[B4] Padła stacyjka
[B4] Padła stacyjka
Witam, od razu przejdę do mojego dużego problemu i może opiszę po kolei co robiłem. Otóż ustawiałem rezerwę paliwa wypiąłem węzę od pompki i wtyczkę z gniazdka, zalałem, ustawiłem, przekręciłem zapłon no bez tej wpiętej wtyczki od pompki no i kluczyk się przekręcił, kontrolki się zaświeciły, ale przypomniałem sobie o tej wtyczce i chciałem zgasić zapłon, żeby ją wpiąć, a tu zonk, kluczyk się kręci, a kontrolki ani nie gasną ani nie mogę odpalić silnika, wyjmuje kluczyk ze stacyjki kontrolki świecą, ale kierownica się blokuje normalnie, a najgorsze, ze mam za parę dni wyjazd i nie wiem co to mogło się znów w tej stacyjce zepsuć. Proszę koledzy o szybką pomoc, będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, 07:23 przez pimpam, łącznie zmieniany 1 raz.
- tokarka606
- Forum Audi 80
https://audi80.pl/b3-18-pm-stacyjka-vt13410,15.htm tu jest temat w sam raz dla Ciebie <ok>
- Norbas
- Forum Audi 80
- Imię: Norbert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
musisz zegary ściągnąć i będziesz widział kostke, tam są dwie śrubki odkręcisz je i odepniesz kostkę od kabli i zobaczysz jak wygląda albo przed wypięciem sprawdz za pomocą płaskiego śrubokręta czy auto ci odpali i kostka odbije, jak odbija i odpala to wina będzie w stacyjce prawdopodobnie płetwa została ułamana. Ale mi się wydaję że to kostka. Zresztą zobaczysz.
-
- Forum Audi 80
Witam
mam też problem ze stacyjką. kostka nowa, płetwa wkładki stacyjki też nowa, jak obracam kluczykiem to w miejscu gdzie przychodzi kostka płetwa się obraca ale po włożeniu kostki nie idzie odpalić auta . jak wyjmę kostkę i przekręcam śrubokrętem to odpala normalnie więc wina jest chyba po stronie stacyjki tylko co jest w niej nie tak ?
mam też problem ze stacyjką. kostka nowa, płetwa wkładki stacyjki też nowa, jak obracam kluczykiem to w miejscu gdzie przychodzi kostka płetwa się obraca ale po włożeniu kostki nie idzie odpalić auta . jak wyjmę kostkę i przekręcam śrubokrętem to odpala normalnie więc wina jest chyba po stronie stacyjki tylko co jest w niej nie tak ?
stacyjka <ok> w kostce jest "mechanizm ktory odbija kluczyk w trakcie odpalania"pimpam pisze:Na co to wskazuje na kostke czy stacyjke?
[ Dodano: 2011-04-14, 11:02 ]
a ksztalt tej płetwy jest taki sam jak tej uszkodzonej?kamilg.86.86 pisze:jak wyjmę kostkę i przekręcam śrubokrętem to odpala normalnie więc wina jest chyba po stronie stacyjki tylko co jest w niej nie tak ?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Ok, już jasne ułamała się płetwa, stacyjka już na wierzchu, wyszło bez najmniejszej trudności po dokręceniu kolumny i pchnięciu jej lekko w stronę silnika, zrobiło się wtedy miejsce miedzy tapicerką, a stacyjka i jak po maśle poszło, a co do tej śruby na torx z otworem co łączy kolumnę ze stacyjką, to również zwykłym małym płaskim śrubolem poszło bez najmniejszego oporu, teraz będziem wiercić i wyjmować wkład. Tylko teraz moje pytanie, do b4 jakiś tańszy zamiennik dostane?? czy tylko za kokosowe pieniądze? a może się lepiej do ślusarza opłaca oddać żeby dorobił tą pletwę?