[1.9 TDI 1z] Migająca kontrolka oleju- FINAŁ ???
raz mialem problem z migajaca kontrolka oleju w golie II
) kupilem golfa mial uszkodzonu licznik sciezki powypalane ze dioda od oleju sie nie swiecila wogole , mymienilem licznik i i okazalo sie iz dioda mruga co jakis czas, olej jest czujniki byly sprawne i tak jezdizlem nikt nie wiedzial ocb.. pojechalem w trase 500km i podczas jazdy zaczala mrugac czesciej i czesciej az sie zapalila , stanalem poczekalem chwilke az sie silnik schodzi , zgasilem ... po ponownym odpaleniu silnik zaczal klepac okropelnie jakby panewka sie przekrecila... do celu zostalo mi jakeis 60km ale coz bylem z zona i z coreczka miala wtedy moze 1.5r byla to zima i co robic...nic jechalem na niskich obrotach ...dojechalem do celu samochod zostawilem u mechanika po cyzm okazalo sie ze nie bylo cisnienia oleju , cale szczescie ze dojechalem , dziwil sie ... rozrzad nie mial wogole smarowania popychacze rowniez... no i zaczal rozbierac silnik okazalo sie iz jakis kanalik byl zapchany kawalkiem plastki ( moej myslenie jak ktos wlewal olej moglo wleceic kawaleczek ...) i coz wyjal kawaleczek , wymienil uszczelki olej i taka przyjemnosc kosztowala mnie 600zl ...
) masakrra
pozdrawiam

-
- Forum Audi 80
Witam.
Jestem tu nowy i od razu pytanko.
Kupiłem niecały miesiąc temu 80tkę z 90r. i byłem zadowolony z autka dopóki nie zaczęła mi mrugać kontrolka olejowa. Motorek to 1,8 B+G. Odpala bez zarzutu - sprzedający twierdzi, że zalany silnik jest Syntetykiem ale jakiej firmy to nie dostałem informacji. Naganiane ma 300 tys dopiero. Odpalam i wszystko w porzątku jest. Zagrzeje silnik, przejade kilka kilometrów i mruga kontrolka od oleju - brzęczyk wyjąłem bo mnie wku... Zatrzymam się, zgasze silnik i po kilku chwilach po odpaleniu jest spokój - przejade kawałek i znów. To moje pierwsze Audi - gdyby ktoś z Lubelskiego mi pomógł lub nakierował kogoś kto by sprawdził co trzeba lub nakierował co i jak się gryzie byłbym wdzięczny.
Jestem tu nowy i od razu pytanko.
Kupiłem niecały miesiąc temu 80tkę z 90r. i byłem zadowolony z autka dopóki nie zaczęła mi mrugać kontrolka olejowa. Motorek to 1,8 B+G. Odpala bez zarzutu - sprzedający twierdzi, że zalany silnik jest Syntetykiem ale jakiej firmy to nie dostałem informacji. Naganiane ma 300 tys dopiero. Odpalam i wszystko w porzątku jest. Zagrzeje silnik, przejade kilka kilometrów i mruga kontrolka od oleju - brzęczyk wyjąłem bo mnie wku... Zatrzymam się, zgasze silnik i po kilku chwilach po odpaleniu jest spokój - przejade kawałek i znów. To moje pierwsze Audi - gdyby ktoś z Lubelskiego mi pomógł lub nakierował kogoś kto by sprawdził co trzeba lub nakierował co i jak się gryzie byłbym wdzięczny.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Zacznij od sprawdzenia czujnika ciśnienia oleju ...choć jak dzieje się to po zagrzaniu silnika ,to raczej nie ciekawieGustlik_Bandyta pisze:gdyby ktoś z Lubelskiego mi pomógł lub nakierował kogoś kto by sprawdził co trzeba lub nakierował co i jak się gryzie byłbym wdzięczny.

Ostatnio zmieniony 20 sty 2013, 15:16 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Troche kolego zbłądziles z działem, bo to dla diesli. Sprawdz przewody przy czujnikach i wsuwki. Mi poluzował sie jeden przewód i miałem taka akcje , ze jak przekraczałem 2000 tys obr zapalala sie kontrolka oleju. Olej zakup jakis dobry typu Valvoline max life 10w40 i przed zalaniem go zrób płukanke silnika.
-
- Forum Audi 80
Masz jakiś numer telefonu czy cuś? Jestem dokładnie z Sernik i wracam za godzinę do siebie to najwyżej bym podskoczył do Ciebie to byśmy to sprawdzili. Czytając forum benzyniaków zaczynam psychicznie się nastawiać na remont silnika chyba.MUNIOR pisze: Pomiar ciśnienia oleju na zagrzanym silniku ,rozwiał by wszelkie wątpliwości .Jakby coś to mam czym to sprawdzić 8-)