[All] Brzęczyk przy otwieraniu drzwi
[All] Brzęczyk przy otwieraniu drzwi
Witam :mrgreen:
Czy audi zastosowało w którym kolwiek modelu tzw brzęczyk który uaktywnia się gdy zostaną otwarte drzwi kierowcy :?: :?:
Jestem ciekawy ponieważ słyszałem coś takiego u kuzyna Fordzie Probe bardzo mi sie to spodobało i chciałem wewalić to tacie do autka.
Proszę o info na ten temat :mrgreen:
Czy audi zastosowało w którym kolwiek modelu tzw brzęczyk który uaktywnia się gdy zostaną otwarte drzwi kierowcy :?: :?:
Jestem ciekawy ponieważ słyszałem coś takiego u kuzyna Fordzie Probe bardzo mi sie to spodobało i chciałem wewalić to tacie do autka.
Proszę o info na ten temat :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 22:50 przez grinch, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Brzęczyk przy otwieraniu drzwi
Tak, stosowało..W wersji ameryckiej, modelu California ( ktorej jestem szczęśliwym posiadaczem) w czasie otwarcia drzwi kierowcy gdzy jest włączone radio lub światła pozycyjne przy wyłączonym zapłonie włącza sie dinguś.... Odpowiada za to przekażnik Nr 290 z głośniczkiem...grinch pisze:Witam :mrgreen:
Pozdr. Adam.
Witajcie!
W mojej Niuni mam też brzęczyk,włącza się wtedy, gdy otworzę drzwi od strony kierowcy a pozostawię załączone radio lub światła.Myślę jednak,że niekoniecznie musi się to kojarzyć, ja wyżej ktoś napisał z tępotą umysłu.Sadzę,że takie urządzonko jest praktyczne i przydatne nawet kierowcy o ilorazie inteligencji na poziomie geniusza.Pozdrawiam.
W mojej Niuni mam też brzęczyk,włącza się wtedy, gdy otworzę drzwi od strony kierowcy a pozostawię załączone radio lub światła.Myślę jednak,że niekoniecznie musi się to kojarzyć, ja wyżej ktoś napisał z tępotą umysłu.Sadzę,że takie urządzonko jest praktyczne i przydatne nawet kierowcy o ilorazie inteligencji na poziomie geniusza.Pozdrawiam.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
grinch, chodzi o to, że jak masz wyjęte kluczyki ale zapalone światła, albo grające radio i otworzysz drzwi to wtedy ten brzęczyk się odzywa. Jeśli chodzi o radio to jak masz "pokopaną" instalację zasilania radia (podłączone nie fabrycznie) to brzęczyk może w takiej sytuacji nie zadziałać. Natomiast jeśli tak jak napisałem wyżej gasisz silnik, wyjmujesz kluczyk i otwierasz drzwi, a światła masz zapalone to brzęczyk powinien się odezwać. Jeśli tak jest to wszystko masz ok. poza zasilaniem radia, które ktoś inaczej podpiął. To się ściśle wiąże z poruszanym już na forum gaśnięciem radia w czasie odpalania silnika. Jeśli radio na chwilę w czasie zapalania się wyłącza (oczywiście przy sprawnym i naładowanym aku) to powinno również wzbudzić ten brzęczyk.
Kolego z radia masz wyprowadzone zasilanie na brzęczek i moim zdaniem nie wiąze sie to z gaśnięciem radia przy odpalaniu.Danek pisze: To się ściśle wiąże z poruszanym już na forum gaśnięciem radia w czasie odpalania silnika. Jeśli radio na chwilę w czasie zapalania się wyłącza (oczywiście przy sprawnym i naładowanym aku) to powinno również wzbudzić ten brzęczyk.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Michałek, brzęczek nie jest zasilany z radia tylko jest wzbudzany przez przekaźnik sterowany z ECU, a ECU włącza brzęczyk jak wykryje upływ prądu "po stacyjce" przy wyjętych kluczykach to włącza brzęczyk. Dlatego jak radio jest podpięte "przed stacyjką" to po pierwsze nie będzie gasło przy odpalaniu i nie wzbudzi brzęczyka.
Oczywiście mogę się mylić, ale po przeanalizowaniu schematu jestem tego niemal pewien.
Oczywiście mogę się mylić, ale po przeanalizowaniu schematu jestem tego niemal pewien.