[b4] odstające dzwi kierowcy
- lord17_1991
- Forum Audi 80
[b4] odstające dzwi kierowcy
Witam jako że nie znalazłem nic na forum , to zakładam nowy temat, mianowicie:
mam problem z dzwiami kierowcy badz tylnymi , poprostu odstają dzwi kierowcy od dzwi tylnych ale tylko u dołu , sa wybrzuszone , nie dochodza dołem...dodam ze u gory sie licują i stopniowo sie wybrzuszaja...czy ktos miał podobny problem jak to wygerulowac ? bo wysokość to na zawiasach, a co zrobic wtakim przypadku??
mam problem z dzwiami kierowcy badz tylnymi , poprostu odstają dzwi kierowcy od dzwi tylnych ale tylko u dołu , sa wybrzuszone , nie dochodza dołem...dodam ze u gory sie licują i stopniowo sie wybrzuszaja...czy ktos miał podobny problem jak to wygerulowac ? bo wysokość to na zawiasach, a co zrobic wtakim przypadku??
- lord17_1991
- Forum Audi 80
do błotnika pasuja jak najbardziej , wczoraj regulujac zawiasami nie wiem sam jak ale dzwi praktycznie wrocily do normy chodz jeszcze nie dpo konca, za to myslac ze wina lezy w dzwiach tylnich , ze sa cofniete do środka ruszylem zawiasami skutek ten sam co przy dzwiach przednich.. zdjecia dodam jutro, ogolnie to syzyfowa praca z tymi dzwiami jedynie co mi sie udało to stracić panowanie nad sobą myślę już by może sie wybrać do jakiegoś lakiernika / blacharza żeby do tego zajrzał , bo bez wątpienia to kwestia ustawienia dzwi...
Tak też się da.
Tak też się da.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, 17:55 przez lord17_1991, łącznie zmieniany 1 raz.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Zgadza się, trzeba mieć do tego świętą cierpliwość. :mrgreen:lord17_1991 pisze:ogolnie to syzyfowa praca z tymi dzwiami
Skoro z błotnikiem licują, a od tylnych drzwi odstają jednym rogiem, czyli co?...czyli są zwichrowane. Zdejmij tapicerkę, popuść śruby od ramki i zobacz czy drzwi wrócą do prawidłowego ustawienia. Jeżeli nie, to chwyć jedną ręką za górną część płata drzwi, a drugą za dolną i wciąg ją do środka - tylko z czuciem. Możliwe, że po tym zabiegu będzie konieczna korekta ustawienia góra/dół, ale to już załatwisz regulując dolny zawias. Jak już ustawisz płat drzwi, wtedy musisz się zająć ustawieniem ramki. Jeżeli po ustawieniu i dokręceniu ramki, drzwi znowu zaczną się wichrować, tzn. że jest luz pomiędzy ramką, a szkieletem drzwi i trzeba go zniwelować. Spotkałem się już w tych miejscach z takimi aluminiowymi klinami, które do tego służą.
- lord17_1991
- Forum Audi 80
- lord17_1991
- Forum Audi 80
- lord17_1991
- Forum Audi 80
o tym dokładnie wiem wyregulować ramke w dzwiach nie jest problemem , w moim przypadku drzwi sa zwichrowane , wszystko przylega pasuje a jednakw jednym końcu odstaja.. - z my sobie właśnie poradzić nie mogę.. :->
[ Dodano: 2012-11-18, 21:47 ]
[ Dodano: 2012-11-18, 21:47 ]
wiem wiem chodzi o całość tej blachy w dzwiach , ale to się reguluje??? to nie jest poprostu przykrecone na stałe?IC69 pisze:Mówią też na to, puszka - wiesz już o co chodzi?
- lord17_1991
- Forum Audi 80
- lord17_1991
- Forum Audi 80
hehe :mrgreen:
jutro spróbuję uporać się z tylnymi drzwiami i dopiero w przypadku powodzenia przejde do przednich bo na chwile obecna nie jest tak żle z przednimi i boję sie pogorszyć bo wiem ile mnie nerwów i czasu kosztowała ostatnia "zabaw" z nimi... :->
[ Dodano: 2012-11-19, 16:21 ]
dzwi tylne wróciły do normalności , nie odstają , muszę je tylko delikatnie podnieść do góry dziś już nie zdążyłęm :mrgreen:
zwichrowane dzwi (zazwyczaj przez to że ktoś za dużo bawił sie regulacją na zawiasach wkręcając badz wykręcając tulejkę bez uprzedniego popuszczenia 2 śruby zawiasu, co powoduje wypychania / wciąganie dzwi i zarazem je krzywi) więc ściągnełem boczek popusciłem ramke , i cała zabawa polega na tym aby:
naciagnąć dzwi ramka bo dodam że wyginanie płata nic nie dawało , dopiero po wyciągnięciu ramki dołem przy zawiasach i dopchaniu jej po stronie zamka sprawiło że dzwi wróciły do płaszczyzny <ok>
ciężko jest ustawić ramke w taki sposób bo ustawiamy zarazem krzywizne dzwi 8-)
jutro biorę się za poprawę drzwi kierowcy
jutro spróbuję uporać się z tylnymi drzwiami i dopiero w przypadku powodzenia przejde do przednich bo na chwile obecna nie jest tak żle z przednimi i boję sie pogorszyć bo wiem ile mnie nerwów i czasu kosztowała ostatnia "zabaw" z nimi... :->
[ Dodano: 2012-11-19, 16:21 ]
dzwi tylne wróciły do normalności , nie odstają , muszę je tylko delikatnie podnieść do góry dziś już nie zdążyłęm :mrgreen:
zwichrowane dzwi (zazwyczaj przez to że ktoś za dużo bawił sie regulacją na zawiasach wkręcając badz wykręcając tulejkę bez uprzedniego popuszczenia 2 śruby zawiasu, co powoduje wypychania / wciąganie dzwi i zarazem je krzywi) więc ściągnełem boczek popusciłem ramke , i cała zabawa polega na tym aby:
naciagnąć dzwi ramka bo dodam że wyginanie płata nic nie dawało , dopiero po wyciągnięciu ramki dołem przy zawiasach i dopchaniu jej po stronie zamka sprawiło że dzwi wróciły do płaszczyzny <ok>
ciężko jest ustawić ramke w taki sposób bo ustawiamy zarazem krzywizne dzwi 8-)
jutro biorę się za poprawę drzwi kierowcy
- mayday2001
- Forum Audi 80
jakbyś był w lublinie to bym ci ustawił przerabiałem temat ustawiania ramy 2 dni temu ale w a3 zasada ta sama. ustawianie ramy może nic nie dać.Możliwe, że palec od zamka nie wciąga drzwi jak należyi odstają jest za bardzo wysunięty na zewnątrz nadwozia, albo rama jest lipnie ustawiona z prawej na dole.Są kliny przy ramie cztery aluminiowe?