Kolego odnośniepatryk_85 pisze:Zjawisko naskórkowości prądu-Twoje myślenie idzie w złym kierunku. Światło z H4 i z HID jest falą, a więc ma częstotliwość, no chyba że znasz inną fizyke niż ja. :shock:szantis pisze: Innej temperatury barwowej, można stwierdzić jeszcze ,ze rozżarzony żarnik klasycznej żarówki daje światło ciągłe, zaś w HID mamy różne częstotliwości łuku . To raczej nie ma nic wspólnego z nagrzewaniem, no chyba ,że zachodzi zjawisko "naskórkowości świetlnej" :shock: (o elektrycznej wiem , wiec chyba świetlna też jest ???)
A odbicie w zabrudzonym kloszu nie jest przejściem z jednego ośrodka do drugiego? powietrze, szkło, odbicie od brudu, szkło, powietrze po czym znowu odbłyśnik, i znów powietrze, szkło reflektora... itdszantis pisze: Energia cieplna przy odbiciu jest bardzo znikoma. Najwięcej energii jest wydzielane podczas przejścia z jednego ośrodka do drugiego. Tutaj powietrze-szkło-powietrze. Czyli energia wywołana stratą strumienia świetlnego. Pisałem wcześniej ,że może w ryflowanym szkle będzie to bardziej wiarygodne...
Jakbym miał to bym podał, narazie niestety są to przekazy ustne po kilku badaniach na laborkachszantis pisze: Jeśli możesz podaj źródła o nagrzewania kloszy do wspomnianych 200'C . Sam jestem ciekawy jakie tam są straty .
Głównym czynnikiem nagrzewania lamp o ile mi się wydaje jest pasmo podczerwieni emitowane przez żarówkę.
Tu się zgadzamszantis pisze:
Ogólnie chodzi o to by na szkle klosza było jak najmniej elementów rozpraszających. Dlatego by z szkła nie robić naświetlacza do rażenia innych.
Co tu trudnego do zrozumienia-po co montować HID skoro się i tak będzie jeździć z brudnymi reflektorami.szantis pisze:
Wniosku autora zresztą nie rozumiem -brak logiki...co ma czyszczenie klosza z ideą wymiany lamp ?
Adekwatnie można by powiedzieć " Wniosek : nowy lakier jest potrzebny , ale dla leni, którym nie chce sie co jakiś czas umyć samochodu, ale w tym momencie to jest zaprzeczenie całkowicie idei zmiany lakieru na nowy-bo przecież robi się to po to by samochód lepiej wyglądał...
Ad.1 Częstotliwości światła z H4 i HID ...możesz ją określić ,, ciekaw jestem jak określisz częstotliwość dla H4 i HID....mnie uczyli , każdy kolor ma inną długość fali , więc jaką wybieramy z całej gamy światła widzialnego? Bierzemy średnią dla jakiego koloru ? I jaka będzie długość fali ..taka sama dla obu przypadków ????
Ad.2 Powietrze , szkło, "brud", szkło, powietrze....spróbuj rozgrzać lustro światłem pozbawionym podczerwieni , bo chyba o takie straty chodzi....No chyba ,że traktować brud jako coś zbliżonego do ciała ciemnego..no to co będzie ???
Ad.3 . Na laborkach x lat temu miałem ,że przy zamiast podgrzewania czajnika można czołg unieść ...kwestia wykorzystania energii