Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ALL] elektryczna szyba działa tylko w dół

audi rara
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audi rara » 16 sie 2011, 22:32

witam mam problem z szyba w dzwiach od kierowcy odwiera a nie zamyka szlychac cos z teski jakiej byk byk a nie zamyka czy ktos pomoze

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 18 sie 2011, 10:10

Może padł "moduł komfortu", można na próbę go ominąć i zobaczyć czy się zamknie. Albo to przełącznik umarł.

Awatar użytkownika
depe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: depe » 26 wrz 2011, 16:12

Nie działa mi szyba prawa przednia (od strony pasażera).
A dokładniej:
- opuszcza się bezproblemowo, choć z pewnością nie tak płynnie jak pozostałe
- żeby ją zamknąć, trzeba najpierw...lekko opuścić (nawet 1cm), inaczej w górę nie ruszy
- jeśli opuści się ją do samego końca, to trzeba już niestety pomagać jej palcami, czyli konkretnie wyciągać, inaczej nie da rady
- w momencie zamykania nie ma płynności... widać że ewidentnie szyba ma jakieś 'skoki', wygląda to tak jakby o coś haczyła co kilka centymetrów, pomimo tego że przycisk cały czas trzymam przyciśnięty

Jeśli ktoś jest z Sosnowca lub Bytomia (lub okolic) i byłby chętny obejrzeć moją audicę, postawię kilka browarów za wstępną diagnostykę ;-)
Jeśli znacie jakiś serwis gdzie mogę jechać z nim na diagnostykę w okolicy Sosnowca (może oprócz Magro...) to prosilbym o wiadomość na PW, żeby tutaj nie zaśmiecać : )

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 04 paź 2011, 23:12

pszem pisze:- w momencie zamykania nie ma płynności... widać że ewidentnie szyba ma jakieś 'skoki', wygląda to tak jakby o coś haczyła co kilka centymetrów, pomimo tego że przycisk cały czas trzymam przyciśnięty
mam bardzo podobny problem w Coupe w tym ze u mnie szczela chrupie itd wybadałem ze to sie dzieje w tym mechanizmie do ktorego jest przykrecony silnik czw. pt bede rozbierał i patrzył :roll:

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 05 paź 2011, 12:31

TYGRYSQ pisze:u mnie szczela chrupie itd wybadałem ze to sie dzieje w tym mechanizmie do ktorego jest przykrecony silnik
Pewnie linki miałeś za luźne i w tym mechanizmie na szpuli zaczęły się nawijać jedna na drugą. Mogą być już tak zmordowana że nie da się zrobić nic aby temu zapobiec.

Widziałem podobny przypadek, w końcu mechanizm stanął na dobre.

Awatar użytkownika
depe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: depe » 09 lis 2011, 21:56

u mnie też tak chrupie i trzeszczy!

Awatar użytkownika
dawid91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dawid91 » 13 lis 2011, 19:10

U mnie szyba pasażera tylko się opuszczała, kierowcy działała normalnie - do dzisiaj...
Wczoraj przez pomyłkę opuściłem z 5cm szybę pasażera i nie chciała się podnieść. Dzisiaj postanowiłem zdjąć boczek drzwi i to naprawić. No i tak naprawiłem, że nie wiedząc czemu nie działają mi teraz żadne szyby. Stało się tak prawdopodobnie po zwarciu styków jak na obrazku Obrazek Ale nie jestem pewien, bo dopiero gdzieś po godzinie zauważyłem, że szyba kierowcy nie działa. Nie wiem czy nie zrobiłem gdzieś zwarcia i może bezpiecznik się spalił. Zwarłem styki tylko na kostce drzwi pasażera, więc z mechanizmem lewych drzwi nic nie powinno się stać, co najwyżej właśnie spalić bezpiecznik bo jest wspólny, prawda? Czytałem, że za szyby odpowiedzialny jest przekaźnik 363, którego nie mogłem znaleźć. W jego miejscu nie ma nic. Ale szyba kierowcy opuszczała się do końca po jednym naciśnięciu więc gdzieś chyba powinien być taki przekaźnik?

Do włącznika pasażera dochodzi prąd, ale bardzo mały 20mA bodajże, napięcie 1,41V. Wartość ta utrzymuje się po wyłączeniu zapłonu. Po zamknięciu drzwi jest 0.
Co o tym sądzicie? Lewych drzwi nie rozbierałem, więc nie wiem jak tam jest.

Wiecie może jak podnieść tą szybę awaryjnie?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 13 lis 2011, 19:41

dawid91 pisze:Wiecie może jak podnieść tą szybę awaryjnie?
Podłączyć zasilanie bezpośrednio do silniczka.

Gdzieś pod deską rozdzielczą powinieneś mieć uczepiony taki metalowy bezpiecznik z pomalowanym na zielono albo żółto przodem.

Awatar użytkownika
dawid91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dawid91 » 14 lis 2011, 17:27

Zamknąłem szybę ale teraz jak wcześniej pisałem nie reaguje żadna szyba na przycisk.
Znalazłem przekaźnik 285 odpowiedzialny za szyby (umiejscowiony był tak, że szkoda gadać ale jakoś go dostrzegłem i wyjąłem). Napięcie dochodzi do przekaźnika, na pinie 1 (czarno-niebieski) i pinie 2 (czarno-czerwony) jest po 12V. Na pinie 8 (czerwono-niebieski) jest 1,40V jednak po naciśnięciu przycisku czy to lewej szyby czy prawej jest 0V. Przekaźnik nie tyka. I tu chyba jest problem.

Znalazłem zimny lut ale to na pewno nie to. Pewnie coś poszło z dymem choć nic nie widać . Ciekawe ile elektronik zawołałby za naprawę.

Znalazłem taki schemat tu na forum

Można dać jeszcze bezpiecznik i byłoby chyba git? Po wyłączeniu zapłonu wyłączałyby się szyby?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 14 lis 2011, 23:24

dawid91 pisze: Znalazłem taki schemat tu na forum

Można dać jeszcze bezpiecznik i byłoby chyba git? Po wyłączeniu zapłonu wyłączałyby się szyby?
Wyłączałyby się, ale prąd by był brany ze styku m75s - z miejsca z którego nie powinny być zasilane bezpośrednio szyby. Trzeba by tym stykiem sterować zwykły przekaźnik samochodowy, który załączałby prąd dla szyb prosto z linii 30. Tak jak na schemacie też powinno działać ale będzie to trochę ryzykowne.

Awatar użytkownika
dawid91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dawid91 » 15 lis 2011, 15:07

A nie można podłączyć bezpośrednio do linii 30 zamiast do m75s? Czy ona też jest brana sprzed stacyjki?
Albo można po prostu pociągnąć 12V zza stacyjki i dać bezpiecznik?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 15 lis 2011, 15:45

Na 30 masz cały czas plus.

Przy podłączeniu pod plus po stacyjce też będzie działać, ale ja radzę kupić za 5zł uniwersalny przekaźnik samochodowy. Pod 85 tego przekaźnika podłączyć masę a do 86 kabel z m75s do 30 przewód z L30 a do 87 zasilanie do elektrycznych szyb.

Awatar użytkownika
dawid91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dawid91 » 15 lis 2011, 17:45

Poprawiłem zimny lut i przekaźnik działa tak jak wcześniej, tzn. szyby działają ale prawa się nie podnosi. Odłączyłem przycisk w prawych drzwiach, pobawię się z tą szybą na wiosnę. Na razie nie jest mi potrzebna, są ważniejsze sprawy do zrobienia :mrgreen:

Dzięki aldi za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl