[80 B4] wymiana łożysk alternatora
Na napinaczu rolce jest zaslepka zrzucasz klucz nasadowy 19jak dobrze pamiętam i ciągniesz w dół sie ugina zdejmujesz pasek ostatnio wymieniałem łożyska szczotki oraz była robiona nowa końcówka po której się ślizgają szczotki bo za mocno już wytarte Powodzenia
Ostatnio zmieniony 04 cze 2012, 23:12 przez joandaw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
wymiana łożysk w alternatorze
Witam. wlasnie wymienilem lozyska w alternatorze w swojej audi 80 1.8 87r. benz.
Łożyska 6200 i 6203 odpowiednio kosztowały mnie 12,5 zł (Japan), 7,5 zł (Thaiwan). Więc cała regenracja alternatora kosztowała mnie 20 zł.
Wymontowanie alternatora to pestka, 15 min roboty. Gorzej z łożyskami... Ja wierzchnią część łożysk zgniatałem w imadle, a reszte nacinałem fleksem i schodzilo (jedynie trzeba uwarzać zeby nie przejechac kamieniem po czyms).
W tych rodzajach audi 80 do regeneracji nie jest nam potrzebny kanał, nie trzeba sciągać osłony paska rozrządu, potrzeba jedynie imbusa, kilka kluczy i po robocie.
Pozdrawiam i zycze powodzenia w przyszlosci.
Łożyska 6200 i 6203 odpowiednio kosztowały mnie 12,5 zł (Japan), 7,5 zł (Thaiwan). Więc cała regenracja alternatora kosztowała mnie 20 zł.
Wymontowanie alternatora to pestka, 15 min roboty. Gorzej z łożyskami... Ja wierzchnią część łożysk zgniatałem w imadle, a reszte nacinałem fleksem i schodzilo (jedynie trzeba uwarzać zeby nie przejechac kamieniem po czyms).
W tych rodzajach audi 80 do regeneracji nie jest nam potrzebny kanał, nie trzeba sciągać osłony paska rozrządu, potrzeba jedynie imbusa, kilka kluczy i po robocie.
Pozdrawiam i zycze powodzenia w przyszlosci.
-
- Forum Audi 80
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
z tego co pamiętam to chyba 55 złLU CASH pisze:jaki koszt?PieterB pisze:Można to kupić i wymienić
[ Dodano: 2013-01-05, 07:59 ]
u mnie strasznie huczało ino, a brat jeździł za długo z takim huczącym łożyskiem i u niego wysypały się kulki z łożyska i zablokował się wirnik.Lenio21 pisze:a jakie macie objawy zużytych łożysk na altku?
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
wszystko sie da zrobic tylko kwestia podejscia do danego problemu i kasa oczywiscie..
ja za to naprawiłęm alternator i pompe wody wymieniłem bo tez wysżło na jaw pewna rzecz...
jednym tygodniu zrobiłem se fure......
co do łozysk to jest troszke ciezko je wymontowac ale jelsi ktos mam sprzet to wszystko da ci osiagnac bez problemow i załaman....
ja za to naprawiłęm alternator i pompe wody wymieniłem bo tez wysżło na jaw pewna rzecz...
jednym tygodniu zrobiłem se fure......
co do łozysk to jest troszke ciezko je wymontowac ale jelsi ktos mam sprzet to wszystko da ci osiagnac bez problemow i załaman....