[Audi 80 B4 1992r 1.9 TD AAZ] - zwiększenie mocy
-
- Forum Audi 80
[Audi 80 B4 1992r 1.9 TD AAZ] - zwiększenie mocy
Witam!
Posiadam Audi 80 z silnikiem AAZ, turbo zaczyna się wykańczać w kompresorze znalazłem olej z silnika:(, postanowiłem kupić nową taka jak w 1Z dodatkowo wymienić kolektor tez taki od 1Z ( ten z trójkątna flanszą. Chciałbym dodatkowo zamontować IC i zwiększyć moc ponad 100koni co wiąże się z taka wymianą? regulacja dawki paliwa w pompie? dodam że pompa bez LDA wymiana wtryski na te od AFN( czy one w ogóle pasują do AAZ?
[ Dodano: 2012-03-27, 21:00 ]
Nie wspomniałem o zaślepieniu EGR i opróżnieniu katalizatora:)
Posiadam Audi 80 z silnikiem AAZ, turbo zaczyna się wykańczać w kompresorze znalazłem olej z silnika:(, postanowiłem kupić nową taka jak w 1Z dodatkowo wymienić kolektor tez taki od 1Z ( ten z trójkątna flanszą. Chciałbym dodatkowo zamontować IC i zwiększyć moc ponad 100koni co wiąże się z taka wymianą? regulacja dawki paliwa w pompie? dodam że pompa bez LDA wymiana wtryski na te od AFN( czy one w ogóle pasują do AAZ?
[ Dodano: 2012-03-27, 21:00 ]
Nie wspomniałem o zaślepieniu EGR i opróżnieniu katalizatora:)
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, 16:04 przez niedzwiadek204, łącznie zmieniany 2 razy.
Kolego mieszasz troche. Gdzie masz kompresor w aaz? Olej w wężach powietrznych zawsze torche będzie, nawet w nowym aucie. Ile oleju bierze? Auto rozpędza się bez problemów?
do aaz nie pasuja Wtryski z 1Z, afn bo tam jest całkiem inna głowica i ich nie założysz do AAZ. Bez pompy wtryskowej z LDA nie zdziałasz wiele. Zaślepienie egr i wywalenie kata napewno wpłynie na +.
Jeśli chcesz zostać przy tym silniku to wymiana pompy na taka z LDA, podniesienie ciśnienia doładowania na turbo (potrzebny manometr), zwiększenie dawki paliwa i założenie IC. A jeśłi nie to zmiana calego silnika na TDI ale tu koszt dużo większy (>1,5tys)
do aaz nie pasuja Wtryski z 1Z, afn bo tam jest całkiem inna głowica i ich nie założysz do AAZ. Bez pompy wtryskowej z LDA nie zdziałasz wiele. Zaślepienie egr i wywalenie kata napewno wpłynie na +.
Jeśli chcesz zostać przy tym silniku to wymiana pompy na taka z LDA, podniesienie ciśnienia doładowania na turbo (potrzebny manometr), zwiększenie dawki paliwa i założenie IC. A jeśłi nie to zmiana calego silnika na TDI ale tu koszt dużo większy (>1,5tys)
-
- Forum Audi 80
Pisząc kompresor miałem na myśli tą część turbospręzarki która pompuje powietrze, jutro wrzucę fotki, z ta pompą to lipa:( miesiąc temu cała uszczelniania koszt 350zł. Auto rozpędza się w miarę dobrze, ale oleju tam jest sporo, zresztą jutro zrobię zjecie. poza tym kolanko sylikonowe ma małe pękniecie i wszytko wokół jest w oleju
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Sprawdzę jutro poziom oleju rano jak silnik będzie stał nieruszany był na max poziomie. trochę mnie uspokoiłeś:D
[ Dodano: 2012-03-28, 19:38 ]
A czy mógłbyś mi wskazać te odmę na zdjęciu słyszałem ze można ja odłączyć i założyć jakiś pojemniczek na syf a czyste powietrze puszczać osobno:D
[ Dodano: 2012-03-28, 19:41 ]
Postanowiłem zaślepić EGR, a może warto byłoby założyć filtr stożkowy ponieważ ta gąbka lubi się brudzić:)
[ Dodano: 2012-03-28, 19:38 ]
A czy mógłbyś mi wskazać te odmę na zdjęciu słyszałem ze można ja odłączyć i założyć jakiś pojemniczek na syf a czyste powietrze puszczać osobno:D
[ Dodano: 2012-03-28, 19:41 ]
Postanowiłem zaślepić EGR, a może warto byłoby założyć filtr stożkowy ponieważ ta gąbka lubi się brudzić:)
Filtr stożkowy w T.dieslu to moim zdaniem niezbyt dobra opcja i wywalenie pieniędzy, lepiej zmieniać filtr powietrza razem z wymiana oleju i będzie dobrze, założenie filtra stożkowego zmieni dźwięk pracy silnika. Odmę odłączyć i zaślepić wejście do przewodu filtra powietrza a na sama odmę dać wąż i pod auto puścić. U mnie spisuje się bardzo dobrze i już tego syfu nie ma w dolocie co był, a mgiełka olejowa i tak pozostanie.
Zanim zaczniesz zwiększać moc do doprowadź silnik do dobrego stanu, zlikwiduj przecieki, wymień płyny, dobry olej to podstawa i dopiero potem brać się za kręcenie traktora, taka jest moja opinia.
Zanim zaczniesz zwiększać moc do doprowadź silnik do dobrego stanu, zlikwiduj przecieki, wymień płyny, dobry olej to podstawa i dopiero potem brać się za kręcenie traktora, taka jest moja opinia.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
Nie potrafię zmienić tego tematu, poza tym co tam jest nie tak?gibaj pisze:jeszcze chwila i temat w koszu Popraw proszę tytuł tego wątku zgodnie z regulaminem. Zastosuj w nim odpowiednie tagi. Dla działu technicznego tagi wyglądają tak. W przypadku nie poprawienia, zostanie on zamknięty lub usunięty !
A odnośnie tej pompy bez lda to z nią naprawdę nie idzie nic zdziałać?
[ Dodano: 2012-03-28, 21:28 ]
A odnośnie tego filtra to myślałem nad założeniem go wewnątrz tego pudełka po fabrycznym tak żeby nie hałasował zbytnio tylko trzeba by to jakoś przerobić a dolot to tej skrzyneczki przecież jest rurą z zewnątrz auta
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Można zmienić górę pompy na tą z grzybkiem. a odnośnie mojej wypowiedzi na temat stożka to w TD i TDI stożek czy sportowa wkładka to przysłowiowy kwiatek do kożucha, spokojnie wystarczy dobry filtr np. Knecht i częsta wymiana, a na dodatek stożek ma gorsze właściwości filtrujące i można szybciej zajechać turbo i mocy od tego nie przybędzie. Moc będzie wtedy gdy podleje się paliwa i poda powietrza zwiększając ciśnienie turbo.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
ciśnienie takie na ile turbo da rade nadmuchać, ale potem może powoli uszczelkę pod głowicą wydmuchiwać jeśli da się za duże, ale dopóki nie zmienisz góry pompy na tą z LDA to zmiana dawki i ciśnienia zbyt wiele nie pomoże aczkolwiek różnica powinna być. Dopiero z LDA można coś modzić więcej. Jeśli chodzi o pin to ten od aaz można troche zeszlifować i tez bedzie śmigać ale to metoda prób i błędów, ja osobiście nie kupowałem od 1.6 tylko swój potraktowałem szlifierką i już 3 rok śmiga zrobiłem pina i lekko podniosłem ciśnienie na turbo i mam jakieś 13 s do 100 kph :mrgreen:
Można jeszcze wywalić katalizator, zaślepić egr, dać wolną odmę
a prędkość maksymalną jaka udało mi się wydusić po tych przeróbkach to 175 km/h
Można jeszcze wywalić katalizator, zaślepić egr, dać wolną odmę
a prędkość maksymalną jaka udało mi się wydusić po tych przeróbkach to 175 km/h