Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9 TDI] Problem z szarpaniem

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 04 paź 2011, 19:36

swayn pisze:Zauważyłem że jak podjedziesz do pierwszego z rzędu mechaniora to od razu winna pompa albo turbo albo cos tam jeszcze i płać za sprawdzenie a potem sie okazuje że usterka jak była tak jest dalej !!
Bo to nie mechanicy ,tylko wymieniacze ;-) naprawiają na chybił trafił ,za części płaci klient ,układ idealny ...tyle że nie dla klienta ,bo nie każdy przełknie tekst "no wie pan ,wymienił pan i ma pan nowe " kiedy płaci za nietrafione części na wyminę ;-) A tak na marginesie ,turbo jest ostatnią rzeczą którą bym winił za to że auto nie jedzie tak jak powinno ...mechanik który zaczyna diagnozę od stwierdzenia że "może turbo " to nie mechanik tylko wymieniacz-zgadywacz :-P

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 04 paź 2011, 21:40

podkreślając jedziesz jak do serwisu <ok>

swayn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: swayn » 08 paź 2011, 13:10

Witam !
Odebrałem samochód od mechanika wymienił poduszkę skrzyni bo guma była już miękka, wymienił tarcze i klocki hamulcowe bo były wibracje przy hamowaniu. Ale szarpanie dalej jest teraz będę musiał umówić się na wizytę w serwisie diesla !! Ze strony zawieszenia jest ok są minimalne luzy na półosi i na przegubach ale to nie nowy samochód i nie są powodem szarpania.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 08 paź 2011, 15:09

swayn pisze:Odebrałem samochód od mechanika wymienił poduszkę skrzyni bo guma była już miękka,
Bo taka ma być :mrgreen:
swayn pisze:Ze strony zawieszenia jest ok są minimalne luzy na półosi i na przegubach
Bo też mają być ;-) Ech ...znowu zgadywacz -wymieniacz wymienił dobre na nowe ,i w ten oto sposób wziął kasę za zupełnie zbędną robotę :-P ,żyć nie umierać w takim kraju ...

swayn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: swayn » 09 paź 2011, 12:17

Minior, dla twojej wiadomości części które zostały wymienione ,nie zostay wymienione przypadkowo. Tarcze hamulcowe - ponieważ występowały drgania przy hamowaniu, klocki wiadomo, poduszka skrzyni miękka i popękana guma. Więc nie była to zgadywanka.
Może jakaś konstruktywna podpowiedź z twojej strony co dalej !!! Żeby nie przepłacać a wyeliminować usterkę !!

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 09 paź 2011, 12:41

swayn pisze:Minior, dla twojej wiadomości części które zostały wymienione ,nie zostay wymienione przypadkowo. Tarcze hamulcowe - ponieważ występowały drgania przy hamowaniu, klocki wiadomo,
O tarczach i klockach nie pisałem że były wymienione niepotrzebnie ,to raz
swayn pisze:poduszka skrzyni miękka i popękana guma.
pisałeś że mięka ,o popękanej nie wspomniałeś ,to dwa .
swayn pisze:Może jakaś konstruktywna podpowiedź z twojej strony co dalej !!! Żeby nie przepłacać a wyeliminować usterkę !!
.Moja konstruktywna podpowiedż :?: jest prosta ,masz nastawnik do czyszczenia <ok> A czy to na pewno jego wina ,to ktoś kto ci będzie to robił powinien stwierdzić po przejechaniu się autem ...objawy są tak ewidentne że ktoś kto się tym zajmuje nie powinien mieć problemów z ich rozpoznaniem ;-) ja nie mam :mrgreen:

Awatar użytkownika
burdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: burdi » 09 paź 2011, 13:55

Cześć.

A ja na Twoim miejscu przyjrzał bym się mimo wszystko wtryskowi sterującemu.
Także miałem w tym roku problem z szarpaniem.
Zapalała się kontrolka check, auto zachowywało się jakby za chwilę miało zgasnąć a TDIk chciał wyskoczyć :)

Problem był taki, że wspomniany wtrysk czasem działał czasem nie.
Można było przejeździć tydzień w spokoju (myślałem że uszczelnienie pompy, wymiana przewodów, filtra paliwa, regulacja pomogła) po czym któregoś razu zaraz po odpaleniu nie dało się nawet ruszyć z miejsca a za autem powstała czarna chmura.
Wtrysk sterujący można sprawdzić dość łatwo. Po prostu go wypnij.
Po jego wypięciu auto konkretnie kopci, ale jedzie bez szarpania.
Tylko dzięki temu dojechałem do mechanika, który ostatecznie przyznał, ze to walnięty wtrysk sterujący.
Wymiana załatwiła sprawę.

swayn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: swayn » 09 paź 2011, 18:28

Możesz mi jakoś dokładniej opisać co wypiąć żeby ten wtrysk sprawdzić , lub jakaś fota. To sprawdzę sam !!

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 09 paź 2011, 18:43

swayn pisze:Możesz mi jakoś dokładniej opisać co wypiąć żeby ten wtrysk sprawdzić , lub jakaś fota. To sprawdzę sam !!
Z wtrysku sterującego wychodzi jeden kabelek i po nitce do kłębka dojdziesz co wypiąć ;-)

swayn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: swayn » 09 paź 2011, 19:58

ok jutro sprawdzę !! Dzięki

Quest
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Quest » 09 paź 2011, 20:21

Również mam problem z szarpaniem, problem występuje tylko w przypadku gdy np. stoję w korku i muszę troszkę podjechać do przodu, dodając mało gazu szarpie jak cholera, jeśli dam więcej gazu, to nie szarpie. Czy problem może być z jednomasem?

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 09 paź 2011, 20:25

Również mam problem z szarpaniem, problem występuje tylko w przypadku gdy np. stoję w korku i muszę troszkę podjechać do przodu, dodając mało gazu szarpie jak cholera
A poduszki silnika w jakiej kondycji :?:

Quest
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Quest » 09 paź 2011, 20:38

a tego to Ci nie powiem, jak je sprawdzić? Ale to szarpanie jest cholernie mocne, nie wydaje mi się żeby problem leżał w poduszkach silnika.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 09 paź 2011, 21:34

Quest pisze: Ale to szarpanie jest cholernie mocne, nie wydaje mi się żeby problem leżał w poduszkach silnika.
Jak ci się to dzieje przy ruszaniu ido tego nasila się na dobrze rozgrzanym silniku ,to na 100% masz sprzęgło do wymiany <ok>

Quest
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Quest » 09 paź 2011, 21:42

jakie mogą być koszty wymiany sprzęgła w zeciorze ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl