[b4 ] Szarpie silnikiem i gwizda turbina
[b4 ] Szarpie silnikiem i gwizda turbina
Witam a wiec kilka pytań.
pyt 1.
Od pewnego czasu turbina mocno i głośno świszczy przy napędzaniu przy wysokich, podczas ciągniecia go na biegu np 4 swist przechodzi praktycznie w taki metaliczny świst połączenia miedzy turbina a ic były sprawdzone niby nic nie słychać zeby gdzies było pękniecie czy coś.
Jakies propozycje co do zwalczenia tego świtu ?
pyt 2
podczas jazdy mając predkosc 90km.h zaczynam zwalniac na predkosci dochodzi predkosc do 50 i nagle zaczyna szarpać silnikiem takiej czkawki dostaje, na 4 biegu jest tak samo ale zaczyna sie przy predkosci 45-40km.h ? do tego wszystkiego jest dziwny obiaw spaliny sa dosc czarno siwe i gryza w oczy.
Madry czlowiek twierdzi ze kąt wtrysku jest zle ustawiony co do spalin. a wy ?
dodam tylko, ze niedawno ( tydzien temu ) został naprawiony potencjometr w pompie wtryskowej. cała góra była wysłana do naprawy gdzies tu przez forum znalazłem kontakt do tego człowieka. własnie.
Audi 93 rok 1.9 tdi.
pyt 1.
Od pewnego czasu turbina mocno i głośno świszczy przy napędzaniu przy wysokich, podczas ciągniecia go na biegu np 4 swist przechodzi praktycznie w taki metaliczny świst połączenia miedzy turbina a ic były sprawdzone niby nic nie słychać zeby gdzies było pękniecie czy coś.
Jakies propozycje co do zwalczenia tego świtu ?
pyt 2
podczas jazdy mając predkosc 90km.h zaczynam zwalniac na predkosci dochodzi predkosc do 50 i nagle zaczyna szarpać silnikiem takiej czkawki dostaje, na 4 biegu jest tak samo ale zaczyna sie przy predkosci 45-40km.h ? do tego wszystkiego jest dziwny obiaw spaliny sa dosc czarno siwe i gryza w oczy.
Madry czlowiek twierdzi ze kąt wtrysku jest zle ustawiony co do spalin. a wy ?
dodam tylko, ze niedawno ( tydzien temu ) został naprawiony potencjometr w pompie wtryskowej. cała góra była wysłana do naprawy gdzies tu przez forum znalazłem kontakt do tego człowieka. własnie.
Audi 93 rok 1.9 tdi.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, 10:04 przez Kamil91, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
Nie wiem czy sam potencjometr to co innego niż nastawnik w pompie ale ogólnie rzecz biorąc to takich nastawników jak Twój czyli potencjometrycznych się nie naprawia... bo to daje jeśli już tylko złudny i krótkotrwały efekt. A co do szarpnięć to właśnie jest najprawdopodobniej padający nastawnik, a że auto masz z 93' to i na boschu to są 3 opcje:
1. Kupno nowego 1500PLN
2. Kupno używanego kilka stówek
3. Przekładka na osprzęt pierburga.
Obadaj sobie jeszcze ten ten temat: https://audi80.pl/b4-1z-problem-z-na ... t68781.htm
1. Kupno nowego 1500PLN
2. Kupno używanego kilka stówek
3. Przekładka na osprzęt pierburga.
Obadaj sobie jeszcze ten ten temat: https://audi80.pl/b4-1z-problem-z-na ... t68781.htm
I właśnie takie są efekty naprawiania nastawnika potencjometrycznego, czyli żadne, a Ty zapewne jesteś parę stów lżejszy. Jak chcesz żeby to jakoś działało to skorzystaj z porady Ganimadeus, -a z tym że kupując używkę najprawdopodobniej trafisz na takie samo padło jak masz u Siebie.Kamil91 pisze:dodam tylko, ze niedawno ( tydzien temu ) został naprawiony potencjometr w pompie wtryskowej. cała góra była wysłana do naprawy gdzies tu przez forum znalazłem kontakt do tego człowieka.
Nie wydaje mi sięKamil91 pisze:Madry czlowiek twierdzi ze kąt wtrysku jest zle ustawiony co do spalin.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
co do góry pompy sprawa wygląda tak ze w czasie dawania gazu jechał po puszczeniu i ponownym wcisnieniu nie było reakcji. wysłalem góre pompy gość zrobił i teraz niby jest dobrze to jest ogłoszenie
http://oferia.pl/usluga/item777179-napr ... kcyjny-hdh
Co do gwizdania turbiny, jutro bede wyciągać ic i dokładnie sprawdzać te rury, czy przypadkiem gdzies nie ma jakiegos pęknięcia, jezeli nigdzie nie zlokalizuje pęknięcia to jakies pomysły co do tego świstu ?
http://oferia.pl/usluga/item777179-napr ... kcyjny-hdh
Co do gwizdania turbiny, jutro bede wyciągać ic i dokładnie sprawdzać te rury, czy przypadkiem gdzies nie ma jakiegos pęknięcia, jezeli nigdzie nie zlokalizuje pęknięcia to jakies pomysły co do tego świstu ?
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
Człowiek który naprawia te pompy jest w odległośći 120km dlatego tez góra pompy została wysłana do niego paczką po powrocie, mechanik ktory tu na miejscu ją demontował jak i wsadzał ustawił wartosci potencjometra dokladnie tak samo jak było. ( tak twierdzi)
jest kilka mozliwosci i jedna z nich to wtryskiwacze ktore moga niepoprawnie wtryskiwac paliwo. Jest to mozliwe gdyz auto niedawno, miałem dziwny problem, zatankowałem paliwo ale to paliwo o ile mozna to tak nazwac to było wielkei g... Było w nim duzo wody, szlamu, czyscili mi cały układ od zbiornika filt i wyciągali wtryskiwacze zaraz pozniej posypała sie ta góra pompy i jedna madra osoba mowi ze jest opcja ze ktorys wtryskiwacz szlag trafił, i moze zle wtryskiwac paliwo i dlatego silnik przy utracie predkosci dostaje czkawki.
jest kilka mozliwosci i jedna z nich to wtryskiwacze ktore moga niepoprawnie wtryskiwac paliwo. Jest to mozliwe gdyz auto niedawno, miałem dziwny problem, zatankowałem paliwo ale to paliwo o ile mozna to tak nazwac to było wielkei g... Było w nim duzo wody, szlamu, czyscili mi cały układ od zbiornika filt i wyciągali wtryskiwacze zaraz pozniej posypała sie ta góra pompy i jedna madra osoba mowi ze jest opcja ze ktorys wtryskiwacz szlag trafił, i moze zle wtryskiwac paliwo i dlatego silnik przy utracie predkosci dostaje czkawki.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Twój nastawnik potencjometryczny to konstrukcja bardzo wrażliwa na paliwo ,brud odkłąda się na ścieżkach potencjometru i utrudnia styk ...także zapewne to jest przyczyną ...wtryskiwacze sobie odpuść ...kiepski wtryskiwacz jest cały czas kiepski a nie tylko momentami 8-) no może za wyjątkiem sterującego ,bo ten,a raczej jego część elektryczna , potrafi być i chwilowo niesprawnyKamil91 pisze:est kilka mozliwosci i jedna z nich to wtryskiwacze ktore moga niepoprawnie wtryskiwac paliwo. Jest to mozliwe gdyz auto niedawno, miałem dziwny problem, zatankowałem paliwo ale to paliwo o ile mozna to tak nazwac to było wielkei g... Było w nim duzo wody, szlamu
- Ganimadeus
- Forum Audi 80