Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9TD AAZ] Brak reakcji rozrusznika

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzejsz23
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

[B4 1.9TD AAZ] Brak reakcji rozrusznika

Post autor: andrzejsz23 » 01 lut 2012, 18:58

Witam.
Mam taki problem:od wczoraj nie mogę uruchomić mojej Audi(miałem już słaby akumulator i silnik się trochę zapowietrza bo widać jak idą bąbelki z filtra do pompy co utrudnia rozruch).Dziś naładowałem akumulator i znowu kręciłem aż aku się rozładowywał. W końcu wstawiłem nowy akumulator i jakoś słabo kręcił ten silnik, aż po chwili rozrusznik w ogóle przestał reagować na przekręcenie kluczyka(kontrolki nie przygasają). Tylko co dziwne gdy przekręcam kluczykiem w pozycję "start" włącza się pompka od obiegu płynu chłodniczego :shock: . Trochę postukałem w rozrusznik i elektromagnes , ale po tym tylko coś w rozruszniku cykneło raz i nic więcej, ale gdy w rozruszniku coś pyknęło to wtedy ta pompka się nie włączyła-gdy cyknięcie ustało od razu pompka się włączyła.Nie wiem co ma jedno do drugiego :?: Nie wiem czy rozrusznik siadł od tego kręcenia(co z nim się stało :?: ) Z tego co widziałem, wyjęcie go to nie jest taka prosta sprawa. Także proszę o pomoc bo bez tego nie ma jazdy :-/
Z góry dziękuje za pomoc <piwo>

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 02 lut 2012, 14:20

Problemy usuwa się odrazu a nie jeździ do oporu. :-/

Jak długo kreciłeś rozrusznikiem to mogłeś go spalić. Co się dzieje jak podasz plusa na wsuwke przy rozruszniku (na elektromagnes)? Tylko wcześniej wrzuć na luz i przekręć kluczyk żeby kontrolki świeciły. Odpala?

nie wiem jak jest sterowana ta pompka więc się nie wypowiadam.

Awatar użytkownika
andrzejsz23
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: andrzejsz23 » 02 lut 2012, 21:16

Dziś już problem rozwiązałem.
Mianowicie wyjąłem rozrusznik, rozkręciłem go i okazało się że jeden przewód idący do szczotki się upalił i to była przyczyna braku reakcji rozrusznika. Od razu sprawdziłem stan szczotek, dwóch prawie już nie było, także kupiłem cały zestaw ze szczotkami, wyczyściłem od razu komutator i wszystko zmontowałem i śmiga jak ta la la <ok>
Od razu widać różnicę w kręceniu silnika.
Jeszcze wymienię filtr paliwa bo widać jak idą pęcherze powietrza.Moją Audi kupiłem w sierpniu i sprzedający mówił że wszystkie filtry wymieniał w lipcu(po olejowym było widać że był świeżo założony, także uwierzyłem że i paliwowy też), dlatego nie wymieniałem go przed zimą. Ale teraz na pewno to zrobię ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl