[B4 1Z]Rezanie AC / BC + Manetka
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Dregan pisze:czy ja wiem mi spalanie pokazywało normalnie więc nie wiem
To tylko cyferki nijak mia się do spalania gazu. Jak ktoś twierdzi inaczej to jest prawie w błędzie "komputer nie wilcza spalania gazu"zostają mu odcięte najważniejsze sygnały ma je podstawione (emulowane) bo jedynie przy IV generacji lpg ma prawo bytu.
To fakt, ale u mnie przy II generacji spalanie LPG nigdy nie różniło się więcej niż 1 litr tego co pokazuje BC. Uwzględniając to, że samochód po zapaleniu chodzi przez jakiś czas na benzynie, wnioskuje że BC pokazuje realne wartości, bo ten brakujący litr LPG, to właśnie benzyna spalona do rozruchu. Dodam, że aktualnie mam ustawione w BC przełączniki na +5%.Jarewa pisze:Dregan pisze:czy ja wiem mi spalanie pokazywało normalnie więc nie wiem
To tylko cyferki nijak mia się do spalania gazu. Jak ktoś twierdzi inaczej to jest prawie w błędzie "komputer nie wilcza spalania gazu"zostają mu odcięte najważniejsze sygnały ma je podstawione (emulowane) bo jedynie przy IV generacji lpg ma prawo bytu.
A czy ja powiedziałem, że liczy spalanie gazu? Pokazuje spalanie benzyny na podstawie sygnałów jakie otrzymał by podczas jazdy na benzynie. Ja powiedziałem, że to co pokazuje BC po skorygowaniu przełącznikami na +5% pokrywa się ze spalaniem gazu. Nie wierzysz? Przyjedź do mnie, zalej do pełna gazu, zrobimy 300km, znów pojedziemy zalać na tą samą stację i sprawdzimy. BC montowałem w lipcu ubiegłego roku. I tak jak wspomniałem po skalibrowaniu wynik nigdy nie odbiegał o więcej jak litr od tego co pokazuje BC. Tankuję zawsze na tej samej stacji Shell'a.Jarewa pisze:Zrozumcie to w końcu jest LPG to jest odcięcie ECU paliwo itd. więc na jakiej podstawie ecu ma ci obliczyć spalanie gazu skoro on jest wykluczony z instalacji LPG i jest w trybie awaryjnym? . Tylko trzecie, powyżej generacje współpracują z ECU więc tu by była możliwość.
A instalacja to BRC Just.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
a takie cudo widzieliscie? http://allegro.pl/licznik-audi-80-b3-b4 ... 67908.html
100% ze nie orginal
100% ze nie orginal
-
- Forum Audi 80
Witam mam prośbie. Niedawno kupiłem licznik z bc mam już potrzebną manetkę . Niestety nie wiem jak mogę podpiąć piny wychodzące z licznika do manetki i ecu. Moje audi 1.9 tdi 93 rok. Czy ktoś ma jakieś fotki z zakładania bc do silników 1Z?? Nigdzie nie mogę znaleźć schematu wtyczki z pinami i dokładnie gdzie i jak mam to wpiąć. Najlepsze byłyby zdjęcia. Niestety nie jestem mechanikiem ani elektrykiem, za to chęci mam duże.Proszę o pilną pomoc
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
https://hotfile.com/dl/202600690/58e7ea ... l.pdf.html
plus czytaj ten temat, gdyz na poczatku na jednej ze stron jest opisany sposob na prawidlowe wskazania dla 1Z
plus czytaj ten temat, gdyz na poczatku na jednej ze stron jest opisany sposob na prawidlowe wskazania dla 1Z
-
- Forum Audi 80