hubertm pisze:Witam,
-225/45!/18 będzie za wysokie...
No mialem na mysli 225/40/18, przecyferkowalem sie

Co to "najdrozszych" elementow zawieszenia... kwestia mylna

Handluje czesciami, montuje je i w zadnym wypadku nie zgadzam sie z ta opinia - i tak jest nie tylko z zawieszeniami ale i wszystkim innym co znajduje sie w samochodzie. Sa marki "tanszych" producentow ktore trzeba omijac, ale sa tansze zamienniki w doslownie czesto lepszych jakosciach niz np marki tyu SKF, Ruville, Lemmforder itd itd.
Dla przykladu, a6c5 2,5 AKE pompa wody SKF (najdrozsza) 20tys/km - zdechla, a4b5, komplet zawieszenia lemforder (1200pieniedzy) po 3 tys/km do reklamacji 2 wahacze, Passat b5 fl tdi, sprzeglo alternatora Ruville - 5tys/km, zajechane.
I takich przykladow mam na codzien mase - stad tez nie zgadzam sie
Co do zawieszenia u mnie... Chyba sam spring bylbym gotow wymienic, nie zrobi sie z tego az taka taczka jak na calym progresywnym zawieszeniu, choc sam nie wiem. Wiadomo, koszta tez inne, bo za kpl springow trzeba zaplacic 400-500pieniedzy do cabrio, a za caly zawias 2xtyle, nie mowiac juz o gwincie - no chyba, ze uzywka w stanie "?".
Jak same springi wiec, to jak dobrac ? Gdzies mi wpadlo w ucho, ze kolor oznacza progresywnosc, to prawda????????