Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio a odpalanie auta

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 24 sie 2007, 21:48

Michałek cęgi w garść i zmierz prąd rozruchowy jaki pobiera Ci rozrusznik. Jeśli masz radio podpięte bezpośrednio pod aku, a nie pod "X" to tak jak pisał CzarekJ, na bank rozrusznik ciągnie Ci całą dostępną energię i na radyjko już nie starcza.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 27 sie 2007, 17:41

Mi za każdym razem gaśnie przy odpalaniu a potem sie samo załącza..

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 27 sie 2007, 18:43

Dokładnie tak jak u większości ludzi. Gdzie radyjko jest podpięte do oryginalnej wiązki zgodnie z instrukcją producenta radia. U mnie też. :mrgreen:

adalfir

Post autor: adalfir » 17 wrz 2007, 21:27

U mnie radio czasem gaśnie przy rozruchu, a czasem nie. Z tego co zauważyłem to zależy od tego czy audik jest rozgrzany.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 17 wrz 2007, 23:06

adalfir pisze:Z tego co zauważyłem to zależy od tego czy audik jest rozgrzany.
To nie może mieć wpływu, a przynajmniej nie powinno.
Tak jak pisane było wyżej. Podczas rozruchu, tj zapotrzebowania na dużo prądu odcinane sa automagicznie wszystkie możliwe źródła włącznie z radiem. Zatem jest to normalny, wskazany i prawidłowy efekt, ale być on powinien zawsze, a nie czasami.

Awatar użytkownika
KORU
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: KORU » 18 wrz 2007, 00:10

Mam tak samo bo przeciez caly prad z akumulatora idzie do rozrusznika wiec to normalne ze radio przygasa. Zreszta radio wylacza sie na ok. 2 sekundy. Fabryka tak to rozwiazala i tak powinno byc. ;-)

grinch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grinch » 18 wrz 2007, 11:53

U taty jest tak samo :-D
Rozmawiałem na ten temat ostatnio z kolesiem od sprzętu audio i sam mi mówił że taki przygasanie radyjka na czas około 2 sek powinno być (Wręcz jest nawet wskazane) więc nic nie kombinuj i niech tak zostanie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 18 wrz 2007, 15:56

To jest przecież normalne już dawno było o tym mówione i nie ma co rozpaczać bo tak radyjka mają.

marianb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marianb » 19 wrz 2007, 16:34

Tak ma być jeśli radio jest podłączone dobrze do oryginalnej instalacji audio :!: Miałem (mam w pudełku ;-))oryginalne radio AUDI beta(z papierami/ nie sprzedam ;-) ) i jak było włączone a odpalałem auto to radio na chwilę się wyłączało. Przy otwartych drzwiach kierowcy i wyjętym kluczyku ze stacyjki - piszczał brzęczyk. Teraz mam włożony KENWOOD, kupiony i założony jak należy w firmie Car Audio i zachowuje się tak jak Audi beta. Wyłącza się przy odpalaniu, a brzęczyk piszczy jak radio jest włączone przy otwartych drzwiach i wyjętym kluczyku ze stacyjki. Nie wiem co tu zmieniać :?: Jak dla mnie temat bez sensu. pozdr ;-)

adalfir

Post autor: adalfir » 20 wrz 2007, 00:04

Doc pisze:To nie może mieć wpływu, a przynajmniej nie powinno.
Może i nie powinno ale na pewno przy każdym rozruchu silnika radio nie gaśnie, bo jestem w stanie nagrać film, że u mnie raz gaśnie, a raz nie ;)
Nie znam się na tym ale może kiedy silnik jest ciepły, a co za tym idzie akumulator doładowany to wtedy nie rozłącza zbędnych podzespołów, bo ma dość mocy by rozrusznik odpalił maszynę?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 20 wrz 2007, 19:37

adalfir pisze:Może i nie powinno ale na pewno przy każdym rozruchu silnika radio nie gaśnie
Zatem sprawdź czy podłączone jest w fabryczne miejsca. Mógł ktoś puścić zasilanie z zupełnie innego źrodełka ;-) Powinno gasnąć zawsze :-)

msr123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: msr123 » 20 wrz 2007, 20:05

adalfir pisze:Może i nie powinno ale na pewno przy każdym rozruchu silnika radio nie gaśnie, bo jestem w stanie nagrać film, że u mnie raz gaśnie, a raz nie ;)
U mnie gaśnie w 95 % przypadków, ale czasami nie gaśnie. Nie wiem co skąd jak po co ale tak jest :-)

adalfir

Post autor: adalfir » 22 wrz 2007, 02:32

Doc pisze:Zatem sprawdź czy podłączone jest w fabryczne miejsca. Mógł ktoś puścić zasilanie z zupełnie innego źrodełka
Sam montowałem radio i dobierałem kabelki, bo wszystkie zostały powyrywane wraz z kostką ISO przez jakiegoś amatora cudzych radyjek :roll: Z tego co pamiętam to zasilanie podpięte jest pod jakiś prowizoryczny kabelek z przymocowanym rozgałęźnikiem do którego podłączona była jeszcze bodajże dioda od "alarmu" :-)

Awatar użytkownika
Mentor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mentor » 22 wrz 2007, 20:32

U mnie ( jak u wszystkich ) uzależnione jest to od poziomu naładowania baterii. Mam radyjko Panasonic. Wszyscy wiemy, że gdy odpalamy rozrusznik, pobiera on ogromne ilości prądu, i napięcie również "przysiada". Gdy mamy dobrze naładowany aku napięcie spada i owszem, ale nie poniżej poziomu działania radia, czyli ok. 10V (w zależności od radia)

Radyjko mam podpięte pod oryginalną wiązkę made by Audi ;]

Awatar użytkownika
kyjo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: kyjo » 04 paź 2007, 20:50

jest to wina spadku napięcia w moim poprzednim aucie miałem w zapalniczce taki wskaźnik nbapięcia i było widać kiegy spadek jest większy np na wyłączonym zapłonie i na włączonej płytce i dużym basie było to widać więc u mnie też tak jest że jak ma mradio włączone to nie zawsze gaśnie ale przerwie a na płytce zawsze zgaśnie.
Ale tym nie ma co sobie głowy zawracać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl