[B3 1.8 ADZ] Zmiana silnika na 2.6 V6.
[B3 1.8 ADZ] Zmiana silnika na 2.6 V6.
Witam wszystkich, mój obecny silnik w Audi już nie zachwyca tak jak dawniej, dlatego też zastanawiam się nad jego wymianą na 2.6 V6 z B4. I tu rodzą się pytania - czy jest dużo roboty przy takim projekcie? Czy obecny osprzęt, wydech, skrzynia będą pasować? Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi dotyczące wymiany silnika od tych, którzy robili coś podobnego.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jak inne dopasujesz do tego silnika albo zrobisz home-made to czemu nie. Choć bez wykręcenia prawej od karoserii praktycznie niemożliwa jest wymiana rozrusznika.
Jeszcze jedna opcja, którą widziałem w B3 ze swapowanym V6 na łapach silnika z C4ki poduszki były centralnie nad sankami i udało się przyspawać mocowanie do sanek.
Jeszcze jedna opcja, którą widziałem w B3 ze swapowanym V6 na łapach silnika z C4ki poduszki były centralnie nad sankami i udało się przyspawać mocowanie do sanek.
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
no to mocowanie silnika to radze bardzodobrze zrobic mocne musi byc.Ja jak robilem swapa z 1,6pp na 1,8 z golfa gti 107km to jedno mocowanie musialem przerobic , zrobilem to wmiare solidnie a itak urywalo sie ono pomimo wstawiania dodatkowych podpurek.No i po tym swapie buda zaniedlugo sie rozleciala nie wspomne o zawieszeniu z przodu przegubach itd.Tak ze kolego zrob to dobrze zeby podczas jazdy probnej silnik nie odjechal ci razem z tymi sankami skrzynia i przednimi kolami do przodu a ty nie zostal w miejscu :lol: 2,6 silnik to szatan nie ujarzmisz tego w tej budzie cuda beda sie dzialy