Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 Avant 2.3 NG] schemat podłączenia sondy ? pomoże ktoś ??

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
czarny286

[B4 Avant 2.3 NG] schemat podłączenia sondy ? pomoże ktoś ??

Post autor: czarny286 » 30 mar 2012, 16:07

jak w temacie,potrzebuję schemat podłączenia sondy w mojej audi,są po prostu chyba kable pomieszane,bo dwie sondy już szlak trafił,chciał bym sprawdzić czy to jest dobrze podłączone ?

w sam naprawiam nie mogę się tego doszukać ? proszę o pomoc :-(

Awatar użytkownika
subratri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: subratri » 31 mar 2012, 19:10

masz dwa białe które idą w kostkę dwupinową (grzanie) i sygnałowy czarny który idzie na jednopinowej złączce.

Awatar użytkownika
kroliqster
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kroliqster » 31 mar 2012, 19:27

chyba to samo co u mnie jezeli chodzi o przwód sygnałowy :

sonda lambda jak patrzysz na silnik po prawej stronie obok aparatu zaplonowego
u mnie wyglada to trzeche inaczej bo mam lpg i kabel sygnałowy idzie do centralki lpg

puste miejsce to sygnałowy a po lewej stronie pierwsza wtyczka 2 piny to grzanie
Obrazek

a tak wyglada przewód sygnałowy

Obrazek

link do tematu
https://audi80.pl/b4-ada-brak-mocy-f ... t66127.htm

czarny286

Post autor: czarny286 » 01 kwie 2012, 07:37

no wreszcie ktoś się odezwał,z góry dzięki za odp,powiem tak,chodzi mi konkretnie o kolory przewodów które idą od komputera i są podłączone do kostki której jest podpięta sonda lambda,takiego tematu nie znalazłem i na pewno w przyszłości się przyda komuś

naprawdę mam problem z tym,duże spalanie i kasa na te sondy

Wiem że,w sondzie to dwa białe to napięcie z tego jeden do masy idzie a czarny sygnał na komp.Ale chodzi mi o podłączenie i kolory przewodów od strony kompa w samochodzie.Jak możecie to podeślijcie jak to u was jest podpięte.Tam u mnie ktoś już chyba miał z tym problem i namieszał coś.Teraz jest kupa.

Awatar użytkownika
kroliqster
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kroliqster » 01 kwie 2012, 12:25

czarny286 pisze:no wreszcie ktoś się odezwał,z góry dzięki za odp,powiem tak,chodzi mi konkretnie o kolory przewodów które idą od komputera i są podłączone do kostki której jest podpięta sonda lambda,takiego tematu nie znalazłem i na pewno w przyszłości się przyda komuś

naprawdę mam problem z tym,duże spalanie i kasa na te sondy

Wiem że,w sondzie to dwa białe to napięcie z tego jeden do masy idzie a czarny sygnał na komp.Ale chodzi mi o podłączenie i kolory przewodów od strony kompa w samochodzie.Jak możecie to podeślijcie jak to u was jest podpięte.Tam u mnie ktoś już chyba miał z tym problem i namieszał coś.Teraz jest kupa.
te 2 biale to i tak nie maja znaczenia sprawdzczy jest na nich napiecie na zimnym silniku i tyle . Ten sygnałowy przewód u mnie jest czarny (idacy do kompa )

czarny286

Post autor: czarny286 » 01 kwie 2012, 12:31

czytałem że do tych bialych co są w sondzie idzie biało niebieski i po odpaleniu auta jest dopiero na nim napięcie 12 v,ale nie jestem pewien czy te od komputera samochodu mam dobrze podpięte do sondy i w tym jest problem :-(

Awatar użytkownika
kroliqster
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kroliqster » 01 kwie 2012, 12:33

czarny286 pisze:czytałem że do tych bialych co są w sondzie idzie biało niebieski i po odpaleniu auta jest dopiero na nim napięcie 12 v,ale nie jestem pewien czy te od komputera samochodu mam dobrze podpięte do sondy i w tym jest problem :-(
mowie ci do komputera idzie tylko jeden kabel i jest czarny

[ Dodano: 2012-04-01, 12:34 ]
zreszta sprawdz bledy i bedziesz wiedzial czy odczytuje sonde czy nie

czarny286

Post autor: czarny286 » 01 kwie 2012, 14:13

panowie być może wiem jak sobie poradzić z tym problemem zobaczę w domu i dam znać ,może nawet wrzucę to do działu technicznego jak to ogarnąć,ale mile widziana pomoc i jakieś uwagi,jestem pewien że nie jednemu to się przyda

[ Dodano: 2012-04-19, 23:54 ]
problem rozwiązany więc opiszę jak to u mnie wygląda:

Podłączenie

[ Dodano: 2012-04-20, 00:24 ]
1.Sonda kupiona nowa,firma NTK uniwersalna 3 przewody 1 czarny,2 białe koszt 100zł z przesyłką

kable sondy:

-czarny:sygnał do Ecu (komputer auta)
-białe napięcie 12 V

od komputera idzie tylko jeden przewód według schematu czyli CZARNY,dodam że u mnie jest jeszcze podłączony zielony do czarnego

2.Napięcie u mnie jest podłączone przez przewód koloru brązowego(są dwa brązowe .jeden idzie na grzałkę,drugi masa,dodam że na dwóch jest napięcie 12 v),do drugiego białego u mnie są podłączone dwa zielone przewodu na których nie ma napięcia :!:

jeśli by ktoś nie maił napięcia na tych przewodach można je podać np z silnika krokowego (stabilizatora obrotów biegu jałowego) lub od wtryskiwacza rozruchowego (szukaj przewodu czarnego z niebieskim paskiem)

grzanie jest dopiero po uruchomieniu silnika,czyli na przewodzie brązowym pojawi się 12 V,posiada grzałka też bezpiecznik nr 28

3.Teraz sprawdzenie sondy i tu są różne teorie,zdania i sposoby,najpewniejsze sprawdzenie jest za pomocą oscyloskopu :!:

Ja miałem ułatwione zadanie,posiadam instalację gazową ze sterownikiem Bingo S4,który ma wbudowany oscyloskop wraz z funkcją sprawdzenia sondy :!:

Czyli sonda działa i wszystko wróciło do normy.teraz jadę ustawić ponownie instalację LPG i zobaczę jak wyjdzie spalanie,w tej chwili wychodzi mi 14,5 litra gazu,jazda normalna !

Problem w tym wszystkim był taki że ktoś namieszał w przewodach,ja już kupiłem tak auto i założyłem nową instalację i w taki sposób się dowiedziałem że nie działa mi sonda,posiadam schemat jeśli by ktoś chciał to pisać na PW,podeślę.

Dużo pracy i nerwów mnie to kosztowało,pomijając to że idzie kasy na paliwo bo auto ma apetyt jak sonda nie działa,mam nadzieję że komuś ten opis pomoże w przyszłości.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl