Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All B3/B4] Wymiana nagrzewnicy

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
LU CASH

Post autor: LU CASH » 12 kwie 2011, 20:06

Musisz mieć kostki w nastepującej kolejności (tak jak u nie na foto niżej)

Obrazek
Obrazek

Sprawdź żaróweczki.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 12 kwie 2011, 20:19

LU CASH, Kolejność kostek zależy od seryjnego wyposażenia auta... i może odbiegać od Twojego foto, w zależności od ,,egzemplarza" <piwo>

LU CASH

Post autor: LU CASH » 12 kwie 2011, 20:35

Wiem,ale podałem przykład kolorów :-P ,i niech sobie sam zobaczy jakie ma ;-)
Po to są 2 fotki.Z ta kolejnościa to sie może źle wyraziłem,bo można zamienić.O kolory chodzi.

alarec

Post autor: alarec » 12 kwie 2011, 23:48

Kolory kostek mam troche inne niz kolega wyzej, chyba 2 czarne, 1 siwy, 1zolty i 2biale (albo 2 zolte i 1 bialy). Do podlaczenia mam mniej bo, 2przeciwmgielne, ogrzewanie tylnej szyby, awaryjne, wysokosc swiatel.
Ale jutro jeszcze sprawdze to co sie powtarza, poprzepinam.

Awatar użytkownika
klife
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klife » 03 lip 2011, 18:37

Przymiarzalem sie przymierzalem i w koncu musialem bo jakis wielki wyciek mi sie zrobil do kabiny. Zabralem fotostory, wszytko pieknie i utknalem na obudowie nagrzewnicy, za cholere nie moge jej rozlaczyc, mam manualna klime, moze bylby ktos chetny z okolicy pomoc w samym jej wydostaniu?
Odwdziecze sie wg uznania.

Auto na ta chwile stoi w Dabrowie Gorniczcej porozkladane.
Popoludniami jestem wolny kontakt pw, gg 3805137 badz sms na 500 417 859 to oddzwonie

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 03 lip 2011, 20:59

klife pisze:Zabralem fotostory, wszytko pieknie i utknalem na obudowie nagrzewnicy, za cholere nie moge jej rozlaczyc, mam manualna klime,
wymieniasz nagrzewnicę bez rozszczelniania klimy? był o tym temat na forum. masz o tym tu :arrow: https://audi80.pl/b4-1z-wymiana-nagr ... t23139.htm

ps. poza tym nie polecam wymiany nagrzewnicy bez rozszczelniania klimy. przerabiałem to i przyłączam się do stwierdzenia, że lepiej rozszczelnić klimę (oczywiście wcześniej trzeba wypompować czynnik).

Awatar użytkownika
klife
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klife » 03 lip 2011, 21:47

czytalem i ten watek. Pytanie w ktorym miejscu ja rozszczelnic zeby to wyjac?

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 04 lip 2011, 20:46

musisz najpierw wypompować czynnik. nie rozkręcaj układu gdy w środku znajduje się sprężony gaz z olejem!

przez ścianę grodziową do komory silnika pod akumulatorem wchodzą dwie cienkie aluminiowe rurki. to są rurki od parownika. po wypompowaniu czynnika z układu klimatyzacji trzeba odkręcić te rurki od reszty układu klimy.

Awatar użytkownika
klife
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klife » 04 lip 2011, 21:50

poddalem sie, zamknalem uklad poza nagrzewnica zeby miec czym jezdzic, skrecilem deche na pare srubek, szukam kogos ze slaska kto sie podejmie dokonczenia tej zabawy za $ czym predzej tym lepiej... kontakt jw

Awatar użytkownika
Bronek27
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Bronek27 » 05 lip 2011, 08:06

znajdz firme warsztat od klimy to ci sciagna czynnik chyba ze masz pusta klime to ci nic nie szkodzi w jej rozkreceniu sporo z tym zabawy ale da sie to samemu ogarnac ewentualnie z ziomem i browarem do pomocy :) jesli chodzi o cene to kiedys kolega sie pytal po mechaniorach powiedzieli mu 500zl wiec zrobilismy to sami minely 3 lata i mnie to tez spotkalo wiec tez sam to zrobilem bo koszta sa spore i mam brak zaufania do mechaniorow z fura robie sam lub z kims co ma sprawne rece i zimny browar :) hehehehe nie poddawaj sie walcz pozdro

Awatar użytkownika
klife
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klife » 05 lip 2011, 13:10

Tez zawsze staram sobie wszytko sam robic ale tu juz mam dosc,...nikt sie nie podejmie zarobienia troche gotowki?:P

[ Dodano: 2011-08-20, 12:35 ]
Up pytanie, moge dojechac

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 09 sty 2012, 22:42

No i stało się <ok> . Po odetchnięciu z ulgą, po zakończonym remoncie muszę znowu wjeźdżać na warsztat. Wysadziło mi dzisiaj króciec wchodzący do nagrzewnicy... poprostu odpadł. Z racji iż męczyłem już was wieloma pytania dotyczących płukania, odkamieniania, udrożniania nagrzewniczki nadszedł już jej czas. Ale chyba stety :-P . Jutro wymieniam nagrzewnicę na nową. Ale ja jak to ja mam kilka pytań ;-) :

:arrow: jak się odkręca środkowy tunel
:arrow: czy jeśli gąbki są całe to czy mogę je i tak zdrapać i nakleić nową gąbkę pod panele podłogowe?
:arrow: czy trzeba demontować plastikowe przednie słupki nad kokpitem?
:arrow: czy można coś pochrzanić w linkach ciegięł sterujących ogrzewaniem?

Rozumiem, że deskę mogę odsunąć i nie muszę jej całkowicie wyciągać z auta?

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki to niech pisze. Jutro o godzinie 9:00 start.

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 10 sty 2012, 08:49

Patrique,

:arrow: Środkowy tunel jest przykręcony z tyłu pod popielniczką i z przodu pod zaślepką poniżej drążka zmiany biegtów. Jak go wyciągniesz to wtedy będzie tam śruba mocująca mieszek oraz chyba druga mocująca tunel środkowy przedni, odkrecasz je i wyciągasz mieszek i tunel przedni.

:arrow: jasne, ze możesz, ja własnie dawałem taką gąbkę i super sie sprawuje ;-)

:arrow: nie trzeba.

:arrow: raczej w linkach nic nie pochrzanisz, ale uważaj żebyś gdzieś cięgna nie urwał w które wchodzi linka...

Deskę wyciąg całkowicie, będzie wygodniej, bo jak ją już poodkręcasz to czemu jej nie wyciągnąć na zewnatrz?

Powodzenia.

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 10 sty 2012, 17:05

Dzięki Niki20, nagrzewnica już na wierzchu. Mam tylko problem związany z klapami powietrza ciepło zimno. Tam nie ma już w ogóle gąbki :-P .
Czy te klapy powinienem wymontować, czy można przyklejać zamontowane w tej całej obudowie zespołu grzewczego?

Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 10 sty 2012, 17:08

Ja kleiłem nie wyciągając klapy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl