[All]Schodzący klar z dachu
[All]Schodzący klar z dachu
Witam. Schodzi mi lakier bezbarwny z dachu. Da się to jakoś ładnie zamaskować? Czy może sam klar trzeba by odnowić? A może jednak całe malowanie? Nie wiem jak się do tego zabrać a chcę żeby się prezentowało;) Myślę też nad jakimś ciekawym rysunkiem aerografem, wtedy chyba tylko zmatować trzeba i potem wykończyć?
Pozdr.
Pozdr.
Re: [All]Schodzący klar z dachu
:shock: to nie lepiej zrobić oryginał zamiast psuć auto i to jeszcze za grubszy hajs ?teko pisze:Myślę też nad jakimś ciekawym rysunkiem aerografem
Pozdr.
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zmatowienie starego i położenie nowego .
Malowanie całego auta troszkę mija się z celem, tym bardziej , że moje auto ma lakier w dobrym stanie, lecz "odświeżenie" klaru na pewno nadało by mu połysku.
Przynajmniej tak głośno myślę, nie znam się na lakiernictwie .
Malowanie całego auta troszkę mija się z celem, tym bardziej , że moje auto ma lakier w dobrym stanie, lecz "odświeżenie" klaru na pewno nadało by mu połysku.
Przynajmniej tak głośno myślę, nie znam się na lakiernictwie .
Ostatnio zmieniony 12 gru 2012, 17:17 przez Zezi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
No dobra, tak też można, ale wtedy wszystkie rysy, odpryski czy obicia, zostają.Zmatowienie starego i położenie nowego .
Skoro masz dobry stan lakieru, to po co kłaść nowy? Chcesz nadać mu połysku, to daj go wypolerować i pokryć woskiem.Zezi pisze:moje auto ma lakier w dobrym stanie, lecz "odświeżenie" klaru na pewno nadało by mu połysku.
teko, w Twoim wypadku klar się łuszczy, bo ktoś coś wcześniej spartolił. Przyczyn tego stanu może być wiele. Poza tym, jak się pozbędziesz resztek tego klaru - będziesz go zdrapywał paznokciem? Może udałoby się go zdmuchnąć sprężonym powietrzem, ale nie wiadomo czy w którymś miejscu klaru w ten sposób nie będzie dało się usunąć i co wtedy? Zostaje jeszcze kwestia, jak sprawić, by nowy klar przyczepił się starej bazy. Zmatowić ją? Baza (kolor), to zazwyczaj cieniutka powłoczka, więc istnieje duże ryzyko, że podczas jej szlifowania może się przetrzeć, lub powstaną przebarwienia, a i tak nie ma gwarancji, że po takim zabiegu, nowy bezbarwny po pewnym czasie znów nie zacznie się łuszczyć.teko pisze:jakie są przeciwskazania "odnowienia" samego klaru?