Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Rozwiazanie problemu utrzymania klubu A80

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80
Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 28 cze 2011, 21:26

kolczat rozumiem cie i to bardzo dobrze.
zróbmy tak ze kto wplaci w profilu bedzie widoczna kwota łączna jaka wplacil na forum i przy kazdym temacie bedzie widoczna mala kwota moze znajdzie sie kilku takich kto bedzie sie scigal by miec najlepszą kwote .
Swego czasu byly wyscigi kto ma wiecej godzin :)

Jakis czas temu jak gralem jeszcze w klubach w pilke sam utrzymywalem strone klubową kolegi ktorą zalozyl i prowadzil i placilem w 100 procentach za nia sam,i nie plakalem bo chcialem by byla i istniala tak samo i z tym forum ktore bardzo lubie odwiedzac i ktore nauczylo mnie duzo rzeczy.Jestem za by placic
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, 21:30 przez tomek1982, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
majekk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: majekk » 28 cze 2011, 21:27

Ja rozumiem, że takie forum to też forma zarobku i właściciel chce mieć cos dla siebie.... tym bardziej, że niejedno takie forum ma w posiadaniu.... przecież nie dla zabawy je wszystkie zakładał ;-)

Ale są pewne granice. Jak już koledzy napisali wcześnie, takie natarczywe żebractwo to trochę naciąganie. Dziwnie to wygląda jak po dużej porcji sprzedanych gadżetów pojawiają sie posty o pustej kasie i prośba o kolejne wpłaty.

Jak dla mnie najlepszą forma wspomagania klubu są gadżety. Stanowcze NIE dla dodatkowych działów dla wpłacających i dla innych metod podziału forumowiczów na lepszych i gorszych.

Awatar użytkownika
keczy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: keczy » 28 cze 2011, 21:52

trepek pisze:A może by tak wprowadzić taki pasek, który pokazuje ile jeszcze brakuje złotówek do zapłaty za serwer? Pasek na samej górze by był jak na wikipedii swego czasu

Ja bym tego nie robil. Wiekszosc osob na forum chce zeby bylo wiaadomo w pln ile/co/za co, pasek wyklucza taka mozliwosc ;-)
eSPe pisze: Kolczat napisał/a:
wlasnie wpadl mi pewien pomysl... jak ktos bedzie chcial nacisnac pomogl, jakiemus uzytkownikowi to moze mu wyskakiwac okienko typu wlasnie: "skoro Tobie zostala udzielona pomoc, to Ty tez udziel tej pomocy klubowi w postaci dobrowolnego datku w dowolnej ilosci na utrzymanie serwera"

Pomysl dobry, ale nie wiem czy sprawdzi sie w praktyce bo ludzie to oleja, nowi uzytkownicy nie wiedza co to jest opcja "pomogl" bo po prostu nie czytaja regulaminu(ja tez na poczatku nie czytalem), a ktos to musi zrobic(programista) czyli jakas kasa pojdzie.

Sms, jestem na nie, teraz juz jest malo kasy na forum wiec nie ma sensu placic polowie kraju profitow.

Jestem za platnymi ogloszeniami, jakas kwota roczna 5-20pln(uzalezniona od potrzeb), do tego gadzety klubowe jak dotychczas.

Nowi uzytkownicy dla zachety pierwsze pol roku gratis ale brak mozliwosci wystawiania ogloszen i wyskakujace okienko informujace o mozliwosci odblokowania konta po osiagnieciu odpowiedniej liczby postow, oplacie, podanie danych osobowych(ciezkie do zweryfikowania), po roku czasu informacja o oplacie, przy braku aktywnosci na forum i wplacie ew usuniecie konta ktore zawala serwer.

Nie jestem tez za utworzeniem kolejnego zamknietego dzialu, podzieli to nasze forum na kilka mniejszych, sympatycy/placacy/nie placacy itd.

Jak dla mnie wlasciciele forum moga zarabiac ile chca(bez szkody dla uzytkownikow) bo w koncu poswiecaja swoj czas zebysmy wieszali na nich psy, jest to tez jakas forma dodatkowej pracy bo forum zapewne wymaga jej sporo, :mrgreen:

Doc, Kaczy tylko po pijaku, na codzien Keczy ;-) :-P

Awatar użytkownika
kacper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kacper85 » 28 cze 2011, 22:42

Fajnie tylko takie forum to jest wspólnota, każdy daje jakąś swoją wiedze i korzysta w zamian z wiedzy innych. Dzięki temu wspólnota się powiększa bo każdy dając co może bierze co chce, wszyscy zyskują, a właściciel zarabia właśnie dlatego bo wspólnota się powiększa. Może więcej zebrać z gadżetów, reklam, nawet dobrowolnych wpłat. A tu zamiast przedsiębiorczego zarobkowania lepiej wprowadzić myto bo tak łatwiej zebrać kwit. Ale to złudzenie z czasem będzie coraz mnie userów i łatwy sposób okarze się morderczy dla samego forum.
Ktoś kiedyś uruchomił forum zapewne z pasji, wszyscy wkładali tu swoją wiedzę czyniąc te forum przydatnym a teraz chce nałożyć na "budowniczych" opłate za korzystanie z ich pracy. Dość rewolucyjny pomysł...

Forum tej wielkości utrzyma się samo z własnej pracy jak gadżety, trzeba tylko dopuścić nowych pomagierów bo w 5 osób nie zrobi się tylu gadżetów i sprawnie ich nie roześle:
eSPe pisze:- Bluzy i Polary
- Breloczek
- Czapka z daszkiem, ręcznik
- Długopis
- Flaga klubowa
- Imienne tablice rejestracyjne
- Kalendarzyki, kalendarze ścienne
- Koszulki
- Kubek
- Naklejki, magnesy, logo aluminiowe
- Ramki pod tablicę rejestracyjną
- Smycz
- Inne
To wystarczy do utrzymania forum + reklamy. Ale nikt nam tu nie udostępni żadnych rzeczywistych i pełnych "ksiąg wpłat/wypłat" bo informacja to rzecz zbyt cenna. :cry:

300zx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: 300zx » 28 cze 2011, 22:51

keczy pisze:
trepek pisze:A może by tak wprowadzić taki pasek, który pokazuje ile jeszcze brakuje złotówek do zapłaty za serwer? Pasek na samej górze by był jak na wikipedii swego czasu

Ja bym tego nie robil. Wiekszosc osob na forum chce zeby bylo wiaadomo w pln ile/co/za co, pasek wyklucza taka mozliwosc ;-)
keczy, pasek niczego nie wyklucza :) Jasna informacja o wydatkach i przychodach w niczym nie wadzi informacji graficznej o potrzebnych pln'ach do wpłacenia na serwer/programistow/grafika w aktualnym miesiącu. Baa, a nawet ułatwia, bo nie trzeba gdzieś szukać aktualnej rozpiski, tylko masz to od razu na widoku.

Ten pomysł Kolczat'a myślę, że jest dobry. Ktoś daje komuś "pomógł" nie bez powodu, więc będąc świadomym udzielonej mu pomocy i widząc zachętę do wpłacenia pewnie będzie bardziej skłonny wpłacić choćby te 5PLN niż w standardowej sytuacji. Przynajmniej tak mi się wydaje biorąc pod uwagę swoje dotychczasowe doświadczenia.

Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fanthom » 28 cze 2011, 22:53

Ja proponuje powiekszyc asortyment gadzetów , tak aby kazdy zawsze mógł cos sobie zamowic , zepewni to w jakims stopniu stały dochód dla forum...Poza tym kazdy uczestnik forum ma tak ze jezeli przychodzi do niego mail z temate "Prosba o wsparcie klubu" to albo traktuja to jako spam , albo wychodza z zalozenia ze na tylu uzytkownikow zaplaci ktos inny i ze ja jestem zwolniony z obowiazku placenia...

To jest taka sama zasada jak przy wypadkach czy zaslabnieciu na ulicy , ktos padnie na chodniku a wiekszosc przechodzi obojetnie z mysla ze czemu akurat on? Napewno ktos inny podejdzie i zobaczy co mu jest. Jezeli juz nawek ktos podejdzie i sie zorientuje ze z poszkodowanym jest cos nie tak i bedzie potrzebowac pomocy np w przeniesieniu poszkodowanego , to moze krzyczec pol dnia "Prosze kogos o pomoc" i kazdy ktos bedzie odwracal glowe , jezeli trafi sie do kogos imiennie to wtedy ta osoba czuje na sobie odpowiedzialnosc.

Wiec moja propozycja na pozegnanie sie z ciaglym brakiem funduszy sa:

-smsy (Nawet jezeli cos idzie na podatki i cos idzie dla operatora to zawsze jakas zlotowka do klubu wpadnie , wiec niech ludzie maja taka mozliwosc zeby nawet z kibla wspomoc klub)

-Wieksza ilosc gadzetow dostepnych okragly rok - ewentualnie gadzety sezonowe np rekawiczki z klubowa naszywka , pomyslow moze byc od groma i jeszcze wiecej.

- Pomysl oplat za wstep do grupy ogloszen wydaje mi sie ok - ten kto chce cos sprzedac a tym samym sie wzbogacic powinien cos wplacic na forum , przeciez jakby nie patrzec dzieki niemu trafia do konkretnej grupy potencjalnych kupujacych , niektorzy specjalnie tu maja konto zeby tylko ogloszenie wystawic - wydaje mi sie ze 20zl na rok to ni ejest jakis niesamowity pieniadz a jest sporo ludzi wystawiajacych ogloszenia.

Wg mnie po zastosowaniu tych rozwiazan mozna na stale badz przynajmniej czesciowo zniwelowac problem z kasa...

A tak BTW - ja zanim zaczalem sie wymadrzac na forum zrobilem jakis tam przelew , bo jak wiadomo od samego klepania w klawiature kasy w klubie nie przybedzie:)

Pozdrawiam i przepraszam ze tak dlugo :-D

kleryk
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kleryk » 28 cze 2011, 23:28

eSPe pisze:Mam też konto na A4 klub.
Forum A4 klub:
- 69 001 użytkowników w sumie (licząc nawet te "martwe dusze")
- 2 262 848 postów w sumie
- 117 129 wątków w sumie
Forum A80:
- 25 171 użytkowników w sumie (licząc nawet te "martwe dusze")
- 524 993 postów w sumie
- 31 746 wątków w sumie
Wychodzi na to że wymagania dla serwera mamy mniejsze (dodając nawet userów, posty, wątki i ruch z 4-5 for które razem z nami stoją).

Teraz najlepsze. Z A4 klubu nigdy nie dostałem maila z prośbą o wpłatę, nie ma wątku, ogłoszenia, linku z prośbą o wpłątę, nie wyskakuje mi za każdym razem na głównej "żebrak", nie ma żadnej ale to absolutnie żadnej reklamy/banera poza Google AdSense, nie ma też żadnych linków do strony zaprzyjaźnione, fora, sklepy firmy i inne.

Jak oni to robią? Mafia pierze "brudne pieniądze"??

Nadmienię tylko że gadżety są w ciągłej sprzedaży a są dostępne:
- Bluzy i Polary
- Breloczek
- Długopis
- Flaga klubowa
- Koszulki
- Kubek
- Smycz
- Inne

Nadmienię również że poza działem Sprzedam który jest normalnie dostępny jak u nas jest też taki jak:
"Sprzedam - ogłoszenia komercyjne dla firm".
Wymieniać dalej?

A my mamy serwer na który ciągle brakuje kasy, banery reklamowe, liczbę userów z 4-5 for nie dorównującą tej z A4, co chwila mailing że kasa się kończy z tym i tym miesiącem, że kasowanie tych co nie zapłacą itp.
Kolczat pisze:wlasnie wpadl mi pewien pomysl... jak ktos bedzie chcial nacisnac pomogl, jakiemus uzytkownikowi to moze mu wyskakiwac okienko typu wlasnie: "skoro Tobie zostala udzielona pomoc, to Ty tez udziel tej pomocy klubowi w postaci dobrowolnego datku w dowolnej ilosci na utrzymanie serwera"
Dobre. Zawsze to coś.
No właśnie też sie zastnawiam o co biega bo na vwgolf.pl też nie ma nic o wpłatach/opłatach/darowiznach a forum sobie śmiga aż miło.

Liczba postów: 2015229 • Liczba tematów: 152645 • Liczba użytkowników: 96277

Nie piszę tego złośliwie, po prostu strasznie mnie to zastanawia.

Awatar użytkownika
levis1991
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: levis1991 » 29 cze 2011, 09:19

kleryk pisze:
eSPe pisze:Mam też konto na A4 klub.
Forum A4 klub:
- 69 001 użytkowników w sumie (licząc nawet te "martwe dusze")
- 2 262 848 postów w sumie
- 117 129 wątków w sumie
Forum A80:
- 25 171 użytkowników w sumie (licząc nawet te "martwe dusze")
- 524 993 postów w sumie
- 31 746 wątków w sumie
Wychodzi na to że wymagania dla serwera mamy mniejsze (dodając nawet userów, posty, wątki i ruch z 4-5 for które razem z nami stoją).

Teraz najlepsze. Z A4 klubu nigdy nie dostałem maila z prośbą o wpłatę, nie ma wątku, ogłoszenia, linku z prośbą o wpłątę, nie wyskakuje mi za każdym razem na głównej "żebrak", nie ma żadnej ale to absolutnie żadnej reklamy/banera poza Google AdSense, nie ma też żadnych linków do strony zaprzyjaźnione, fora, sklepy firmy i inne.

Jak oni to robią? Mafia pierze "brudne pieniądze"??

Nadmienię tylko że gadżety są w ciągłej sprzedaży a są dostępne:
- Bluzy i Polary
- Breloczek
- Długopis
- Flaga klubowa
- Koszulki
- Kubek
- Smycz
- Inne

Nadmienię również że poza działem Sprzedam który jest normalnie dostępny jak u nas jest też taki jak:
"Sprzedam - ogłoszenia komercyjne dla firm".
Wymieniać dalej?

A my mamy serwer na który ciągle brakuje kasy, banery reklamowe, liczbę userów z 4-5 for nie dorównującą tej z A4, co chwila mailing że kasa się kończy z tym i tym miesiącem, że kasowanie tych co nie zapłacą itp.
Kolczat pisze:wlasnie wpadl mi pewien pomysl... jak ktos bedzie chcial nacisnac pomogl, jakiemus uzytkownikowi to moze mu wyskakiwac okienko typu wlasnie: "skoro Tobie zostala udzielona pomoc, to Ty tez udziel tej pomocy klubowi w postaci dobrowolnego datku w dowolnej ilosci na utrzymanie serwera"
Dobre. Zawsze to coś.
No właśnie też sie zastnawiam o co biega bo na vwgolf.pl też nie ma nic o wpłatach/opłatach/darowiznach a forum sobie śmiga aż miło.

Liczba postów: 2015229 • Liczba tematów: 152645 • Liczba użytkowników: 96277

Nie piszę tego złośliwie, po prostu strasznie mnie to zastanawia.

no właśnie, a tutaj całe życie pretensja o kasę

tomkom1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomkom1 » 29 cze 2011, 10:23

levis1991, taka tylko dorbna uwaga i sugestia..ile dochodu przyniosla ci reklama w podpisie?mysle ze gdybys tylko jeden kawaleczek przekazal na forum i kazdy z reklamujacych swoje uslugi dalby to na dluugi czas mielibysmy byt zapewniony

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 29 cze 2011, 11:51

A ja nadal bym byl przy wysyłce smsow.Ktos napisał że 23 gr vatu i operator wezmie 20 %..No i co z tego??Nie ma nic za darmo i każdy musi zarobic.Osobiście uważam że lepsze 70 gr z smsa po 1.23 niz nic.A kwoty byly by wieksze dla forum przy wyższych kwotach za smsa.Niech 100 osób w miesiacu wyslę smsa za tą najniższą stawkę czyli 1.23 zł(czy dla forum 70 zl to mało)???Zawsze na coś sie przyda a tak bez smsow nie będzie niczego.Wprowadzcie np 3 opcje smsow:
1. 1.23 zł
2.4.88 czy ileś tam
3.10.98 czy podobnie.

Kogo stac na jaką kwote kazdy wie i zapewne smsy wspomogły by utrzymac forum.Opłaty dla operatora będą,vat bedzie ale i dla forum tez zostanie.Eske kazdy w kazdej chwili moze wyslac a z przelewami to wiadomo jak to bywa.trzeba do kompa usiasc,logowac sie,czasem kodow zdrapek szukac itp.Platnosci smsem mozna zrobic na probe i zobaczymy jakie bedea z tego zyski dla forum-nie bedzie sie oplacalo to sie z nich zrezygnuje.
A nowi uzytkownicy moga miec forum za free prze miesiac czy dwa a potem takze niech daja jakis wklad w koncu duzo jest takich osob ktorym spier&^*^%$ li sie 80-tka to szuka w googlach znajduje nasze forum,rejestruje sie,pisze posta o pomoc,znajduje rozwiazanie klopotu,i pisze nara.Sytuacja sie powtarza za jakis czas do nastepnej awarii jego auta.Platne ogloszenia jestem za.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 29 cze 2011, 11:56

mozna rozwianac temat smsow... czy za uruchomienie samej uslugi sie placi? jezeli tak to odpada na wstepie, bo szukamy zywskow a nie wydatkow... jezeli nie trzeba nic placic to jak najbardziej, jestem za, skoro nie przeszkadza obecnosc to napewno pomoze...

nie mozemy nikogo obarczac przymusowym placeniem, to nie tedy droga... taki ktosiek pojdzie na inne forum i tam sie dowie za darmo, troche mu to zetrwa jezeli bedzie pytac o szczegoly dotyczace audi80, ale przykladowo mechanika wszedzie jest taka sama i ktos w koncu mu gdzies pomoze, albo sobie sam poradzi ;p

Awatar użytkownika
levis1991
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: levis1991 » 29 cze 2011, 12:48

tomkom1 pisze:levis1991, taka tylko dorbna uwaga i sugestia..ile dochodu przyniosla ci reklama w podpisie?mysle ze gdybys tylko jeden kawaleczek przekazal na forum i kazdy z reklamujacych swoje uslugi dalby to na dluugi czas mielibysmy byt zapewniony
reklama ta nie przyniosła mi żadnego dochodu... tak wiec wybacz

tomkom1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomkom1 » 29 cze 2011, 13:00

levis1991, wiec po co ja umieszczasz?

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 29 cze 2011, 14:00

tomkom1, wydaje mi sie ze ta reklama wiaze sie z poleceniem wykonywania uslug przez opisanych tam uzytkownikow... tak samo ma przykladowo Kubik, na temat Swistakow, oni z tego zyja, wiec, wydaje mi sie ze powinnismy to zostawic w spokoju

tomkom1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomkom1 » 29 cze 2011, 14:15

Kolczat, oki nie jestem w temacie.ja reklamuje swoje dzialania a nie dzialania kogos.tak wiec spoko.porzucam ten watek...pozostaje przy oplacie za ogloszenia.w sms sie nie bawcie.ktos tutaj pisze ze lepiej miec 70 gorszy niz nic.ale drugi i tysiac za nim stwierdzi ze dlacego ma dorabiac operatora i to podwojnie raz wysylajac sms a drugi raz oplata za usluge...
odnosze tez wrazenie ze kazdy by dal ale jest na tyle leniwy zeby wykonac przelew ktory zajmuje minute z netu...lenistwo?5 lat temu nie istnialo cos takiego jak bankowosc internetowa i wystawalo sie na poczcie.i tez sie zylo....teraz to najlepiej zeby ktos przyszedl i napisal sms...a przeciez wystarczy zrobic zlecenie stale i co miesiac bank bezplatnie przelewa okreslona kwote.nawet i te przyslowiowe 1.23 z vatem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”