Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[80 B4 1.9 TDi 1Z] Na wolnych obrotach rzuca silnikiem

ODPOWIEDZ
oswald
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TDi 1Z] Na wolnych obrotach rzuca silnikiem

Post autor: oswald » 13 mar 2012, 09:50

Witam

Do tej pory nie miałem problemów z tym samochodem, a mam go 4rok. Niestety dziś rano dziwnie odpalił. To znaczy objaw jest taki: silnik głośno pracuje na wolnych obrotach i rzuca nim, aż budą trzęsie. przejechałem nim trochę i podczas jazdy zachowuje się normalnie, przyśpiesza jest power, ale po zdjęciu nogi z gazu i na biegu jałowym jest właśnie taki objaw jak pisałem wyżej. Zostawiłem samochód pod domem i gdy po raz kolejny chciałem odpalić to łapie dopiero za którymś razem. Poczytałem trochę na forum no i z tego co się nie znam to moze być nastawnik (nie był czyszczony za moich czasów), ale tak jak pisze ja się nie znam. Jeśli tak to jest moze ktoś z okolic chrzanowa kto takie rzeczy robi fachowo? i niedrogo?
Proszę o pomoc, ew. opinie kogoś zaznajomionego z tematem.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 10:06 przez oswald, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 13 mar 2012, 10:02

Kolego pierwsza sprawa to czy auto jest na przepływce Boscha czy pierburga- to jest bardzo wazna informacja. Jak masz dostęp do vag'a to dobrze zebys podłączył sie, może coś zapisało sie w błedach.
Popraw troche temat bo to 1.9 a nie 1.6 :mrgreen:

[ Dodano: 2012-03-13, 10:29 ]
Zazwyczaj winny nastawnik daje jeszcze znac o sobie w zakresie 2 tys obrotow, ze podczas jazdy samochod nie reaguje na pedał gazu podczas przyśpieszenia i szarpie silnikem.

oswald
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: oswald » 13 mar 2012, 11:36

Przez ostatni tydzień właśnie dziwnie się zachowywał, raz był mocniejszy innym razem słabszy. Przepływka oczywiście bosch. W zimie miałem raz sytuacje, że chyciło mi paliwo i silnik zgasł, czy możliwe, że w pompie coś sie uszkodziło? Czy za takie zachownie mogą również odpowiadać wtryski? Chociaż jak na starego zetorka nie dymi bardzo.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 13 mar 2012, 11:47

Dymienie to spowodowane by bylo nieszczelnoscią dolotu lub lejącymi wtryskami.
Jeżli wtryski to sterujący mógłby paść a na desce swiecił by sie check, wtedy mulowaty bylby. Do 120 jeszcze szedlby tak sobie, ale powyżej to tragedia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl