[80/B4] Swap napedu quattro do b4 avanta
- Radar_radek
- Forum Audi 80
[80/B4] Swap napedu quattro do b4 avanta
Siema ponoc bylo na forum ale szukam szukam i nic w wyszukiwarce rowniez a wiec:
-Mam audi b4 avanta 2.6 V6 i drugie audi 80 b3 sedana cale i chcialbym przelozyc naped quattro.
Z tego co sie domyslam bo jeszcze avantem na kanal nie wjezdzalem to ma z tylu belke zas z quattro zrzucilem cale sanki tylne z mostem i jest niezalezne zawieszenie, jak sie ma kwestia wrzucenia tego do avanta?
Drugie pytanie czy przednie Mcpersony quattro ma takie same jak fwd?
Czy jest roznica w zawieszeniu ogolnie miedzy b3 a b4
Z gory dzieki za info
-Mam audi b4 avanta 2.6 V6 i drugie audi 80 b3 sedana cale i chcialbym przelozyc naped quattro.
Z tego co sie domyslam bo jeszcze avantem na kanal nie wjezdzalem to ma z tylu belke zas z quattro zrzucilem cale sanki tylne z mostem i jest niezalezne zawieszenie, jak sie ma kwestia wrzucenia tego do avanta?
Drugie pytanie czy przednie Mcpersony quattro ma takie same jak fwd?
Czy jest roznica w zawieszeniu ogolnie miedzy b3 a b4
Z gory dzieki za info
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, 22:47 przez Radar_radek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Tu kolega S80 przerabiał ten temat.
https://audi80.pl/audi-b4-by-s80-vt60213.htm
Tylny zawias w B4 jest całkiem inny niż w B3. Zawias z przodu jest taki sam jak w FWD, oprócz sanek które mają mocowania na dwie poduszki skrzyni.
https://audi80.pl/audi-b4-by-s80-vt60213.htm
Tylny zawias w B4 jest całkiem inny niż w B3. Zawias z przodu jest taki sam jak w FWD, oprócz sanek które mają mocowania na dwie poduszki skrzyni.
- Radar_radek
- Forum Audi 80
Wydech i podloga to male piwo, martwi mnie kwestia zbiornika bo b3 miala za tylna kanape a b4 ma jeden duzy pod autem, moze w fabryce przewidzieli mocowania sanek od quattro i sa fabrycznie?
Przod to mam cale sanki z b3 wiec wrzuce calosc i tyle, ciekawi mnie kwestia rozwiazania tylu
Kolega ktory podales wrzucal z sedana do sedana to jest dzien roboty i 8 piwek, a mnie chodzi do avanta, gdzie jest calkiem inaczej rozwiazana tylna podloga i byla belka a nie niezalezne wahacze.
Przod to mam cale sanki z b3 wiec wrzuce calosc i tyle, ciekawi mnie kwestia rozwiazania tylu
Kolega ktory podales wrzucal z sedana do sedana to jest dzien roboty i 8 piwek, a mnie chodzi do avanta, gdzie jest calkiem inaczej rozwiazana tylna podloga i byla belka a nie niezalezne wahacze.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2012, 20:39 przez Radar_radek, łącznie zmieniany 1 raz.
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Radar_radek, z B3 jest różnica i nie podpasujesz. Możesz natomiast przełożyć z B4 Avant/Sedan, wszystko pasuje po za paroma szczegółami. Najlepiej kupić całe auto i móc wszystko przekładać. Wydech od połowy oraz bak na pewno do zmiany. Przód się nie różni. Dospawać trzeba łapy do skrzyni od q bo jest dłuższa. Podłogi ruszać nie trzeba, mocowania też są "gotowe"
W sedanie jest to samo co w avancie, tylko różnica jest quattro-ośka, mowa o B4.
W sedanie jest to samo co w avancie, tylko różnica jest quattro-ośka, mowa o B4.
- Radar_radek
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
W B4 sedan ośce też masz belkę jak w avancie. Jakby działał vagcat.com albo miał ETKĘ to bym Ci nawet sprawdził czy nie idzie taka sama do avanta i sedana.Radar_radek pisze:Kolega ktory podales wrzucal z sedana do sedana to jest dzien roboty i 8 piwek, a mnie chodzi do avanta, gdzie jest calkiem inaczej rozwiazana tylna podloga i byla belka a nie niezalezne wahacze.
Tutaj FranoF1 wkładał zawieszenie od quaatro do ośki: https://audi80.pl/b4-8c-18-20vt-by-f ... htm#636729
- Radar_radek
- Forum Audi 80
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Radar_radek
- Forum Audi 80
Tylne zawieszenie B3(podobne do przedniego zawieszenia) :zwróć uwagę na kształt ramy pomocniczej, gabaryty dyfra oraz jego mocowanie do ramy, zwrotnice, wahacze oraz półosie nad ramą pomocniczą ( wymuszone jest to ukształtowaniem podłogi w B3)
A tu kolumny zawieszenia :
A tu tylne zawieszenie B4 Limo/Avant : na pierwszy rzut oka widać różnice w mocowaniu dyfra, inne zwrotnice, kolumny, wahacze i oczywiście rama pomocnicza inny rozstaw mocowań do podłogi, półosie pod ramą pomocniczą (w B4 cały osprzęt jest mocowany pod ramą, w B3 nad ramą)
Moim skromnym zdaniem lepiej zakupić cały osprzęt z B4 Limo/Avant i zrobić to p&p(sam się do tego przymierzałem ale wiadomo kasa kasa kasa <buu>
A tu kolumny zawieszenia :
A tu tylne zawieszenie B4 Limo/Avant : na pierwszy rzut oka widać różnice w mocowaniu dyfra, inne zwrotnice, kolumny, wahacze i oczywiście rama pomocnicza inny rozstaw mocowań do podłogi, półosie pod ramą pomocniczą (w B4 cały osprzęt jest mocowany pod ramą, w B3 nad ramą)
Moim skromnym zdaniem lepiej zakupić cały osprzęt z B4 Limo/Avant i zrobić to p&p(sam się do tego przymierzałem ale wiadomo kasa kasa kasa <buu>
- Radar_radek
- Forum Audi 80
Radar_radek pisze:Niom drozsza nie drozsza mam 3 audi w tym:
-jedno 90 b3 quattro 2,3 10V
-80 b3 2.0 16v dohc quattro
-80 b4 avant 2,6 v6 fwd
i mysle ze z tych wszystkich zrobie avanta w quattro
Jak chcesz jezdzic quattrem w avancie to lepiej sprzedaj tą ośke i kup quattro
A 2.0 16v w jakim jest stanie ?? to jest sport edition czy nie ?? nie chcesz sprzedac ?? :mrgreen:
Jeżeli chcesz zrobić konwersje na quattro w Avancie. Musisz szukać napędu od B4 Q. Kompletnego w raz z pompą hamulcową i Pompą ABS. Sterownik blokady wraz z wiązką . Jeżeli chcesz mieć to zrobione właściwie.
Jak już wcześniej napisane od B3 nie podejdzie. W B4q tylne zawieszenie jest praktycznie identyczne jak w A4 b5.
Pozdro
Jak już wcześniej napisane od B3 nie podejdzie. W B4q tylne zawieszenie jest praktycznie identyczne jak w A4 b5.
Pozdro