Rafał 20 pisze:Nie byłem zadowolony z odbioru radia na starym odtwarzaczu jaki i na nowym więc kupiłem separator, odbior troche lepszy ale to nie to co powinno być.
Separator to urządzenie pasywne (nic nie wzmacnia), oddziela tyko zasilanie od sygnału z anteny. Jeśli po jego podłączeniu odbiór się trochę poprawił to pewnie dlatego że sygnał przenika przez kable separatora. Oznacza to że coś jest uszkodzone w systemie antenowym. Może być uszkodzone: antena, kabel antenowy, wzmacniacz, lub do wzmacniacza nie dochodzi zasilanie.
Rafał 20 pisze:jak tak to napiszcie gdzie go szukać bo może to on wywołuje zakłocenia?
Gdzie szukać już napisano. A po części już napisałem co może być uszkodzone, więc trzeba to sprawdzić. Częstą przyczyną złego odbioru jest uszkodzenie samej anteny. Oryginalna antena to antena helikalna, a anteną jest tylko to co jest wkręcane w podstawę nazywane potocznie "batem anteny". W bacie pod osłoną mamy przegub zabezpieczający przed złamaniem się anteny, jest to stalowa sprężyna, do której zamocowany jest odcinek włókna szklanego i śruba mocująca do podstawy. Na to nawinięty jest cienki płaski przewód połączony ze śrubą mocującą, który tworzy antenę helikalną. Jeśli do anteny dostanie się wilgoć, a zwykle dostaje się przez nieszczelności osłony przegubu, to w krótkim czasie następuje śniedzenie przewodu i robi się przerwa w antenie. Dodatkowo koroduje również sprężyna przegubu. Tak uszkodzona antena nie jest już do odratowania. Zanim kupisz antenę ze wzmacniaczem, to sprawdź sam bat. Weź kawałek przewodu o długości 50-60cm i włóż go w podstawę lub wkręć w podstawę śrubę M6 z zamocowanym do niej kawałkiem takiego przewodu, może to być jakikolwiek przewód miedziany. Możesz też zawinąć przewód na śrubie mocującej i nawinąć przewód na całej długości bata i wykręcić w podstawę. Jeśli odbiór się poprawi to na 100% uszkodzony jest bat anteny i trzeba go wymienić. Jeśli okaże się że wstawienie w miejsce anteny przewodu nic nie daje to sprawdź czy do wzmacniacza dochodzi zasilanie. Nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się że jest on zasilany białym przewodem chyba z bezpiecznika #18. Jeśli na tym przewodzie będzie zasilanie a mimo to po podłączeniu zastępczej anteny odbioru nie będzie, to znaczy że może być uszkodzony wzmacniacz. Oryginalne wzmacniacze rzadko kiedy się uszkadzają a jeśli już to zwykle z powodu wilgoci. Może też być uszkodzony przewód antenowy (przerwa na oplocie lub żyle wewnętrznej), lub brak jest dobrych kontaktów na wykach przewodu antenowego, więc to też sprawdź. Jak nie sprawdzisz przewodu i wtyków to po wymianie całej anteny ze wzmacniaczem na nową dalej będzie słaby odbiór. Niedawno wymieniałem bat, wiec miałem okazje pooglądać stary. Po wycięciu osłony sprężynowego przegubu, płaski przewód antenowy dosłownie się rozsypał na proszek. A separator wywal w diabły, bo on nic nie daje w tym układzie zasilania. Przy sprawnej antenie tylko pogorszy odbiór, co prawda nieznacznie, ale jednak.