[ALL]Spawanie TIGiem na poduszce gazowej, porady
[ALL]Spawanie TIGiem na poduszce gazowej, porady
Hey,
Czy ktoś z forumowiczów spawa na poduszce gazowej? Nie musi koniecznie Tigiem.
Jeśli ktoś by miał ochotę podzielić sie doświadczenie, to chętnie bym sie doszkolił
Zdrówko Chłopaki
Czy ktoś z forumowiczów spawa na poduszce gazowej? Nie musi koniecznie Tigiem.
Jeśli ktoś by miał ochotę podzielić sie doświadczenie, to chętnie bym sie doszkolił
Zdrówko Chłopaki
Ostatnio zmieniony 28 paź 2013, 09:05 przez FranoF1, łącznie zmieniany 1 raz.
Dolaczam bo dobry temat.
[ Dodano: 2013-05-06, 08:54 ]
I co i nikt nic nigdzie?
To moze troche teorrii w cytatch
[ Dodano: 2013-05-06, 08:54 ]
I co i nikt nic nigdzie?
To moze troche teorrii w cytatch
Ja sie przyznam ze jeszcze nie probowalem z poduszka gazowa bo nie mam reduktora z trojnikiem ale juz blizej niz dalej.1. zaślepiasz rurę i w jednym miejscu podajesz argon wężykiem ( powinieneś mieć reduktor z trójnikiem i zaworkami , osobno regulujesz przepływ dla rękojeści , osobno dla osłony grani ) w innym miejscu masz otworek żeby gaz się wydobywał , otworek zazwyczaj powinien być wielkości drutu którym spawasz , czyli poprostu zaślepione miejsce przebijasz drutem
2. reduktor powinien mieć rotametr , czyli przyrząd do pomiaru przepływu gazu , przepływ około 5 litrów na minutę , zanim zaczniesz spawać poczekaj aż gaz wypełni rurociąg żeby przyspieszyć możesz przed spawaniem zwiększyć przepływ na maksa , pamiętaj że argon jest cięższy od powietrza i je wypiera dlatego otworek zalecany jest w górnej części rurociągu , czekasz po to żeby pozbyć się powietrza z rury , tlen jest przyczyną tych " parchów "
3. jak się zastanowisz , pomyślisz o pojemności rurociągu i policzysz ile gazu już tam wpuściłeś i będziesz przekonany że w środku jest sam argon zaczynasz spawać , przetop będzie ładniejszy niż lico , wtedy zauważysz że problemem są szczepy i w tych miejscach jest dużo gorsza jakość , jest dużo sposobów na to ale najlepszy przy kwasówce to umiejętne wykonanie szczepów podczas montażu , nie przegrzać , nie zaporować , nie utlenić .... minie wiele dni zanim się tego nauczysz
4. bardzo ważne jest jak zaczynasz i jak kończysz , odpowiednio ustawione wygaszanie prądu i ostudzenie spoiny gazem z dyszy po wygaszeniu
5. odpowiednio przygotowana faza i szczelina , rury do 2 mm ścianka , można szczepiać bez fazy i szczeliny , wtedy bardzo ważne równe cięcie , najlepiej maszynowe i wprawa czyli wiedza czy jest przetop czy nie ma ( odpowiednio ustawiony amperaż do szybkości spawania ), podczas cięcia i fazowania ważne jakich tarcz używasz ( powinny być specjalne do stali nierdzewnych ) , podczas cięcia i fazowania starasz się nie przegrzewać tych miejsc które obrabiasz , ma to bardzo duży wpływ na jakość spoiny , nawet gradacja materiałów ściernych ma znaczenie , po kilku latach bedziesz widział każdą ryskę na fazie i zrozumiesz co jest czynnikiem budującym jakośc spoiny
6. przy spawaniu wielościegowym po wykonaniu przetopu czyścisz spoinę szczotką do nierdzewki , wypełnienie i lico też , ważne też ile przerw i zatrzymań , najlepiej jak najmniej , kwasówka jest bardzo plastyczna podczas spawania , mocno ściąga , mogą pojawiać sie pęknięcia
7. do zaklejania spoin polecam tasme papierową nie aluminiową , ale to wymaga praktyki....
i praktyka , praktyka , po 100 spoinach zbadanych rtg , zobaczysz klisze , pokażą ci wady i zrozumiesz dlaczego powstaja i jak to poprawić , wtedy zrozumiesz że najważniejsza jest praktyka
Ja spawam głównie TIGiem i różne rzeczy od drobnych elementów do grubych części maszyn itp. Cała zabawa z takim spawaniem polega na tym że na blachach lub rurach o nie wielkiej grubości ale przenoszących większe obciążenia jest konieczność przetopić cały materiał i wtedy jest problem ponieważ spoina bez obecności odpowiedniego gazu się nie zamknie. Jeżeli spawa się elementy gdzie spoina nie przetapia całego materiału nie ma konieczności podawania dodatkowo argonu.FranoF1 pisze:W sumie masz racje, trzeba będzie kiedyś potrenować spawanie na poduszce
Dla przykładu:
Kilka dni temu spawałem znajomemu cały wydech z nierdzewki. Tłumiki kupił gotowe. Rura 50 x 1,5. Zrobiłem kilka prób i spawałem bez poduszki bo spoina nie przechodziła przez cały materiał. Ciśnienie w układzie wydechowym jest nie wielkie a przetop na 1,0 - 1,2 spokojnie wystarczy.
Ostatnio byłem na szkoleniu w Bielawie w fabryce Lincoln Electric Bester. Spawanie mozna nazwac smarkaniem raz elektroda przyczepiła mi sie do blachy. (spawanie elektroda rutylową) :mrgreen: Dobra każdy kiedys zaczynał.
Wracajac do tematu spawania w osłonie gazów czyli TIG to przydatne informacje sa w linku. Krótko i na temat. Podany jest też orientacyjny prąd spawania w zależności od średnicy elektrody i grubości materiału.
http://www.icd.pl/technika_spawania_tig.xml
Wracajac do tematu spawania w osłonie gazów czyli TIG to przydatne informacje sa w linku. Krótko i na temat. Podany jest też orientacyjny prąd spawania w zależności od średnicy elektrody i grubości materiału.
http://www.icd.pl/technika_spawania_tig.xml