[1.9 TDI 1z] Migająca kontrolka oleju- FINAŁ ???
raz mialem problem z migajaca kontrolka oleju w golie II ) kupilem golfa mial uszkodzonu licznik sciezki powypalane ze dioda od oleju sie nie swiecila wogole , mymienilem licznik i i okazalo sie iz dioda mruga co jakis czas, olej jest czujniki byly sprawne i tak jezdizlem nikt nie wiedzial ocb.. pojechalem w trase 500km i podczas jazdy zaczala mrugac czesciej i czesciej az sie zapalila , stanalem poczekalem chwilke az sie silnik schodzi , zgasilem ... po ponownym odpaleniu silnik zaczal klepac okropelnie jakby panewka sie przekrecila... do celu zostalo mi jakeis 60km ale coz bylem z zona i z coreczka miala wtedy moze 1.5r byla to zima i co robic...nic jechalem na niskich obrotach ...dojechalem do celu samochod zostawilem u mechanika po cyzm okazalo sie ze nie bylo cisnienia oleju , cale szczescie ze dojechalem , dziwil sie ... rozrzad nie mial wogole smarowania popychacze rowniez... no i zaczal rozbierac silnik okazalo sie iz jakis kanalik byl zapchany kawalkiem plastki ( moej myslenie jak ktos wlewal olej moglo wleceic kawaleczek ...) i coz wyjal kawaleczek , wymienil uszczelki olej i taka przyjemnosc kosztowala mnie 600zl ... ) masakrra pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
Witam.
Jestem tu nowy i od razu pytanko.
Kupiłem niecały miesiąc temu 80tkę z 90r. i byłem zadowolony z autka dopóki nie zaczęła mi mrugać kontrolka olejowa. Motorek to 1,8 B+G. Odpala bez zarzutu - sprzedający twierdzi, że zalany silnik jest Syntetykiem ale jakiej firmy to nie dostałem informacji. Naganiane ma 300 tys dopiero. Odpalam i wszystko w porzątku jest. Zagrzeje silnik, przejade kilka kilometrów i mruga kontrolka od oleju - brzęczyk wyjąłem bo mnie wku... Zatrzymam się, zgasze silnik i po kilku chwilach po odpaleniu jest spokój - przejade kawałek i znów. To moje pierwsze Audi - gdyby ktoś z Lubelskiego mi pomógł lub nakierował kogoś kto by sprawdził co trzeba lub nakierował co i jak się gryzie byłbym wdzięczny.
Jestem tu nowy i od razu pytanko.
Kupiłem niecały miesiąc temu 80tkę z 90r. i byłem zadowolony z autka dopóki nie zaczęła mi mrugać kontrolka olejowa. Motorek to 1,8 B+G. Odpala bez zarzutu - sprzedający twierdzi, że zalany silnik jest Syntetykiem ale jakiej firmy to nie dostałem informacji. Naganiane ma 300 tys dopiero. Odpalam i wszystko w porzątku jest. Zagrzeje silnik, przejade kilka kilometrów i mruga kontrolka od oleju - brzęczyk wyjąłem bo mnie wku... Zatrzymam się, zgasze silnik i po kilku chwilach po odpaleniu jest spokój - przejade kawałek i znów. To moje pierwsze Audi - gdyby ktoś z Lubelskiego mi pomógł lub nakierował kogoś kto by sprawdził co trzeba lub nakierował co i jak się gryzie byłbym wdzięczny.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Zacznij od sprawdzenia czujnika ciśnienia oleju ...choć jak dzieje się to po zagrzaniu silnika ,to raczej nie ciekawie ,bo uprawdopodobnia pesymistyczną wersję że po rozgrzaniu silnika cisnienie oleju jest zbyt niskie :-| . Pomiar ciśnienia oleju na zagrzanym silniku ,rozwiał by wszelkie wątpliwości .Jakby coś to mam czym to sprawdzić 8-)Gustlik_Bandyta pisze:gdyby ktoś z Lubelskiego mi pomógł lub nakierował kogoś kto by sprawdził co trzeba lub nakierował co i jak się gryzie byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2013, 15:16 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Troche kolego zbłądziles z działem, bo to dla diesli. Sprawdz przewody przy czujnikach i wsuwki. Mi poluzował sie jeden przewód i miałem taka akcje , ze jak przekraczałem 2000 tys obr zapalala sie kontrolka oleju. Olej zakup jakis dobry typu Valvoline max life 10w40 i przed zalaniem go zrób płukanke silnika.
-
- Forum Audi 80
Masz jakiś numer telefonu czy cuś? Jestem dokładnie z Sernik i wracam za godzinę do siebie to najwyżej bym podskoczył do Ciebie to byśmy to sprawdzili. Czytając forum benzyniaków zaczynam psychicznie się nastawiać na remont silnika chyba.MUNIOR pisze: Pomiar ciśnienia oleju na zagrzanym silniku ,rozwiał by wszelkie wątpliwości .Jakby coś to mam czym to sprawdzić 8-)