Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

Radio a odpalanie auta

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 24 sie 2007, 21:48

Michałek cęgi w garść i zmierz prąd rozruchowy jaki pobiera Ci rozrusznik. Jeśli masz radio podpięte bezpośrednio pod aku, a nie pod "X" to tak jak pisał CzarekJ, na bank rozrusznik ciągnie Ci całą dostępną energię i na radyjko już nie starcza.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 27 sie 2007, 17:41

Mi za każdym razem gaśnie przy odpalaniu a potem sie samo załącza..

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 27 sie 2007, 18:43

Dokładnie tak jak u większości ludzi. Gdzie radyjko jest podpięte do oryginalnej wiązki zgodnie z instrukcją producenta radia. U mnie też. :mrgreen:

adalfir

Post autor: adalfir » 17 wrz 2007, 21:27

U mnie radio czasem gaśnie przy rozruchu, a czasem nie. Z tego co zauważyłem to zależy od tego czy audik jest rozgrzany.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 17 wrz 2007, 23:06

adalfir pisze:Z tego co zauważyłem to zależy od tego czy audik jest rozgrzany.
To nie może mieć wpływu, a przynajmniej nie powinno.
Tak jak pisane było wyżej. Podczas rozruchu, tj zapotrzebowania na dużo prądu odcinane sa automagicznie wszystkie możliwe źródła włącznie z radiem. Zatem jest to normalny, wskazany i prawidłowy efekt, ale być on powinien zawsze, a nie czasami.

Awatar użytkownika
KORU
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: KORU » 18 wrz 2007, 00:10

Mam tak samo bo przeciez caly prad z akumulatora idzie do rozrusznika wiec to normalne ze radio przygasa. Zreszta radio wylacza sie na ok. 2 sekundy. Fabryka tak to rozwiazala i tak powinno byc. ;-)

grinch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grinch » 18 wrz 2007, 11:53

U taty jest tak samo :-D
Rozmawiałem na ten temat ostatnio z kolesiem od sprzętu audio i sam mi mówił że taki przygasanie radyjka na czas około 2 sek powinno być (Wręcz jest nawet wskazane) więc nic nie kombinuj i niech tak zostanie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 18 wrz 2007, 15:56

To jest przecież normalne już dawno było o tym mówione i nie ma co rozpaczać bo tak radyjka mają.

marianb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marianb » 19 wrz 2007, 16:34

Tak ma być jeśli radio jest podłączone dobrze do oryginalnej instalacji audio :!: Miałem (mam w pudełku ;-))oryginalne radio AUDI beta(z papierami/ nie sprzedam ;-) ) i jak było włączone a odpalałem auto to radio na chwilę się wyłączało. Przy otwartych drzwiach kierowcy i wyjętym kluczyku ze stacyjki - piszczał brzęczyk. Teraz mam włożony KENWOOD, kupiony i założony jak należy w firmie Car Audio i zachowuje się tak jak Audi beta. Wyłącza się przy odpalaniu, a brzęczyk piszczy jak radio jest włączone przy otwartych drzwiach i wyjętym kluczyku ze stacyjki. Nie wiem co tu zmieniać :?: Jak dla mnie temat bez sensu. pozdr ;-)

adalfir

Post autor: adalfir » 20 wrz 2007, 00:04

Doc pisze:To nie może mieć wpływu, a przynajmniej nie powinno.
Może i nie powinno ale na pewno przy każdym rozruchu silnika radio nie gaśnie, bo jestem w stanie nagrać film, że u mnie raz gaśnie, a raz nie ;)
Nie znam się na tym ale może kiedy silnik jest ciepły, a co za tym idzie akumulator doładowany to wtedy nie rozłącza zbędnych podzespołów, bo ma dość mocy by rozrusznik odpalił maszynę?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 20 wrz 2007, 19:37

adalfir pisze:Może i nie powinno ale na pewno przy każdym rozruchu silnika radio nie gaśnie
Zatem sprawdź czy podłączone jest w fabryczne miejsca. Mógł ktoś puścić zasilanie z zupełnie innego źrodełka ;-) Powinno gasnąć zawsze :-)

msr123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: msr123 » 20 wrz 2007, 20:05

adalfir pisze:Może i nie powinno ale na pewno przy każdym rozruchu silnika radio nie gaśnie, bo jestem w stanie nagrać film, że u mnie raz gaśnie, a raz nie ;)
U mnie gaśnie w 95 % przypadków, ale czasami nie gaśnie. Nie wiem co skąd jak po co ale tak jest :-)

adalfir

Post autor: adalfir » 22 wrz 2007, 02:32

Doc pisze:Zatem sprawdź czy podłączone jest w fabryczne miejsca. Mógł ktoś puścić zasilanie z zupełnie innego źrodełka
Sam montowałem radio i dobierałem kabelki, bo wszystkie zostały powyrywane wraz z kostką ISO przez jakiegoś amatora cudzych radyjek :roll: Z tego co pamiętam to zasilanie podpięte jest pod jakiś prowizoryczny kabelek z przymocowanym rozgałęźnikiem do którego podłączona była jeszcze bodajże dioda od "alarmu" :-)

Awatar użytkownika
Mentor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mentor » 22 wrz 2007, 20:32

U mnie ( jak u wszystkich ) uzależnione jest to od poziomu naładowania baterii. Mam radyjko Panasonic. Wszyscy wiemy, że gdy odpalamy rozrusznik, pobiera on ogromne ilości prądu, i napięcie również "przysiada". Gdy mamy dobrze naładowany aku napięcie spada i owszem, ale nie poniżej poziomu działania radia, czyli ok. 10V (w zależności od radia)

Radyjko mam podpięte pod oryginalną wiązkę made by Audi ;]

Awatar użytkownika
kyjo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: kyjo » 04 paź 2007, 20:50

jest to wina spadku napięcia w moim poprzednim aucie miałem w zapalniczce taki wskaźnik nbapięcia i było widać kiegy spadek jest większy np na wyłączonym zapłonie i na włączonej płytce i dużym basie było to widać więc u mnie też tak jest że jak ma mradio włączone to nie zawsze gaśnie ale przerwie a na płytce zawsze zgaśnie.
Ale tym nie ma co sobie głowy zawracać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl