Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ 2.3 NG 133km] brak mocy

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 03 lis 2013, 12:54

Danny92, nie win silnika tylko brak swojej wiedzy przy zakupie auta.Widocznie zle badz nie fachowo przeprowadziles ogledziny przy zakupie auta.Widocznie porwałes sie z motyka na slonce kupujac auto tego pokroju i takiej klasy jakim jest Audi.Cos tanszego i innego producenta gdzie czesci sa po 20 zl byloby lepszym rozwiazaniem.
oczywiscie bede bronil tego silnika bo NG to zadna porazka-to pancerny nie do zajechania silnik,ktory pieknie brzmi.Ma swoje kaprysy to fakt i wymaga uwagi i wiedzy.Opinia ze ten silnik to porazka bierze sie wlasnie od osob nie majacych o nim pojecia. niestety wada NG to jego poprzedni wlasciciel jesli zwyczajnie drutowal auto a nie naprawial je zgodnie ze sztuka.mam nadzieje ze jednak uda Ci sie odchwaszczyc ten motor. ;-)

Danny92
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Danny92 » 08 lis 2013, 21:29

luk448 pisze:Danny92, nie win silnika tylko brak swojej wiedzy przy zakupie auta.Widocznie zle badz nie fachowo przeprowadziles ogledziny przy zakupie auta.Widocznie porwałes sie z motyka na slonce kupujac auto tego pokroju i takiej klasy jakim jest Audi.Cos tanszego i innego producenta gdzie czesci sa po 20 zl byloby lepszym rozwiazaniem.
oczywiscie bede bronil tego silnika bo NG to zadna porazka-to pancerny nie do zajechania silnik,ktory pieknie brzmi.Ma swoje kaprysy to fakt i wymaga uwagi i wiedzy.Opinia ze ten silnik to porazka bierze sie wlasnie od osob nie majacych o nim pojecia. niestety wada NG to jego poprzedni wlasciciel jesli zwyczajnie drutowal auto a nie naprawial je zgodnie ze sztuka.mam nadzieje ze jednak uda Ci sie odchwaszczyc ten motor. ;-)
Wiem, że mogłem kupić coś tańszego typu astra, ale jeździć tym bym nie chciał, a za tym audi nie ma osoby która by się nie obejrzała, naprawdę ładne auto. Tylko nie mogę dojść do ładu z tym silnikiem, był dwa razy w warsztacie nic nie zrobili, tylko mnie podliczyli, że ledwo uzbierałem taką sumę. Także ten samochód, tak jak moje t4 sam muszę doprowadzić do ładu i tu liczę na waszą pomoc, gdyby nie t4- forum, moja t4 też by nie jeździła. Przejdźmy do rzeczy, na początek muszę wymienić chłodnicę, już prawie ją wykręciłem i muszę szukać nowej.
http://allegro.pl/chlodnica-wody-nowa-a ... 48836.html czy ta chłodnica się nada i będzie pasować do mojego cabrio 2.3 z 92r ?

Awatar użytkownika
orsa_83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: orsa_83 » 09 lis 2013, 00:01

Danny92 pisze:
luk448 pisze:Danny92, nie win silnika tylko brak swojej wiedzy przy zakupie auta.Widocznie zle badz nie fachowo przeprowadziles ogledziny przy zakupie auta.Widocznie porwałes sie z motyka na slonce kupujac auto tego pokroju i takiej klasy jakim jest Audi.Cos tanszego i innego producenta gdzie czesci sa po 20 zl byloby lepszym rozwiazaniem.
Wiem, że mogłem kupić coś tańszego typu astra, ale jeździć tym bym nie chciał, a za tym audi nie ma osoby która by się nie obejrzała, naprawdę ładne auto. Tylko nie mogę dojść do ładu z tym silnikiem, był dwa razy w warsztacie nic nie zrobili, tylko mnie podliczyli, że ledwo uzbierałem taką sumę. Także ten samochód, tak jak moje t4 sam muszę doprowadzić do ładu i tu liczę na waszą pomoc, gdyby nie t4- forum, moja t4 też by nie jeździła. Przejdźmy do rzeczy, na początek muszę wymienić chłodnicę, już prawie ją wykręciłem i muszę szukać nowej.
http://allegro.pl/chlodnica-wody-nowa-a ... 48836.html czy ta chłodnica się nada i będzie pasować do mojego cabrio 2.3 z 92r ?
Widzę, że masz niezłą zagwostkę ze swoim NG. Co do chłodnicy, to najpierw napisz czy masz zestaw chłodnica + mała chłodnica, czy tylko jedną sztukę. Po drugie dlaczego chcesz ją wymienić - piszesz, że jest wyciek - ok, tylko co masz na myśli mówiąc, że nie ma ciśnienia w ogóle w układzie? po trzecie jeśli masz dwie chłodnice (mała + duża) odezwij się na PW. Po czwarte i póki co ostatnie - piszesz, że potrzebujesz pomocy tak jak przy T4, a kolega luk448 naprawdę udziela ci, może lekko ciętych :mrgreen: , ale naprawdę cennych uwag, więc weź je pod uwagę na starcie.

Danny92
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Danny92 » 09 lis 2013, 11:31

Mam zestaw chłodnica + mała chłodnica przed rozrządem, ta przed rozrządem miesiąc temu była regenerowana, wspawali nowy rdzeń, więc teraz jest ok, tylko tej dużej od nowości nikt nie ruszał i jest próchno, leje się z niej u dołu i to dużo, podejrzewam że jest rozerwana, bo to wycieka momentalnie i przez to nie da się go dobrze odpowietrzyć i nie ma ciśnienia, tak mi mechanik powiedział.

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 09 lis 2013, 12:36

Danny92, a masz klime w aucie?Z duzej chlodnicy zapewne leje Ci sie z jej dolnego mocowania.Pewnie tam jest uszkodzona bo to czesta przypadlosc.orsa_83, ja nie chcialem dla nikogo byc nie mily ale spojrzmy prawdzie w oczy ze jesli ktos po kilku dniach uzytkowania auta pisze ze ten silnik to porazka i kupa bo nie zweryfikowal przed zakupem jego stanu(jak i calego auta) to sorry ale cos tu jest nie tak.Nie miej jadnak przepraszam jesli ktos poczul sie urazony.Daj znac czy masz klime i jaka chlodnice chcesz kupic-nowa czy uzywana.Obecnie masz wyciek wiec auta nie odpowietrzysz i jezdzac moze je latwo przegrzac.

Danny92
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Danny92 » 09 lis 2013, 15:10

luk448 pisze:Danny92, a masz klime w aucie?Z duzej chlodnicy zapewne leje Ci sie z jej dolnego mocowania.Pewnie tam jest uszkodzona bo to czesta przypadlosc.orsa_83, ja nie chcialem dla nikogo byc nie mily ale spojrzmy prawdzie w oczy ze jesli ktos po kilku dniach uzytkowania auta pisze ze ten silnik to porazka i kupa bo nie zweryfikowal przed zakupem jego stanu(jak i calego auta) to sorry ale cos tu jest nie tak.Nie miej jadnak przepraszam jesli ktos poczul sie urazony.Daj znac czy masz klime i jaka chlodnice chcesz kupic-nowa czy uzywana.Obecnie masz wyciek wiec auta nie odpowietrzysz i jezdzac moze je latwo przegrzac.

Szerze to sam nie wiem, wydaje mi się że tylko zwykłe ogrzewanie,zrobiłem zdjęcia panela, sami zobaczcie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
to to audi, przez które spać nie mogę :/ chłodnicę raczej wolę kupić nową, ta z linku się nada ?

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 09 lis 2013, 16:00

Danny92, nie masz klimy tylko zwykle ogrzewanie.Nie pamietam teraz dokładnie bo nie mam juz NG ale:
Kiedys kupilem wlasnie taka chlodnice z tym ze ja mialem klime i niestety nie pasowala.Trzeba bylo zaslepic jeden otwor i ogolnie rdzen byl cienszy i mniejszy.Byc moze to zadna wskazowka ale zapytaj producenta jakiej jest produkcji?Chiny Tajwan?Pomnierz tez swoja zeby potem Ci sie auto nie grzalo.Nie kupuj uzywki bo to tylko strata pieniedzy.

Awatar użytkownika
orsa_83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: orsa_83 » 11 lis 2013, 10:57

luk448 pisze:Danny92, a masz klime w aucie?Z duzej chlodnicy zapewne leje Ci sie z jej dolnego mocowania.Pewnie tam jest uszkodzona bo to czesta przypadlosc.orsa_83, ja nie chcialem dla nikogo byc nie mily ale spojrzmy prawdzie w oczy ze jesli ktos po kilku dniach uzytkowania auta pisze ze ten silnik to porazka i kupa bo nie zweryfikowal przed zakupem jego stanu(jak i calego auta) to sorry ale cos tu jest nie tak.Nie miej jadnak przepraszam jesli ktos poczul sie urazony.Daj znac czy masz klime i jaka chlodnice chcesz kupic-nowa czy uzywana.Obecnie masz wyciek wiec auta nie odpowietrzysz i jezdzac moze je latwo przegrzac.
Domyślam się, że nie miałeś takiego zamiaru. Co do NG = porażka, to też się nie zgodzę, ze względów oczywistych.

Co do chłodnicy, to tak jak napisali koledzy przemierz wszystko i koniecznie porównaj ilość wejść/wyjść z chłodnicy. Jak widać na zdjęciach masz dodatkową małą chłodnicę, więc warto byłoby mieć do czego ją podpiąć jak wymienisz dużą. Na marginesie nie sugeruj się rokiem modelowym auta, tym czy masz klimę czy nie, bo z obecnością małych chłodnic różnie bywało i nie było standardu, w którym ona występowała.

P.S. NG w automacie ... a ja myślałem, że to rzadkość ;-)

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 11 lis 2013, 11:48

orsa_83, sugerowalbym sie tym czy jest klima czy nie bo nie widze u kolegi w aucie dodatkowej chlodnicy do klimy wiec wtedy jest tam dodatkowe wyjscie z chlodnicy wody z tego co pamietam.Najlepiej wyjac stara pomierzyc, zerknac gdzie i ile jest z niej kroccow i wtedy szukac.Ale tylko nowej i sklanialbym sie ku markowej.Kupisz raz i masz swiety spokoj niz z jakimis zamiennikami.

Danny92
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Danny92 » 13 lis 2013, 20:42

Wszedłem dziś do kanału i pierwszy raz zobaczyłem jak to wygląda od spodu i jest problem, od dołu są 2 węże przykręcane, w chłodnicy z allegro jedynej dostępnej nie ma tych wyjść na te dwa węże, odkręciłem jeden i leje się olej i to mnie zaszokowało, skąd tam ole?
zrobiłem zdjęcia, żeby było wiadomo o co chodzi:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jedyna chłodnica dostępna na allegro, brakuje wejść 1 i 2, da się to jakoś pominąć ? help
Obrazek

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 13 lis 2013, 21:45

Pewnie jak przegrzales silnik i padla Ci uszczelka pod glowica to olej dostal sie do kanalow wodnych czyli w obieg ukladu chlodzenia.Stad ten olej na dnie chlodnicy i wezy.Pewnie wcale Ci ukladu w warsztacie nie wyczyscili,albo to caly syf bo moze ktos wczesniej stosowal jakies uszczelniacze ktore sie wlewa do ukladu aby zapobiec wyciekom.Co do chlodnicy to nie pamietam dokladnie ale tez mialem z tym jakis klopot jak ja widzialem i mialem w rekach.Nie pamietam ale u mnie trzeba bylo zaslepic jakis króciec.Lepiej zdecyduj sie i kup nowa ori chlodnice.Wydasz wiecej ale kupisz raz i bedziesz mial pewnosc ze jest cala,drożna,ma odpowiedni rdzen a co za tym idzie ie przegrzejesz silnika.Uzywke odradzam.

[ Dodano: 2013-11-13, 21:47 ]
Ale czekaj Ty masz auto w automacie??

[ Dodano: 2013-11-13, 21:50 ]
Bo jesli tak to kilka pierwszych zdan mojej poprzedniej wypowiedzi Sobie odpuść bo ten olej to zapewne z wyjscia na olej do skrzyni

Danny92
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Danny92 » 13 lis 2013, 22:02

tak mam automat, czyli to chłodzenie oleju skrzyni, czy co ?
niestety nie stać mnie już na oryginalną chłodnicę, która kosztuje pewnie z 5 razy więcej, więc muszę coś wykombinować, żeby ta podeszła. czy jak zaślepię chłodzenie oleju skrzyni, nie będzie się nic działo ?

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 14 lis 2013, 18:21

Z chlodnica nie ze skrzynia tak.Nie bawilem sie automatem w NG ale sadze ze to nie za dobry pomysl.Ktos kto konstruowal auto takie rozwiazanie zrobil nie bez powodu.Ale to tylko moje przypuszczenia nie poparte praktyka NG w automacie.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 14 lis 2013, 18:28

Danny92 pisze:czyli to chłodzenie oleju skrzyni
Tak
Danny92 pisze:jak zaślepię chłodzenie oleju skrzyni, nie będzie się nic działo ?
Przecież bez powodu ten olej nie jest chłodzony.

krótki
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krótki » 14 lis 2013, 18:37

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl