Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9 TDI 1z]rozwalony rozrząd

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 18 lip 2011, 20:20

kyjo pisze:że zakłada stary pasek a kasuje za nowy...
W zetorach jest o tyle fajnie rozwiązane że byle lama jest w stanie zajrzeć pod obudowę paska, jak się nie widziało jak zakładali to warto zrzucić osłonę zaraz po naprawie. Przynajmniej będziemy pewni że mamy to za co zapłaciliśmy. Rolka prowadząca i napinacz też jest widoczny po zrzuceniu osłony.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 18 lip 2011, 20:48

axell pisze:W zetorach jest o tyle fajnie rozwiązane że byle lama jest w stanie zajrzeć pod obudowę paska, jak się nie widziało jak zakładali to warto zrzucić osłonę zaraz po naprawie. Przynajmniej będziemy pewni że mamy to za co zapłaciliśmy. Rolka prowadząca i napinacz też jest widoczny po zrzuceniu osłony.
Święte słowa panie axell, :mrgreen: można zerknąć czy czasem napinacza nie zapomnieli właściwie napiąć , bo są rózne przypadki ;-)

Awatar użytkownika
kyjo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: kyjo » 18 lip 2011, 20:58

oczywiście tylko kto robi samochody to wie że sa ludzie którzy z wymianą żarówki jada do mechanika.. a 9/10 napinaczy które widziałem są popuszczone ze zwględu że każdy napinając do kreski zapomina że po obrocie ja pasek sie układa napinacz sie toroche zwolni.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Kontakt:

Post autor: gibaj » 18 lip 2011, 22:30

MUNIOR pisze:
axell pisze:W zetorach jest o tyle fajnie rozwiązane że byle lama jest w stanie zajrzeć pod obudowę paska, jak się nie widziało jak zakładali to warto zrzucić osłonę zaraz po naprawie. Przynajmniej będziemy pewni że mamy to za co zapłaciliśmy. Rolka prowadząca i napinacz też jest widoczny po zrzuceniu osłony.
Święte słowa panie axell, :mrgreen:
można mu polać :mrgreen: sorki za off :mrgreen: :mrgreen:

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 18 lip 2011, 23:14

kyjo pisze:9/10 napinaczy które widziałem są popuszczone ze zwględu że każdy napinając do kreski zapomina że po obrocie ja pasek sie układa napinacz sie toroche zwolni.
bo 9/10 nie potrafi dobrze paska założyć, ja zawsze napinam zgodnie ze znakami na napinaczu i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby naciąg się zmienił po przekręceniu silnikiem ;-) (ale dla pewności i tak sprawdzam czy jest ok)
MUNIOR pisze:
UKI_XX pisze:zrób zdjęcia paska i napinacza, mam nadzieję że napinacza nie zdejmowałeś
On zdaje sie sam zszedł :-P
w jaki sposób zszedł :?: odkręcił się całkiem czy rozsypał i środek został na szpilce :?: jeżeli środek został na szpilce to łatwo zweryfikować czy był dobrze napięty <ok>

już było na forum jak jednemu koledze rozsypał się napinacz bo miał na chama napięty pasek :shock:

a po zdjęciach paska chociaż będzie widać w jakim był stanie

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 19 lip 2011, 10:01

Ja mam inne pytanie. Czy łożyska w pompie wtryskowej mogą powodować zsuwanie się paska rozrządu w stronę chłodnicy? Jaki to mógłby być luz. Zaobserwowałem u siebie właśnie taką dolegliwość, że pasek zaczyna być przycinany od strony chłodnicy. I teraz drugie pytanie, ile może kosztować wymiana łożysk i uszczelnienie pompy?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 19 lip 2011, 13:26

kojak85 pisze:Ja mam inne pytanie. Czy łożyska w pompie wtryskowej mogą powodować zsuwanie się paska rozrządu w stronę chłodnicy?
Mogą i owszem ,tulejki bo w pompie nie ma łożysk
kojak85 pisze:Jaki to mógłby być luz
wyrażnie wyczuwalny luz ,po rozpieciu rozrządu na kole pasowym pompy
kojak85 pisze:ile może kosztować wymiana łożysk i uszczelnienie pompy?
A to już różnie, bo wymiana tulejek wymaga rozebrania pompy w proszek ,od kosmosu 500-700zł w ''diesel serwis"w skrajnych przypadkach ,do normalnych cen w okolicy 300zł ,u mnie jeszcze taniej ;-) a jakbyś chciał całą pompę to 450zł od AFN-a

[ Dodano: 2011-07-19, 13:29 ]
kyjo pisze:a 9/10 napinaczy które widziałem są popuszczone ze zwględu że każdy napinając do kreski zapomina że po obrocie ja pasek sie układa napinacz sie toroche zwolni.
Mi się tam też nic nie "zwalnia "jak napnę tak jest ;-) Tak jak mówisz Łukaszu <piwo>

Awatar użytkownika
kojak85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kojak85 » 20 lip 2011, 19:55

A jak poprawnie napiąć pasek. Dodam, że mam rolkę z płetwą. I kolejne pytanie na które koło najpierw zakładacie pasek - podajcie proszę jakąś kolejność, bo nie chcę niczego popsuć i chcę zrobić wszystko jak należy. W 1.9D - 1Y zmieniałem rozrząd to pasek wszedł łatwo a tutaj wydaje mi się za krótki. Co mogę robić źle? Ratujcie, bo już nie mogę z tym samochodem.

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 20 lip 2011, 20:35

hehe.. najpierw na samym dole, potem pompa i wałek oraz napinacz, trzeba na każde koło włożyć po trochę i powoli nasuwać uważając aby nie pokaleczyć paska o ostre krawędzie kół, na samym końcu przed napięciem paska zakłada się tą małą rolkę u góry <ok>

napinacz należy przekręcać zgodnie z ruchem wskazówek zegara do momentu aż znaki się pokryją (wszystko jest w instrukcji montażu napinacza)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl