Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio słabo odbiera.

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 15 kwie 2011, 20:25

kaczaza5 pisze:Ja mam antene w błotniku po lewej stronie i śmigało na panasonicu jakims na mp3, na pioneer'ku deh-1800r, a teraz zmieniłem na clariona drx7375r i też mam odbiór nienaganny :-) tylko jakby ktoś miał tą taką elektryczna antenke ze spalonym silniczkiem, albo wogóle połamaną i spaloną to chetnie ją przygarnę :mrgreen:
W miejsce antenki o której piszesz zamontowałem ,,bata" od CB.
Natomiast do słuchania ,,FM" mam coś takiego (foto).
Na allegro widziałem takie za 9,99pln. Antenka o małych gabarytach ze wzmacniaczem. Odbiór o niebo lepszy niż na ori antence... zero zakłóceń.
Obrazek

bendzi40
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bendzi40 » 10 maja 2011, 23:12

ja mam sony slabo łapie fale,ostatnio jak go wysunełem to ten "kaloryfer" z tyłu był taki goracy ze palce popazyłem to chyba nie dobrze.
kupiłem separator ale jeszcze nie zamontowałem

Awatar użytkownika
Bastek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bastek » 11 maja 2011, 08:52

bendzi40, zakładaj szybko to ustrojstwo i podziel się wrażeniami. Też zastanawiam się nad separatorem albo wzmacniaczem :-P

Awatar użytkownika
jaco124
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jaco124 » 11 maja 2011, 10:46

ja mam u siebie wzmacniacz antenowy i jak sprawdzalem bez niego a z nim to jest duza roznica, u siebie mam antene wbudowana w tylna szybe.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 24 maja 2011, 23:24

bendzi40 pisze:ja mam sony slabo łapie fale,ostatnio jak go wysunełem to ten "kaloryfer" z tyłu był taki goracy ze palce popazyłem to chyba nie dobrze.
kupiłem separator ale jeszcze nie zamontowałem
Ten kaloryfer to radiator on ma odbierac cale cieplo wiec zimny nigdy nie bedzie.:)

Awatar użytkownika
siwy23j
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: siwy23j » 29 maja 2011, 22:13

No i co z tym wzmacniaczem i separatorem, który lepiej zamontować?
Mam zamiar zamówić, któryś z nich tylko jeszcze nie wiem, który będzie bardziej skuteczny. :roll:

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 29 maja 2011, 23:02

Separator ma za zadanie oddzielić sygnał antenowy od zasilania. Potrzebny jest dopiero w audi B5, w B4 NIE. W B5 masz antenę ze wzmacniaczem i on jest zasilany z żyły głównej anteny, bo oryginalne radioodbiorniki taką właśnie technikę obsługiwały. W B4 masz oddzielny wzmacniacz i oddzielny kabel zasilający. Potrzebny jest więc zwykły wzmacniacz, ew. z jakimiś filtrami. Nie kupuj separatora na allegro bo to są te, o których napisałem - do nowszych samochodów.

Awatar użytkownika
siwy23j
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: siwy23j » 30 maja 2011, 06:49

Oki to już wiem na 100%, dzięki. <ok>

Awatar użytkownika
Rafał 20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rafał 20 » 11 gru 2011, 17:34

Odgrzeje temat. W moim avancie mam radyjko jvc poprzednie tez miałem tej firmy, antene mam na dachu. Nie byłem zadowolony z odbioru radia na starym odtwarzaczu jaki i na nowym więc kupiłem separator, odbior troche lepszy ale to nie to co powinno być. W sedanach są ori wzmacniacze na lewym tylnym słupku a jak to jest w kombi bo za osłoną jest tylko metalowa konstrukcja słupka i niema dostępu do jego wnętrza. W avantach też są ori wzmacniacze antenowe?jak tak to napiszcie gdzie go szukać bo może to on wywołuje zakłocenia?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 20:28 przez Rafał 20, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
siwy23j
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: siwy23j » 11 gru 2011, 17:43

Są wzmacniacz zamontowane w stopce anteny, tak jest ori przynajmniej u mnie tak było. Zewnętrznych w Avancie tak jak w sedanie nie mam.

Awatar użytkownika
Rafał 20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rafał 20 » 11 gru 2011, 17:50

Czyli trzeba by nową antene kupowć? bo wyczytałem na forum że na krotko można, ale jeśli wzmak jest wbudowany w antene to innej możliwości nie ma?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 20:29 przez Rafał 20, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
radek997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radek997 » 11 gru 2011, 21:50

a prubowaleś jakies inne radia ja zmieniłem na sony z pioneera i mi w tym sony nie wszystkie stacje łądnie odbieraja a na tamtym te co chciale mm izawsze i wszedzie odbieraly

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 11 gru 2011, 21:54

W Avancie wzmacniacz jest pod podsufitką przy antenie. Żeby się tam dostać trzeba zdjąć lampkę w bagażniku. Możesz ominąć ten wzmacniacz jeżeli nie działa i założyć taki zwykły przy radiu. Tylko pamiętaj - wzmacniacz a nie separator.

Awatar użytkownika
Driver-
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Driver- » 11 gru 2011, 23:23

Rafał 20 pisze:Nie byłem zadowolony z odbioru radia na starym odtwarzaczu jaki i na nowym więc kupiłem separator, odbior troche lepszy ale to nie to co powinno być.
Separator to urządzenie pasywne (nic nie wzmacnia), oddziela tyko zasilanie od sygnału z anteny. Jeśli po jego podłączeniu odbiór się trochę poprawił to pewnie dlatego że sygnał przenika przez kable separatora. Oznacza to że coś jest uszkodzone w systemie antenowym. Może być uszkodzone: antena, kabel antenowy, wzmacniacz, lub do wzmacniacza nie dochodzi zasilanie.
Rafał 20 pisze:jak tak to napiszcie gdzie go szukać bo może to on wywołuje zakłocenia?
Gdzie szukać już napisano. A po części już napisałem co może być uszkodzone, więc trzeba to sprawdzić. Częstą przyczyną złego odbioru jest uszkodzenie samej anteny. Oryginalna antena to antena helikalna, a anteną jest tylko to co jest wkręcane w podstawę nazywane potocznie "batem anteny". W bacie pod osłoną mamy przegub zabezpieczający przed złamaniem się anteny, jest to stalowa sprężyna, do której zamocowany jest odcinek włókna szklanego i śruba mocująca do podstawy. Na to nawinięty jest cienki płaski przewód połączony ze śrubą mocującą, który tworzy antenę helikalną. Jeśli do anteny dostanie się wilgoć, a zwykle dostaje się przez nieszczelności osłony przegubu, to w krótkim czasie następuje śniedzenie przewodu i robi się przerwa w antenie. Dodatkowo koroduje również sprężyna przegubu. Tak uszkodzona antena nie jest już do odratowania. Zanim kupisz antenę ze wzmacniaczem, to sprawdź sam bat. Weź kawałek przewodu o długości 50-60cm i włóż go w podstawę lub wkręć w podstawę śrubę M6 z zamocowanym do niej kawałkiem takiego przewodu, może to być jakikolwiek przewód miedziany. Możesz też zawinąć przewód na śrubie mocującej i nawinąć przewód na całej długości bata i wykręcić w podstawę. Jeśli odbiór się poprawi to na 100% uszkodzony jest bat anteny i trzeba go wymienić. Jeśli okaże się że wstawienie w miejsce anteny przewodu nic nie daje to sprawdź czy do wzmacniacza dochodzi zasilanie. Nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się że jest on zasilany białym przewodem chyba z bezpiecznika #18. Jeśli na tym przewodzie będzie zasilanie a mimo to po podłączeniu zastępczej anteny odbioru nie będzie, to znaczy że może być uszkodzony wzmacniacz. Oryginalne wzmacniacze rzadko kiedy się uszkadzają a jeśli już to zwykle z powodu wilgoci. Może też być uszkodzony przewód antenowy (przerwa na oplocie lub żyle wewnętrznej), lub brak jest dobrych kontaktów na wykach przewodu antenowego, więc to też sprawdź. Jak nie sprawdzisz przewodu i wtyków to po wymianie całej anteny ze wzmacniaczem na nową dalej będzie słaby odbiór. Niedawno wymieniałem bat, wiec miałem okazje pooglądać stary. Po wycięciu osłony sprężynowego przegubu, płaski przewód antenowy dosłownie się rozsypał na proszek. A separator wywal w diabły, bo on nic nie daje w tym układzie zasilania. Przy sprawnej antenie tylko pogorszy odbiór, co prawda nieznacznie, ale jednak.

Awatar użytkownika
silnik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: silnik » 12 gru 2011, 15:31

Panowie a co zrobić gdy normalnie na postoju radio dobrze odbiera, lecz gdy przekręce kluczyk i zapalą się światła do jazdy dziennej to radio szumi. Gdy zapalę silnik szumi jeszcze bardziej. Po zapaleniu świateł mijania (gasną dzienne) radyjko dobrze odbiera. Do podłączenia świateł dziennych wziąłem plus po stacyjce (bo tak trzeba) z kilku żródeł i zawsze jest to samo. Radio Kenwood nowy wysoki model.

Dziś przerobiłem chyba wszystko co się dało (radio prosto z akumulatora, dzienne także, zakładałem filtr przed radiem i przed światłami itp) i nadal po włączeniu dziennych radio zaczyna szumieć. Doprowadziłem + do wzmacniacza anteny na dachu (bo nie było) i radyjko lepiej odbiera lecz tylko jak dzienne wyłączone. Co jest z tymi światłami, dodam że to nie jakaś lipa tylko Osram z homologacją.
Chyba zadzwonię do gościa co sprzedaje te światła, może on już miał takie problemy
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 20:51 przez silnik, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl