[1.9TDI 1Z] kontrolka oleju
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Hmm...5-7 sek.to faktycznie jakoś nie typowo długo ,u mnie gasnie po ok.2 sek. ale bym sie tym nie przejmował bo po podłaczeniu manometru ciśnienie jest od razu po odpaleniu silnikaAle zastanawia mnie inna sprawa, po odpaleniu zimnego auta kontrolka ciśnienia oleju mi gaśnie tak po około 5-7s. Czy to normalne :?:
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
był kiedyś temat o filtrach i powiem ci że włąsnie tam ludzie opisywali jakiś zaworek zwrotny w filtrze.ja sam miałem kiedyś podobne zjawisko i kontrolka paliła się dość długo po odpaleniu.kontrolka potrafiła palić się kilka sekund.dopiero zastosowanie odpowiedniego filtra usunęło problem.do kolejnej zmiany poprosiłem szwagra bo mnie nie było w domu 2 tyg.założył znów inny filtr i znów kontrolka zwariowała.teraz wymieniam sam i zawsze zakładam ten sam filtr i jest ok także to nie może być zbieg okoliczności...trepek pisze:Zaworek znajduje się w podstawce.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja stosuje taki jak ma być np Filtrona Op525/1 ale jak wcześniej stosowałem krótszy lub takie naprawdę długie to wtedy kontrolka świrowała.Przy tych krótkich filtrach to potrafiła zgasnąć po czym sie zapalała i paliła kilka sekund.
[ Dodano: 2011-09-20, 21:54 ]
[ Dodano: 2011-09-20, 21:54 ]
może ale przy zastosowaniu innych filtrów nawet przy nowym były problemy.także już od 8 zmian oleju nie daje innego tylko zawsze ten sam filtr i jest ok i to jest ważne <ok>trepek pisze:Nowy olej jest czystszy a nowy filtr mniej zapchany, to w tym jest
witam panowie , odbiegajac tyroszke od tematu to mialem podobnie w VW GOLF mk2 1.8 RP , kontrolka wogole sie nie swicila , wymienilem licznik ( w starym byla dioda wypalona albo bylo cos kombinowane aby nie swiecila ) to czesto po wymianie mruga;la ta kontrolka no i mechanicy sprawdzali i nie wiedzieli co sie dzieje wsyzstko niby bylo ok. no noc pojechalem w trase do gliwic i przed aktowicami samochod zaczal klepac mocno popychacze aj... no i po malutku dojechalem na msc. szwagier w pilchowicach mial znajomego mechanika po czym oddalem samochod sciagal glowice wszystko rozbieral w silniku okazalo sie ze mały plastik byl w kanaliku o oleju i go zapchal rozrzad , popychacze nie mialy samrowania mechanik sie dziwil ze dojechalem ;/... takze taka to historria przyjemnosc 660zł mnie kosztowala u mechanika ;/ ...
odświeżę ;P
mam audi 80 b4 1z i mam takie objawy . Silnik zimny podczas gwałtownego hamowania nic się nie dzieje , kontrolka oleju nie świeci , Natomiast jak się silnik zagrzeje to czy na biegu czy na luzie jak się gwałtownie zachamuje to zaświeci się kontrolka oleju . czujniki nowe. Dodam że za tak się dzieje odkąd zrobiłem głowice n. co to może być ??
mam audi 80 b4 1z i mam takie objawy . Silnik zimny podczas gwałtownego hamowania nic się nie dzieje , kontrolka oleju nie świeci , Natomiast jak się silnik zagrzeje to czy na biegu czy na luzie jak się gwałtownie zachamuje to zaświeci się kontrolka oleju . czujniki nowe. Dodam że za tak się dzieje odkąd zrobiłem głowice n. co to może być ??