[B4] Regulacja zamka drzwi
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Krzysiek, tego się nie reguluje :-> musisz wyregulować drzwi na zawiasach.
Odkręć śrubę w dolnym zawiasie dzwi (tą na słupku)
Po wykręceniu tej śruby odsłoni Ci się tuleja regulacyjna
Za pomocą klucza imbusowego 12 wykręć tą tuleje o jakieś pół obrotu i z powrotem wkręć śrubę w zawias. Sprawdź jak po tym zabiegu zamykają się drzwi, jeżeli jeszcze będą opadnięte musisz ponowić regulację. Pamiętaj żeby za każdym razem przykręcać zawias.
Odkręć śrubę w dolnym zawiasie dzwi (tą na słupku)
Po wykręceniu tej śruby odsłoni Ci się tuleja regulacyjna
Za pomocą klucza imbusowego 12 wykręć tą tuleje o jakieś pół obrotu i z powrotem wkręć śrubę w zawias. Sprawdź jak po tym zabiegu zamykają się drzwi, jeżeli jeszcze będą opadnięte musisz ponowić regulację. Pamiętaj żeby za każdym razem przykręcać zawias.
Witaj dziękuje za rade, jak tylko przestanie padać i będe miał chwilke to sie za to wezmę. Narazie męczy mnie nieszczelność w uszczelce szyby przedniej
Powiedz mi jeszcze czy ta tuleja regulacyjna jest tylko na dole czy u góry też ?
Czy ktoś jest poprzebny do pomocy czy można to zrobic samemu ?
Pozdrawiam
Powiedz mi jeszcze czy ta tuleja regulacyjna jest tylko na dole czy u góry też ?
Czy ktoś jest poprzebny do pomocy czy można to zrobic samemu ?
Pozdrawiam
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Tuleje są we wszystkich zawiasach, a do pomocy nie potrzebujesz nikogo. Możliwe że podczas regulacji będzie konieczne lekkie popuszczenie tej drugiej śruby w zawiasie, dostaniesz się do niej kluczem płasko-oczkowym.
Jeżeli masz przeciek przez szybę czołową, to napewno nie jest to wina uszczelki. Szyba przednia jest wklejana, a uszczelka pełni tylko funkcję jej wykończenia.
Jeżeli masz przeciek przez szybę czołową, to napewno nie jest to wina uszczelki. Szyba przednia jest wklejana, a uszczelka pełni tylko funkcję jej wykończenia.
Próbowałem wyregulować przednie drzwi w mojej B4, ale mam z tym wielki problem. Nie jestem w stanie odkręcić bocznych śrub od dolnych zawiasów. Są mocno dokręcone i nie ma możliwości regulacji imbusem (zero zmian). Próbowałem kilkoma różnymi kluczami, ale śruba nie daje za wygraną. Może macie jakiś sposób na to? Bo jedyne co mi przychodzi jeszcze tylko do głowy to odkręcenie błotnika lub drzwi, a tego bym nie chciał robić.
Regulacja drzwi
Wlaśnie wymieniłem dolny zawias .Sworzeń zawiasu należy kupić , albo zlecić wykonanie ślusarzowi .Ja kupiłem używany zawias , który niestety także miał luz .Faktycznie są problemy ze znalezieniem odpowiedniego klucza 16 mm.Dobrym rozwiązaniem jest klucz nasadowy z przedłużką elastyczną ( można kupić na allegro ) albo można nawierić 16 mm nasadkę w celu przełożenia przez wykonane otwory hartowanego bolca .Niektórzy doginają odpowiednio zwykłe klucze nasadowe ( te za 2 zł - nie pękają przy odkształcaniu ) .
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
temat dawno temu wałkowany ale odświeżę go trochę.niech ktoś mi powie czy regulacja tymi śrubami w drzwiach która jest tutaj opisana ma jakiś sens gdy drzwi są lekko opadnięte ale odczuwalne jest to dopiero w końcowej fazie zamykania drzwi tzn jakieś 20cm przed zamknięciem można je o jakieś 5mm podnieś do góry jednak jak otworzę drzwi szerzej to nie ma takiej możliwości... druga sprawa to niektórzy z was pisali że podkładali podkładki pod zawias by trochę podnieś drzwi.w którym miejscu je podkładaliście?? dałem zdjęcie dolnego i górnego zawiasu.jak ktoś wstawiał jakieś podkładki niech zaznaczy w którym miejscu.z góry dzięki...
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z