[ALL] Regeneracja tylnych zacisków hamulcowych.
Pomieszałem. Myślałem, że to tarczobębny.
Na pewno mam tarczowe z tyłu. Czyli ręczny i nożny działa na jednym zacisku, czy jak?
Nie mam praktycznie ręcznego i jest różnica w sile hamowania nożnego (prawej nie ma, lewa słaba). Na przeglądzie stwierdził, że winne są zaciski. Wystarczy tylko wymiana bądź regeneracja zacisków na obu tarczach?
Na pewno mam tarczowe z tyłu. Czyli ręczny i nożny działa na jednym zacisku, czy jak?
Nie mam praktycznie ręcznego i jest różnica w sile hamowania nożnego (prawej nie ma, lewa słaba). Na przeglądzie stwierdził, że winne są zaciski. Wystarczy tylko wymiana bądź regeneracja zacisków na obu tarczach?
-
- Forum Audi 80
Nie slyszalem o czymś takim jak tarczobębny. Hamulec nozny i reczny jest na zacisku, z tym ze normalnie hamując tłoczek sie przesuwa dociskając klocki hamulcowe do tarczy. Hamulec reczny natomiast jest na lince ktora jest zaczepiona przy zacisku na takiej dzwigni. Dzwignia powinna sie ruszac. Jesli sie nie rusza przy zaciaganiu recznego to jest zapieczona, ale wtedy blokowalo by Ci koło i nagrzewalo by sie. Ciezko byloby ruszyc (jak na zaciagnietym recznym). Skoro mechanik powiedzial Ci ze to wina zacisku to jest to bardzo prawdopodobne. Trzeba byloby go zregenerowac. Jest tez bardzo mozliwe ze linka recznego jest zapieczona i sie nie rusza w pancerzu, jesli jest bardzo stara. Ja tak mialem i jedno kolo mi nie trzymalo nawet po regeneracji zacisku. Poszukaj w szukajce bo bylo solidnie opisane jak regenerowac zacisk i nie tylko.
-
- Forum Audi 80
Da sie, ale to regenerujesz juz zacisk. Ta dzwigienka jest osadzona tylko na wieloklinie ośki i przykrecona srubą. Trzeba rozebrac zeby ocenic stan ośki wewnatrz zacisku i wtedy wiadomo czy regeneracja ma sens. Poczytaj posty o regeneracji bo tak to Ci nikt nie wytlumaczy jak nie jestes zorientowany co i jak wyglada. Taz na poczatku nic nie wiedzialem ale poczytalem, przyjrzalem sie zaciskowi, rozebralem i naprawilem jakos.
A co z linkami, pasują długościowo? no i klocki to chyba pod dany model czy pasują od 80?krzysiek.ruski pisze:tak pasują. różnią się budową i zasadą działania dźwigni ręcznego ale bez problemu podejdą.
z ciekawych rzeczy to założysz zacisk praktycznie z każdej audi i vw. montowałem ostatnio do B4 zaciski od A6 c5 a drugi od newBeatle
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
wymiana tłoczka
Witam
Chciałem zapytać czy w zestawie naprawczym występuje tłoczek do tylnego zacisku mam zacisk girling dzis mi tak zapiekło że aż dym poszedł wyciągnąłem zacisk spryskałem tłoczek wd40 rozruszałem i teraz biega ale po odciągnięciu tej osłony gumowej zauważyłem na tłoczku korozję i pewnie trzeba go wymienić.Proszę jeszcze podpowiedzieć mi jak wcisnąć tę osłone gumową zewnętrzną bo wyskoczyła w jednym miejscu i nie mogę jej wcisnąć czy trzeba wycisnąć tłoczek czy coś innego zrobić.
Chciałem zapytać czy w zestawie naprawczym występuje tłoczek do tylnego zacisku mam zacisk girling dzis mi tak zapiekło że aż dym poszedł wyciągnąłem zacisk spryskałem tłoczek wd40 rozruszałem i teraz biega ale po odciągnięciu tej osłony gumowej zauważyłem na tłoczku korozję i pewnie trzeba go wymienić.Proszę jeszcze podpowiedzieć mi jak wcisnąć tę osłone gumową zewnętrzną bo wyskoczyła w jednym miejscu i nie mogę jej wcisnąć czy trzeba wycisnąć tłoczek czy coś innego zrobić.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Są kompletne zestawy naprawcze z tłoczkiem i gumkami. Tamtą zdejmij i wyczysc wszystko i złożysz na nowych cześciach.
Ja moge Ci polecic tego sprzedawce.
Sam bralem od niego zestaw do tylnich zacisków http://www.allegromat.pl/aukcja125883
Ja moge Ci polecic tego sprzedawce.
Sam bralem od niego zestaw do tylnich zacisków http://www.allegromat.pl/aukcja125883
Krzysiek 84, fajny zestaw. A mozna gdzies dokupic oske recznego jako zamiennik?
krzysiek.ruski, mozesz podeslac linka do jakiejs aukcji z tymi zaciskami? Nowe tylne zaciski TRW do Golfa IV sa po 174PLN, znacznie taniej niz ori do B4.
... chociaz tutaj kolo twierdzi ze nie sa plug & play: https://audi80.pl/b4-all-montaz-tyln ... t35055.htm
krzysiek.ruski, mozesz podeslac linka do jakiejs aukcji z tymi zaciskami? Nowe tylne zaciski TRW do Golfa IV sa po 174PLN, znacznie taniej niz ori do B4.
... chociaz tutaj kolo twierdzi ze nie sa plug & play: https://audi80.pl/b4-all-montaz-tyln ... t35055.htm
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Mi koles dał ze swojego zacisku wnetrzności bo moje byly skorodowane w jednym. Koszt zaciskow tylnich jest spory i trzeba bedzie coś modzić, może spróbuje kiedy od golfa IV pobawić sie z zaciskami jak moje juz nie beda nadawały sie.
Z ośka chyba nie bedzie tez tak łatwo zeby dostac coś. Albo ori używka lub trw jako dobry zamiennik.
Z ośka chyba nie bedzie tez tak łatwo zeby dostac coś. Albo ori używka lub trw jako dobry zamiennik.