[B4 1.9TDI, 1Z] Nieprzyjemny zapach w kabinie
[B4 1.9TDI, 1Z] Nieprzyjemny zapach w kabinie
Witam, mam problem polegający na nieprzyjemnym zapachu w kabinie. Otworzyłem maskę i zauważyłem że przy zaworze EGR a dolotem od turbiny jest wypustka lub nie wiem jak to nazwać i jak przykładam palec to czuć jak wypycha spaliny które prawdopodobnie wdycham w aucie. Moje pytanie czy to ma być gdzieś podłączone czy zatkane ?
Ostatnio zmieniony 01 lip 2013, 15:38 przez maryjann, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
ja robiłęm ostatnio kolektor ssacy (wymieniałem uszczelke) bo ciekło spod i smierdziało spalonym olejem w audiczce ale to zrobilem sam a i bez dobrych kluczy nie podchodz zajeło mi to dużo czasu ;p ja nie wykrecalem turbiny bo jak masz zmiar wykrecic turbine to ciezka sprawa poniewa sruby sa mocno zapieczone od temperatury <ok> wiec nie raadze
[ Dodano: 2013-07-01, 21:58 ]
https://audi80.pl/b4-1zczyszczenie-k ... t56131.htm ja korzystałem z tego opisu i mi bardzo pomógł <ok>
[ Dodano: 2013-07-01, 21:58 ]
https://audi80.pl/b4-1zczyszczenie-k ... t56131.htm ja korzystałem z tego opisu i mi bardzo pomógł <ok>
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ja wymieniam co 12 tys i ubedzie może może z 0,5l swoje lata ma to gdzies tam go ubywamaryjann pisze:Co do oleju to na 10.000 km dolewam tak tylko 1,2 litra. Bo co 10.000 km wymieniam olej i filtr. A więc źle chyba nie ma ? Zaślepiłem te powietrze i teraz parę dni pojeżdżę i zobaczę czy nadal nie przyjemnie pachnie.
po kubnie zmieniłem oring pod chlodniczka oleju i uszczelke pod klawerą zmieniłem cos tam sie pociło a tak jak piszesz ty i koledzy jak tam gdzies kapie olej na cieple gorace elementy to moze cos smrolić
Witam, jeżdżę już kilka dni i nie czuję już zapachu nieprzyjemnego ale zauważyłem że od strony lewej silnika poci się. Zrobię zdjęcia i pokaże o co chodzi i się dowiem co porobić by było OK.
A takie pytanie od góry silnik jest przykręcony 3 śrubami i widzę że z nich też się poci czy jak bym górę rozkręcił wyczyścił i założył nową uszczelkę to było by wszystko OK ? Czy jednak coś trzeba więcej robić ?
A takie pytanie od góry silnik jest przykręcony 3 śrubami i widzę że z nich też się poci czy jak bym górę rozkręcił wyczyścił i założył nową uszczelkę to było by wszystko OK ? Czy jednak coś trzeba więcej robić ?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
nie silnik a o pokrywę zaworów pewnie Ci chodziło. Jeśli w miejscu gdzie jest ta uszczelka Ci się poci to wymiana jej powinna pomóc.A takie pytanie od góry silnik jest przykręcony 3 śrubami i widzę że z nich też się poci czy jak bym górę rozkręcił wyczyścił i założył nową uszczelkę to było by wszystko OK ? Czy jednak coś trzeba więcej robić ?
Po przejechaniu kilku tras zauważyłem że nadal jest nie miły zapach w samochodzie ale nie cały czas jak to było wcześniej lecz tylko jak jadę pod górę i redukuję biegi to wtedy nawet widać jak dym wpada przez nawiewy. Potem jak już jadę na prostej wszystko jest ok czyli nie śmierdzi. Co to może być ?
Co do PieterB - tak masz rację chodziło mi o pokrywę zaworów ale umyłem te wycieki i popatrzę gdzie się pojawią by je zlikwidować.
Co do PieterB - tak masz rację chodziło mi o pokrywę zaworów ale umyłem te wycieki i popatrzę gdzie się pojawią by je zlikwidować.
siema ja powiem ze mam mokro przy silniku "tu i tam", odma jest puszczona kolo pompy wspomagania ale nie czuje w kabinie niczego mimo ze chyba powinienem :mrgreen: , wg mnie gdzies sie to przedostaje kanałami albo masz w nich cos smierdzacego, albo one same sa nie szczelne
jak podniesiesz maske, pompa hamulcowa, za nia z prawej strony jest "przejscie" do kabiny, u mni jest zatkane taka guma, sprawdz to miejsce, jest tez guma na przwodach nagrzewnicy ktore wchodza do kokpitu ale tam ciezko jest zalookac co i jak
czytam temat ale nie znalazlem czym ci smierdzi, chyba ze jestem slepy i czuc to ze wszystkich kanalow czy np tylko po ktorejs ze stron?
jak podniesiesz maske, pompa hamulcowa, za nia z prawej strony jest "przejscie" do kabiny, u mni jest zatkane taka guma, sprawdz to miejsce, jest tez guma na przwodach nagrzewnicy ktore wchodza do kokpitu ale tam ciezko jest zalookac co i jak
czytam temat ale nie znalazlem czym ci smierdzi, chyba ze jestem slepy i czuc to ze wszystkich kanalow czy np tylko po ktorejs ze stron?