Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 TDi 1Z] Na wolnych obrotach rzuca silnikiem

ODPOWIEDZ
oswald
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TDi 1Z] Na wolnych obrotach rzuca silnikiem

Post autor: oswald » 13 mar 2012, 09:50

Witam

Do tej pory nie miałem problemów z tym samochodem, a mam go 4rok. Niestety dziś rano dziwnie odpalił. To znaczy objaw jest taki: silnik głośno pracuje na wolnych obrotach i rzuca nim, aż budą trzęsie. przejechałem nim trochę i podczas jazdy zachowuje się normalnie, przyśpiesza jest power, ale po zdjęciu nogi z gazu i na biegu jałowym jest właśnie taki objaw jak pisałem wyżej. Zostawiłem samochód pod domem i gdy po raz kolejny chciałem odpalić to łapie dopiero za którymś razem. Poczytałem trochę na forum no i z tego co się nie znam to moze być nastawnik (nie był czyszczony za moich czasów), ale tak jak pisze ja się nie znam. Jeśli tak to jest moze ktoś z okolic chrzanowa kto takie rzeczy robi fachowo? i niedrogo?
Proszę o pomoc, ew. opinie kogoś zaznajomionego z tematem.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 10:06 przez oswald, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 13 mar 2012, 10:02

Kolego pierwsza sprawa to czy auto jest na przepływce Boscha czy pierburga- to jest bardzo wazna informacja. Jak masz dostęp do vag'a to dobrze zebys podłączył sie, może coś zapisało sie w błedach.
Popraw troche temat bo to 1.9 a nie 1.6 :mrgreen:

[ Dodano: 2012-03-13, 10:29 ]
Zazwyczaj winny nastawnik daje jeszcze znac o sobie w zakresie 2 tys obrotow, ze podczas jazdy samochod nie reaguje na pedał gazu podczas przyśpieszenia i szarpie silnikem.

oswald
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: oswald » 13 mar 2012, 11:36

Przez ostatni tydzień właśnie dziwnie się zachowywał, raz był mocniejszy innym razem słabszy. Przepływka oczywiście bosch. W zimie miałem raz sytuacje, że chyciło mi paliwo i silnik zgasł, czy możliwe, że w pompie coś sie uszkodziło? Czy za takie zachownie mogą również odpowiadać wtryski? Chociaż jak na starego zetorka nie dymi bardzo.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 13 mar 2012, 11:47

Dymienie to spowodowane by bylo nieszczelnoscią dolotu lub lejącymi wtryskami.
Jeżli wtryski to sterujący mógłby paść a na desce swiecił by sie check, wtedy mulowaty bylby. Do 120 jeszcze szedlby tak sobie, ale powyżej to tragedia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl