieniałeś kiedyś w passacie b3? sinik 1,9d 1Y? tam to jest p....

Hosse
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Hosse » 02 mar 2011, 22:10

No niestety nie wymieniałem ale za to miałem styczność z cinko cinko ... i z moim motorem bez specjalnego klucza i duuuużej cierpliwości się nie obejdzie ... Może następnym razem pokoszę się o samodzielna wymianę :) oj oby nieeee niech się nie psuje i służy im dłużej tym lepiej.

perdonar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: perdonar » 04 mar 2011, 18:23

Nie dziwie sie ze nie robiles sam. ja tez sie za to nie bralem. trzeba miec 'łeb jak sklep i pułki pełne' ;p przez ostatnie 2 dni wymienialem cylinderek i myslalem ze mnie krew zaleje. zalowalem ze nie zawiozlem do mechanika. na szczescie dalem rade;p

Awatar użytkownika
dubbler
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dubbler » 05 mar 2011, 10:11

Ja też się poddałem, oddałem do mechanika i nie żałuje. Mam szybko auto i nie drogo mnie wyszło, bo wymiana w cenie świec. <ok>

ferrador
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ferrador » 05 kwie 2011, 10:53

Też mam AAZ'eta ale nia mam az takich problemow w zimie. U mnie swiece działaja, jednak przy zakupie, gosc mowil, zeby przed odpaleniem i po zagrzaniu swiec, wylaczyc stacyjke i zagrzac swiece jeszcze raz. tak robie i pali od razu. Jakby swiece niedogrzewały, sa dobre, ale jakby słabe. Po odpaleniu słychac dwa, trzy "zająkniecia" silnika, jakby olej za gesty był, ale pali.
U ciebie dziwne ze kopci. są dwie mozliwosci kopcenia, pierwsza to turbo lub olej (np. w kolektorze (choc niekoniecznie)), druga spalanie. Sprawdz układ paliwowy. Zlitrażuj go. Olej bierze? Jak kopci na zimno, to moze to nie jest kopcenie, tylko para poprostu, tez tak mam.

Piszesz ze założyłeś zawor zwrotny. Cofa Ci się paliwo? Jesli tak, sprawdz szczelność ukladu, najlrostszym sposobem jest szukanie plam pod autem lub zapoceń i wilgotnych plam na silniku.
Skontroluj dobrze wtryski. Moga byc dobre wiec komp nie wykarze bledu, o ile w ogole pokaze (bo w AAZ elektronika jest VERY POOR), jednak jeden z nich moze powoli zaczynac odmawiac posluszenstwa, np. na zimno, czyli przy odpalaniu. Jak paliwo zlapie temp a potem silnik, moze jeszcze jakos w miare wtrysk pracowac, na zimnym, bedzie sie wieszal. Mialem tak w innym aucie, na zimno krecil, krecil, krecil, potem wskakiwal jakby na 2 garnki, potem dodawal sam obrotow z 300-400 potem 500 az do wlasciewych obrotow. trwalo to ok 2-6 sekund a warczał przy tym jak Gestapo na zyda 45'. Serwis znalzl uszkodzony ale KOŃCZĄCY SIĘ wtrysk, wymienil i jak reka odjal.
Pozdrawiam.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 05 kwie 2011, 11:53

ferrador pisze:U mnie swiece działaja, jednak przy zakupie, gosc mowil, zeby przed odpaleniem i po zagrzaniu swiec, wylaczyc stacyjke i zagrzac swiece jeszcze raz.
Dobra rada ;-) tyle że bez sensu ,bo ten sam efekt masz odczekując 10sek.z kręceniem rozrusznikiem po zgaśnięciu kontrolki grzania świec , świece grzeją dalej ok.15 sek.mimo że zgasła kontrolka
ferrador pisze:Skontroluj dobrze wtryski. Moga byc dobre wiec komp nie wykarze bledu,
Jaki komp? :shock: jedyny jaki można znależć w AAZ-cie ,to komp od ABS-u ,ewentualnie poduszek ;-)

ferrador
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ferrador » 05 kwie 2011, 12:12

Zgadza się MUNIOR, dlatego napisalem, ze O ILE COKOLWIEK WYJDZIE, bo elektronika w AAZcie jest bardzo biedna. jesli chodzi o poduszki, czy ABS, to ja nie mam ABSw nim, zas blad poduszek juz zerowalem przez kompa. ;) Poza tym, nie tylko od poduszek jest w nim diagnostyka, bo sa tez 3 czujniki dotyczace chlodziwa. Dwa nakrucach gumowych i jeden an chlodnicy. Na kroccu sa dwa, trzy- i czteropinowy. 3-pionowy jest od wskaźnika na desce, zas 4-pinowy, ma polaczenie z - jakby tego nie nazwac w tym silniku - przyjmijmy "komputerem" i kosztuje prawie 100PLN, pozostale dwa sa typowo elektryczne i mozna juz jej wyhaczyc za minium 22 PLN. Wiec mimo wszystko jakas tam diagnostyka dostepna przez elektronike jest mozliwa w nim. Myle sie?
Z drugiej strony poruszyles wazny temat dla mnie. Swiece grzeja ;po zgasnieciu kontrolki. Zastanawialem sie wlasnie nad zakupem swiec, ale nie wiedzialem, jakie sa, czy zwykle czy z dogrzewaniem. Dzieki za info. Swoja droga, jakie swiece najlepsze, Bosch, czy jest cos innego na rynku zblizonego przynajmniej do oryginalu? Cena nie gra roli. <piwo>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl