Witam
Stoję przed wymianą oleju i naszło mnie na rozkminkę związaną z filtrem oleju, są 2 rodzaje filtra
Do nr podwozia 8C_S_025820 W 719/30 od roku prod.: 1992/08 do roku prod.: 1994/08
Od nr podwozia 8C_S_025821 W 930/21 od roku prod.: 1994/09 do roku prod.: 1995/05
i teraz nie wiem który zastosować bo miałem przekładkę silnika z 94r, ale nie wiem który miesiąc czy to ma jakieś większe znaczenie, który filtr dobiorę?
W cenie ma sporą różnicę.
[AAH] 2.8 Jaki filtr oleju??
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Cześć Ostatnio zmieniałem olej i był mniejszy którego na sklepie nie było.Więc został założony większy i faktycznie występują dwa rodzaje rocznikowo.Nie zauważyłem różnicy w czym kolwiek.Ciśnienie, temperatura bez zmian.Zresztą filtr ma filtrować i to robi jak na razie cha cha.Hmm pewnie ten mniejszy droższy?
No właśnie a u mnie wymiennik ciepła jest.
Wsadziłem ten mniejszy bo zawsze taki był, jedynie zastanawiałem się czy nie lepszy będzie ten większy bo on ma 3 bary a ten mniejszy 2,5 no i pojemnościowo jest większy a średnica tej gumki jest taka sama.
Olej już wymieniłem i chciałem coś napisać co może się wszystkim przydać, zrobiłem płukankę silnika Liqui Moly tylko bardziej po swojemu proszę mnie nie negować za to, zrobiłem jak uważałem, zalałem na gorący silnik tego preparatu i zostawiłem zamiast na 10 min to na 20 i przejechałem się pod koniec 0,5 km na delikatnych obrotach, efekt naprawdę niezły, z silnika zszedł czarny szlam prawie jak w dieslu co ja mam sekwencję u siebie, rzadko kiedy jeździ na benzynie, jedynie przy rozruchu do 35C.
Wbrew opiniom jakie panują na ten temat nic mi się nie rozszczelniło, silnik ładniej chodzi, troszkę lepiej się wkręca przeważnie rozszczelniają się te, które już mają słabe uszczelki i zejdzie z nich nagar.
Wsadziłem ten mniejszy bo zawsze taki był, jedynie zastanawiałem się czy nie lepszy będzie ten większy bo on ma 3 bary a ten mniejszy 2,5 no i pojemnościowo jest większy a średnica tej gumki jest taka sama.
Olej już wymieniłem i chciałem coś napisać co może się wszystkim przydać, zrobiłem płukankę silnika Liqui Moly tylko bardziej po swojemu proszę mnie nie negować za to, zrobiłem jak uważałem, zalałem na gorący silnik tego preparatu i zostawiłem zamiast na 10 min to na 20 i przejechałem się pod koniec 0,5 km na delikatnych obrotach, efekt naprawdę niezły, z silnika zszedł czarny szlam prawie jak w dieslu co ja mam sekwencję u siebie, rzadko kiedy jeździ na benzynie, jedynie przy rozruchu do 35C.
Wbrew opiniom jakie panują na ten temat nic mi się nie rozszczelniło, silnik ładniej chodzi, troszkę lepiej się wkręca przeważnie rozszczelniają się te, które już mają słabe uszczelki i zejdzie z nich nagar.