[B4 2.3 NG] Temperatura silnika w okresie zimowym
-
- Forum Audi 80
[B4 2.3 NG] Temperatura silnika w okresie zimowym
Witam wszystkich. Po dwóch wymianach termostatu i sprawdzeniu wszystko wygląda niby ok. Termostat całkowicie zamknięty, trzyma po bokach i dlaczego podczas jazdy temperatura lubi spaść na 70-80 stopni ?
-
- Forum Audi 80
No właśnie nie jest normalne, poprzednie auta, które miałem nie miały takiego problemu. Ma być sztywne 90 . Ogólnie to wolno się nagrzewa . Po 5km mam 50 stopni. W lato jest super nie wchodzi więcej jak 95 i szybko się grzeje . Przysłanianie chłodnicy mnie nie za bardzo interesuje i nic nie daje bo już próbowałem .
-
- Forum Audi 80
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Uwierz mi kolego, że jest. Każdy sprawny NG będzie miał podobne objawy, oczywiście nie mówię tutaj o temp. 50 stopni, ale te parę stopni spadnie na pewno, a czym zimniej tym trochę niżej. Przekłamanie na wskaźniku temperatury też tam jakieś jest, więc wszystko jest dobrze, chyba, że Ci z nawiewu leci zimne powietrze na ciepłym ustawieniu.zborek_k-kozle pisze:Na pewno nie jest normalnym zjawiskiem spadek temperatury z 90 na 70 w trasie .
Pozdrawiam.
Może przysłonić atrapę z przodu - tu uwaga nie przysłaniamy samej chłodnicy w środku gdyż po włączeniu wentylatora powietrze nie jest przeciągane przez chłodnicę - jeśli przysłonimy samą atrapę to wtedy ładnie przeciąga przez całość
Ja tak robię w zimie - na światłach czasem włączy się wentylator ale tylko na krótką chwilę
Pozdry
Ja tak robię w zimie - na światłach czasem włączy się wentylator ale tylko na krótką chwilę
Pozdry
- Niki20
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
No a ja sie nie zgodzę U mnie trzyma cały czas ok 92*, może jak bym jechał w trasie przy -15* i miał mocno włączone ogrzewanie to by troszkę spadła ale na pewno nie na 80*...
Moim zdaniem może to być czujnik temperatury... Ja mam tak że mi temperatura faluje, ale to wina czujnika ewidentnie bo jak auto gdzieś podskoczy to zaraz wraca do normy czyli ok 92* :->
Moim zdaniem może to być czujnik temperatury... Ja mam tak że mi temperatura faluje, ale to wina czujnika ewidentnie bo jak auto gdzieś podskoczy to zaraz wraca do normy czyli ok 92* :->
Ostatnio zmieniony 23 gru 2012, 19:47 przez Niki20, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Nie będę się spierał bo pewnie macie rację. Miałem golfa 3 kiedyś i nawet przy -20 temperatura nie spadła o jeden stopień, zawsze 90, ale może taki jest golf. Na pewno czeka mnie wymiana nagrzewnicy... Jak auto stoi na wolnych obrotach to leci letnie powietrze, jak przytrzymam na np. 3 tyś to już dużo dużo lepiej . Próbowałem wyoctować ale nie przyniosło to skutku. Pewnie jest zasyfiona