ABT zerwany rozrząd
ABT zerwany rozrząd
Witam
Silnik 2.0 ABT
Przetarło mi pasek rozrządu i się rozrząd rozsypał Czy ten silnik jest kolizyjny czy nie? Krążą różne opinie
Ustawiłem wszystko wg znaków wałek rozrządu pasuje idealnie
Wał ustawiłem wg rysunku upewniając się że na kole przy skrzyni przecina sie "0" na pół
Co do koła zębatego z zapłonu nie jestem zupełnie pewny czy jest idealnie jak powinno być
Silnik nie chce odpalić !!!
1) czy jeśli jest zapłon przestawiony o 1 ząbek to nie odpali?
2) może być koło zapłonu inaczej założone i znaki nie będą się zgadzać czy też ma tylko jedna pozycję?
3) Czy może jak zerwało rozrząd to silnik jest kolizyjny i bez wymiany głowicy się nie obejdzie ???
Silnik 2.0 ABT
Przetarło mi pasek rozrządu i się rozrząd rozsypał Czy ten silnik jest kolizyjny czy nie? Krążą różne opinie
Ustawiłem wszystko wg znaków wałek rozrządu pasuje idealnie
Wał ustawiłem wg rysunku upewniając się że na kole przy skrzyni przecina sie "0" na pół
Co do koła zębatego z zapłonu nie jestem zupełnie pewny czy jest idealnie jak powinno być
Silnik nie chce odpalić !!!
1) czy jeśli jest zapłon przestawiony o 1 ząbek to nie odpali?
2) może być koło zapłonu inaczej założone i znaki nie będą się zgadzać czy też ma tylko jedna pozycję?
3) Czy może jak zerwało rozrząd to silnik jest kolizyjny i bez wymiany głowicy się nie obejdzie ???
- michal1993
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Nie mam manometru odpowiedniego. Czy taki http://allegro.pl/tester-manometr-do-po ... 94259.html był by dobry???
Moim zdaniem manometr powinno sie wkrękać a na tej aukcji nie widać gwintu tylko coś jak element dociskowy - gumowy. Poza tym co samochód to inny gwint przecież więc powinny być rózne końcówki.
Jak w ABT ustawic wstępnie zapłon bez przyżądów??? da sie wpiąć żarówkę gdzieś w obwód i kręcić aparatem zapłonowym???
Moim zdaniem manometr powinno sie wkrękać a na tej aukcji nie widać gwintu tylko coś jak element dociskowy - gumowy. Poza tym co samochód to inny gwint przecież więc powinny być rózne końcówki.
Jak w ABT ustawic wstępnie zapłon bez przyżądów??? da sie wpiąć żarówkę gdzieś w obwód i kręcić aparatem zapłonowym???
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Zaraz po zakupie auta zerwał się pasek rozrządu. Auto tylko zgasło i nie było słychać metalicznego stuku. Nie wiedząc co jest kręciłem rozrusznikiem dobre pół godziny aż w końcu zdemontowałem obudowę rozrządu. po wymianie tez nie chciał zapalić ale okazało się ze wałek pośredni nieco się obrócił i iskra strzelała jak tłok był dużo niżej od górnego punktu.
Aby sprawdzić poprawność ustawienia aparatu. Ustaw silnik na znaki, upewnij się ze pierwszy tłok jet u góry i zdejmij kopułkę aparatu. Zamieszczona fota przedstawia zaznaczona krawędź palca rozdzielacza która musi się znaleźć nad małym wycięciem na obudowie aparatu. Jeśli tak nie jest odkręć aparat zapłonowy i go przestaw. Ustawienie tych wszystkich punktów gwarantuje zapalenie auta....ważne aby nie zamienić kabli zapłonowych ale chyba ich nie odłączałeś po kolizji:)
W moim ABT nie było kolizji
Aby sprawdzić poprawność ustawienia aparatu. Ustaw silnik na znaki, upewnij się ze pierwszy tłok jet u góry i zdejmij kopułkę aparatu. Zamieszczona fota przedstawia zaznaczona krawędź palca rozdzielacza która musi się znaleźć nad małym wycięciem na obudowie aparatu. Jeśli tak nie jest odkręć aparat zapłonowy i go przestaw. Ustawienie tych wszystkich punktów gwarantuje zapalenie auta....ważne aby nie zamienić kabli zapłonowych ale chyba ich nie odłączałeś po kolizji:)
W moim ABT nie było kolizji
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Warunki pogodowe nie sprzyjają. Ciągle pada a auto pod chmurką
Na aparacie zapłonowym mam taki palstikowy dekielek z wycięciami i chyba palec jest w właściwej pozycji
Foto zrobione w momencie gdy znaki rozrządu się zgadzają.
Niestety odkryłem ze kopułka jest w kiepskim stanie i daje słabą iskrę ale wcześniej odpalał bez problemu.
Na aparacie zapłonowym mam taki palstikowy dekielek z wycięciami i chyba palec jest w właściwej pozycji
Niestety odkryłem ze kopułka jest w kiepskim stanie i daje słabą iskrę ale wcześniej odpalał bez problemu.
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Wyjmij palec potem plastik i włóż palec z powrotem ale bez zakładania plastiku. Wtedy będzie widać czy palec jest nad znakiem.tomastepa pisze:Warunki pogodowe nie sprzyjają. Ciągle pada a auto pod chmurką
[url=http://images50.fotosik.pl/969/254f73eb13a6890fm.jpg]Obrazek[/URL]
No to mam problem
Znak na aparacie znalazłem foto 1 - ustawiłem tak jak powinno być (na foto palec jest w innej pozycji by było widać znak)
Rozrząd ustawiony jak na zdjęciach
Silnik kręci ale bardzo dziwnie tak jak by zbyt lekko i bez żadnych oporów zaraz podam link na youtube to możecie posłuchać <buu>
Jak dojdzie manometr to sprawdzę kompresję ale czuje że tu już nie ma co sprawdzać.
Wymieniać głowicę na używkę ?? Nie bardzo mi się uśmiecha nie wiadomo jak tłoki gladzie i jaka głowicę dostanę może felerna.
filmik -
Znak na aparacie znalazłem foto 1 - ustawiłem tak jak powinno być (na foto palec jest w innej pozycji by było widać znak)
Rozrząd ustawiony jak na zdjęciach
Silnik kręci ale bardzo dziwnie tak jak by zbyt lekko i bez żadnych oporów zaraz podam link na youtube to możecie posłuchać <buu>
Jak dojdzie manometr to sprawdzę kompresję ale czuje że tu już nie ma co sprawdzać.
Wymieniać głowicę na używkę ?? Nie bardzo mi się uśmiecha nie wiadomo jak tłoki gladzie i jaka głowicę dostanę może felerna.
filmik -
Ostatnio zmieniony 05 lip 2011, 21:14 przez tomastepa, łącznie zmieniany 1 raz.
A w ABT na pewno koło rozrządu ustawia się na przedni znak? Pytam bo u mnie w B3 PM dziś ustawiałem na tylny znak, wstępnie ustawiłem zapłon i odpalił od strzała. W moim ustawienie na przedni znak nic by nie dało bo jest zupełnie w innym miejscu niż tylny, więc może podobnie jest u ciebie? Mój silnik za chiny by nie zapalił jakbym ustawił rozrząd na znak z przodu koła rozrządu.
Gdzie niby jest tylni znak???jaco80 pisze:A w ABT na pewno koło rozrządu ustawia się na przedni znak? Pytam bo u mnie w B3 PM dziś ustawiałem na tylny znak, wstępnie ustawiłem zapłon i odpalił od strzała. W moim ustawienie na przedni znak nic by nie dało bo jest zupełnie w innym miejscu niż tylny, więc może podobnie jest u ciebie? Mój silnik za chiny by nie zapalił jakbym ustawił rozrząd na znak z przodu koła rozrządu.
Są jakieś 2 znaki ??? a ABT?
Jest nadzieja że to tylko ja jestem de..... <ok>