Audi 80 1,6 Turbo D SB ->AKN swap czas zacząć !!
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Filtr powietrza założę dopiero dziś
A filtr paliwa ma niecały rok, wymieniony był w styczniu i jest to ori filtr VW Audi <ok>
A co do dymu, to po wymianie filtra zobaczymy czy jego ilość się zmniejszy, jak nie to będę musiał pobawić się z LDA :roll:
Zauważyłem że pompa z Cromy jest strasznie czuła na obracanie boostpinem :evil:
Gdy obróciłem go tak by szedł najłagodniejszą stroną, to nie szło ruszyć samochodem z miejsca, bo pod obciążeniem nie chciał wkręcać się na obroty, a bez obciążenia wkręcał się okrutnie słabo póki nie osiągnął okolic 2200 obr/min :roll:
Nie wiem co tu jest grane, ale jeśli po zmianie filtra dymu nadal będzie za dużo, to wsadzę do tej pompy boostpin z SB. Zauważyłem, że dymu jest najwięcej wtedy gdy turbosprężarka zaczyna dmuchać, czyli boostpin idzie w dół. Szczególnie na 3cim biegu i wyższych obrotach widać ten efekt, bo na wyższych biegach dymu jest o wiele mniej, ale chyba nadal ciut za dużo
A filtr paliwa ma niecały rok, wymieniony był w styczniu i jest to ori filtr VW Audi <ok>
A co do dymu, to po wymianie filtra zobaczymy czy jego ilość się zmniejszy, jak nie to będę musiał pobawić się z LDA :roll:
Zauważyłem że pompa z Cromy jest strasznie czuła na obracanie boostpinem :evil:
Gdy obróciłem go tak by szedł najłagodniejszą stroną, to nie szło ruszyć samochodem z miejsca, bo pod obciążeniem nie chciał wkręcać się na obroty, a bez obciążenia wkręcał się okrutnie słabo póki nie osiągnął okolic 2200 obr/min :roll:
Nie wiem co tu jest grane, ale jeśli po zmianie filtra dymu nadal będzie za dużo, to wsadzę do tej pompy boostpin z SB. Zauważyłem, że dymu jest najwięcej wtedy gdy turbosprężarka zaczyna dmuchać, czyli boostpin idzie w dół. Szczególnie na 3cim biegu i wyższych obrotach widać ten efekt, bo na wyższych biegach dymu jest o wiele mniej, ale chyba nadal ciut za dużo
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Misiu, takie kombinacje są zawsze w TD/TDI :mrgreen: A 11mm da się wyrwać i z TD z roku 1985 <ok> Benzyna i Diesel rządzą się swoimi prawami, taka jest prawda. W benzynie trzeba się znać aby podnieść moc (i chylę czoła przed takimi osobami) oraz w dieslach też. Tu i tu to nie takie hop siup jak myslą przeciwne strony.Mabrothrax pisze:Kombinacje alpejskie
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 17:48 przez trepek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
a jak dlugo Ci swiece sie grzeja? bo w moim sb grzeja sie okolo 15sekund, chicalem je wymienic zeby tyle nie czekac, zeby bylo cos w podobe jak w 1z w cabrio, ale mechanik mi powiedzial ze bede mial problemy z odpalaniem, nie wiem ile w tym prawdy ale jednak nie ruszam gowna bo pozniej lubi smierdziecpawelrybak15 pisze:Mam nadzieje, że poprawi ona poranne odpalanie
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Niki, wymiana filtra nie zmniejszyła dymu prawie wcale, jednak czuć ze auto lepiej jedzie. Dawka mocno zmniejszona, trochę cierpi na tym elastyczność od dołu, ale nadal daje się sprawnie jeździć, a przy tym nie jest za mną czarno. Czekam na pompę elektryczną, mam nadzieję że pomoże.
Kolczat, nie mierzyłem czasu grzania świec, ale bedzie to pewno coś koło 15-20sekund, zależy czy liczyć czas do zgaśnięcia kontrolki, czy pstryknięcia stycznika od świec. TD to nie TDI i zawsze grzeje świece, nawet latem, z tym ze latem moze trochę krócej to trwa. TDI ma to do siebie ze nawet przy -15 st C odpali przy padniętych świecach bez większego problemu, TD juz niestety nie. Wymienić świece zawsze warto jesli się nie jest pewnym co do nich, tylko nie kupuj jakiegoś szajsu w stylu FAI itp, tylko BERU, NGK, albo ostatecznie Bosch. A tak pozatym to od kiedy masz SBka i dlaczego niczym się nie chwalisz?
Kolczat, nie mierzyłem czasu grzania świec, ale bedzie to pewno coś koło 15-20sekund, zależy czy liczyć czas do zgaśnięcia kontrolki, czy pstryknięcia stycznika od świec. TD to nie TDI i zawsze grzeje świece, nawet latem, z tym ze latem moze trochę krócej to trwa. TDI ma to do siebie ze nawet przy -15 st C odpali przy padniętych świecach bez większego problemu, TD juz niestety nie. Wymienić świece zawsze warto jesli się nie jest pewnym co do nich, tylko nie kupuj jakiegoś szajsu w stylu FAI itp, tylko BERU, NGK, albo ostatecznie Bosch. A tak pozatym to od kiedy masz SBka i dlaczego niczym się nie chwalisz?
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
moj sb pali dobrzew, mam tylko problemy z utrzymaniem pradu, ale powoli ogaraniam temat, pytalem wlasnie o czas do zgasniecia kontrolki bo u mnie nie ma pstrykniecia przekaznika czy co tam pstryka... tdi mi tez swegu czasu nie palil ale to byla wina katu wyprzedzenia zaplonu, z tymi swiecami masz pewnie racje, ja tam sie nie zglebiam w te tematy :mrgreen:
sb mam od sierpnia, na zime kupilem to nie ma sie czym chwalic, tym bardziej ze nie jest on spod znaku czterech kolek :mrgreen:
sb mam od sierpnia, na zime kupilem to nie ma sie czym chwalic, tym bardziej ze nie jest on spod znaku czterech kolek :mrgreen: