[b4 1.9 tdi 1z] pasek wieloklinowy
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9 tdi 1z] pasek wieloklinowy
witam.panowie kupiłem pasek jak w temacie firmy gates micro-v xf o numerach 6PK883 i jest on za mały.koles w sklepie twierdzi ze z katalogu wynika że to jest ten pasek.w żaden sposób nie jestem w stanie go założyć.jest za krótki o jakies pół centymetra.moze ktos wie czy ten pasek jest do tego modelu silnika...
Tak, ta cyfra oznacza długośc paska w mm. Możesz zmierzyć, powinno się zgadzać.
Niestety część producentów nie posiada pasków w wymiarze zastosowanym przez producenta auta i jako dedykowany do danego modelu podaje wymiar, który często jest tylko zbliżony do nominału. Jak się okazało te 7 mm (mniej niż 1 % długości) stanowi istotną różnicę. Nie tylko w przypadku tego paska firma Gates zaproponowała nieodpowiedni wymiar.
Czy faktycznie nie da się naciągnać rolki napinającej tak by pasek dało się założyć?
Jeżeli jakimś cudem uda Ci sie go założyć to koniecznie sprawdź, czy nie jest za mocno naciągnięty.
Niestety część producentów nie posiada pasków w wymiarze zastosowanym przez producenta auta i jako dedykowany do danego modelu podaje wymiar, który często jest tylko zbliżony do nominału. Jak się okazało te 7 mm (mniej niż 1 % długości) stanowi istotną różnicę. Nie tylko w przypadku tego paska firma Gates zaproponowała nieodpowiedni wymiar.
Czy faktycznie nie da się naciągnać rolki napinającej tak by pasek dało się założyć?
Jeżeli jakimś cudem uda Ci sie go założyć to koniecznie sprawdź, czy nie jest za mocno naciągnięty.
Skoro tak to reklamuj towar. Nie ma co przesadzać z siłą napięcia paska. Masz zbyt dużo do stracenia i to nie z Twojej winy. Muszą Ci wymienić pasek na inny.
Polecam firmę ContiTech. Mają taki pasek w swojej ofercie.
http://www.contitech.de/pages/tools/too ... ge_de.html
Wybierz zakładkę "Zuordnungskatalog Automotive Aftermarket" i poszukaj modelu swojego auta.
Nie chcę na siłę robić reklamy tej firmie, ale jeszcze na ich produktach się nie zawiodłem.
Polecam firmę ContiTech. Mają taki pasek w swojej ofercie.
http://www.contitech.de/pages/tools/too ... ge_de.html
Wybierz zakładkę "Zuordnungskatalog Automotive Aftermarket" i poszukaj modelu swojego auta.
Nie chcę na siłę robić reklamy tej firmie, ale jeszcze na ich produktach się nie zawiodłem.
jeżeli to w czymś pomoże to powiem, że podczas wymiany paska rozrządu musiałem założyć pasek klinowy ten sam który był wcześniej zamontowany. Jaka była moja flustracja i złość gdy pomimo wielu starań nie mogłem go założyć. W końcu się udał, największy problem stwarza nagięcie napinacza i nasunięcie na niego paska. Rozmiaru paska oryginalnego nie znam, ale może ten który nabyłeś jest dobry, tylko masz problem w zamontowaniu.
-
- Forum Audi 80
Sorki że rozkopuje, zle patrząc dzisiaj pod maskę zobaczyłem włoski na pasku wieloklinowym Jutro chciałbym nabyć nowy i wymienić. Sprawa wygląda tak że mam w aucie klimę (i tak nie działa) nieorginalną i zastanawiam się czy pasek będzie pasował od standarodwego Z1 ?
korzystając z okazji chciałem zapytać jak się wymienia pasek przy tym silniku (pierwszy raz bede to robił) co w pierwszej kolejności co na końcu ? Bardzo srdecznie z góry dziękuje za wszelkie wskazówki
pozdrawiam
korzystając z okazji chciałem zapytać jak się wymienia pasek przy tym silniku (pierwszy raz bede to robił) co w pierwszej kolejności co na końcu ? Bardzo srdecznie z góry dziękuje za wszelkie wskazówki
pozdrawiam
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
hudy Pasek pewnie masz dobry tylko nie możesz założyć miałem to samo,w sklepie byłem i sprawdzałem razem ze sprzedawcą w katalogu.Przerąbane go było założyć i we 2 nie mogliśmy dać rady,przyszedł kolega młody mechanik rach ciach i już,a też mi brakowało 5 milimetrów.możesz sobie ułatwić sprawę zakładając go trochę na koła i pchnąć autko i wskoczy.
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
różni producenci różne paski przeważnie rozbieżność jest 3mm do 1z bez klimy idzie rozmiar 6pk 888, i nie dziwcie sie trudno wchodzi, ja zakładałem z somsiadem pól dnia. a mechanik który mi wymieniał rozrząd minutę, miał taki specjalny klucz do napinaczy włożył nacjągnoł i po sprawie.
[ Dodano: 2007-11-21, 23:46 ]
Radzio2121, proponuje dobrego mechanika jemu zajmie to kilka minut no to pewnie nie za wiele skasuje. bo ja jak wymieniałem pasek to się cały poobdzierałem, teraz mam do wymiany rolkę i sam się za to nie biorę.
paseczek polecam kontitecha.
[ Dodano: 2007-11-21, 23:46 ]
Radzio2121, proponuje dobrego mechanika jemu zajmie to kilka minut no to pewnie nie za wiele skasuje. bo ja jak wymieniałem pasek to się cały poobdzierałem, teraz mam do wymiany rolkę i sam się za to nie biorę.
paseczek polecam kontitecha.