[B4 1.9 1Z] Rozrzad
-
- Forum Audi 80
Witam Odświeżę temacik. Mam audi B4 1.9 TdI 1Z 90 km 1992r.Miałem kolizje rozrządu urwało mi srubę od koła wałka rozrządu na wale.Na szczęscie aby 2 zawory do wymiany.Ale dobra przejdźmy do problemu. Jak w tym silniku ustawić rozrząd znaczy się zapłon bo wałek rozrzadu jest dobrze ustawiony tylko nie mogę ustawic kąta zapłonu.Proszę o pomoc POZDR
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Muszisz podłaczyc sie pod kompa i sprawdzic kąt wtrysku.Mati910807 pisze:Witam Odświeżę temacik. Mam audi B4 1.9 TdI 1Z 90 km 1992r.Miałem kolizje rozrządu urwało mi srubę od koła wałka rozrządu na wale.Na szczęscie aby 2 zawory do wymiany.Ale dobra przejdźmy do problemu. Jak w tym silniku ustawić rozrząd znaczy się zapłon bo wałek rozrzadu jest dobrze ustawiony tylko nie mogę ustawic kąta zapłonu.Proszę o pomoc POZDR
Widze , ze jestes z Lublina jakby co to uderzaj do Mariusza https://audi80.pl/munior,u,3284.htm
ogarnie wszystko na tip top bo jak zaczniesz jezdzic po mechanikach to zaraz Ci każą wymieniac elementy silnika :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Normalnie ustawiasz ,proscizna <ok> blokada w koło pompy wtryskowej ,w wałek rozrzadu też blokada ,zero na kole zamachowym i ma odpalić ...o ile z grubsza trafisz w miejsce jak "stała" pompa ,bo to powinienies sobie zaznaczyć przed jej wyciągnieciem ...o ile ją wyciągałeś .jak odpali to wiadomo ,dokładne ustawienie kąta wtrysku ,robimy pompą z odpalonym silnikiem i vagiem ,blok 000 druga rubryka od lewej ok .40-50 jednostek w BS czyli nastawach podstawowych 8-)Mati910807 pisze:Jak w tym silniku ustawić rozrząd znaczy się zapłon bo wałek rozrzadu jest dobrze ustawiony tylko nie mogę ustawic kąta zapłonu.Proszę o pomoc POZDR
-
- Forum Audi 80
no moze nie kata zaplonu tylko nie moge dobrze ustawić pompy na rozrzadzie i mi moja niunia odpalic wcale nie chce .
[ Dodano: 2012-10-27, 16:31 ]
no własnie może i tak ale tak jakby mi się pasek urwał od rozrządu i trzeba wszystko od nowa ustawiac.Niby tak robię kołek w koło pompy w wałek rozrzadu z tyłu blache a zamach na znaku zero i tak ustawiam ale niunia nic sie nie odzywa.
no własnie może i tak ale tak jakby mi się pasek urwał od rozrządu i trzeba wszystko od nowa ustawiac.Niby tak robię kołek w koło pompy w wałek rozrzadu z tyłu blache a zamach na znaku zero i tak ustawiam ale niunia nic sie nie odzywa.
-
- Forum Audi 80
Widocznie coś robisz nie tak ,albo nie dokładnie...A jak pompa wtryskowa była wykręcana ,to blokada na nic się nie zda ,jak flansza pompy na "fasolach '' nie będzie z grubsza siedzieć jak siedziała wczesniejMati910807 pisze:no moze nie kata zaplonu tylko nie moge dobrze ustawić pompy na rozrzadzie i mi moja niunia odpalic wcale nie chce .
-
- Forum Audi 80
Pompa nie była wyjmowana. kolo od pompy blokuje walek rozrzadu blokuje i zamach na 'zero'. To jest tak wczesniej jak załozylem rozrzad to tak jakby mi odpaliła znaczy sie zaczeła łapać tylko ze całkiem nie paliłem bo nie było oleju w silniku i tylko chcialem zobaczyc czy zalapie.Potem jak ja zaczolem składac to odpiołem kostkę od nastawnika pompy może przez to nie pali ale niby przewodnosc na stykach jest i paliwo do wtrysków podaje. jutro jeszcze raz siade przy niuni i bede się meczył. CZy moze żle ustawiłem wałek rozrzadu ale chyba jak bym zle ustawił to by była kolizja?
-
- Forum Audi 80
To nie jesteś pewien tego co zrobiłeś :shock: oj...w przypadku rozrzadu lepiej 3 razy się upewnić czy jest dobrze spięty przepychając auto na 5 tym biegu ,niż od razu kręcić rozrusznikiem .Jak jest ok. znaki się pokrywają i nic nie blokuje to można śmiało kręcić ...Bo jak coś żle spiąłeś to wiesz ale jak zrobileś tak jak piszesz to powinno być ok ...Mati910807 pisze:jutro jeszcze raz siade przy niuni i bede się meczył. CZy moze żle ustawiłem wałek rozrzadu ale chyba jak bym zle ustawił to by była kolizja?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Witam chcialbym sie poradzic w sprawie rozrzadu. A mianowice zamierzam go wymienic znalazlem na allegro zestaw moglby go ktos ocenic?
http://allegro.pl/rozrzad-ina-audi-80-a ... 65925.html
http://allegro.pl/rozrzad-ina-audi-80-a ... 65925.html