[B4 1Z]Rezanie AC / BC + Manetka
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
twoje objawy to brak sygnalu predkosci w BC, bez niego niema spalania chwilowego
jezeli chces miec pewnosc ze go brak to rozpedz auto i teraz nie pamietam, czy na luzie niech sie toczy czy na biegu, az do samoczynego zatrzymania, jezeli tu i tu brak wskazan spalania chwilowego to 100% ze brak sygnalu predkosci
te piny dlugie sa przewaznie zasniedziale, tez warto sie im przyjrzec, zimne luty pozatym niezawsze sa widoczne golym okiem, warto dla pewnosci wszystkie te piny dlugie przelutowac, pozostaje jeszcze mozliwosc ze masz peknita sciezke na liczniku, a tego pekniecia tez nie zobaczysz golym okiem, mozesz ewent. podmienic licznik i swoj bc do niego zapodac
jezeli chces miec pewnosc ze go brak to rozpedz auto i teraz nie pamietam, czy na luzie niech sie toczy czy na biegu, az do samoczynego zatrzymania, jezeli tu i tu brak wskazan spalania chwilowego to 100% ze brak sygnalu predkosci
te piny dlugie sa przewaznie zasniedziale, tez warto sie im przyjrzec, zimne luty pozatym niezawsze sa widoczne golym okiem, warto dla pewnosci wszystkie te piny dlugie przelutowac, pozostaje jeszcze mozliwosc ze masz peknita sciezke na liczniku, a tego pekniecia tez nie zobaczysz golym okiem, mozesz ewent. podmienic licznik i swoj bc do niego zapodac
Jak patrzylem do ac bc to jest tam jeden rezystor nadpalony, ale nieda sie odczytać jego wartości. Oddam to do naprawy do elektronikow. Oni mi posprawdzaja bc a ja przelutuje od nowa licznik.
[ Dodano: 2013-12-10, 21:22 ]
jeszcze jedna sprawa. czy do licznika ile km zrobie na paliwie pozostalym w baku potrzebny jest sygnal spalania? bo to dziala normalnie. i jeszcze dzisiaj zauwazylem ze dzieje mi sie jak koledze w tym temacie
https://audi80.pl/80-all-problem-z-p ... 846,15.htm
ze na srednim spalaniu jest ,,1"
[ Dodano: 2013-12-10, 21:22 ]
jeszcze jedna sprawa. czy do licznika ile km zrobie na paliwie pozostalym w baku potrzebny jest sygnal spalania? bo to dziala normalnie. i jeszcze dzisiaj zauwazylem ze dzieje mi sie jak koledze w tym temacie
https://audi80.pl/80-all-problem-z-p ... 846,15.htm
ze na srednim spalaniu jest ,,1"
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Kopia kilkunastu zdjęć z opisu: https://bit.ly/1aN2jJE
Jeszcze tutaj jest poradnik kolegi Sylwiastego: https://bit.ly/1hD0syW
Linki dodałem też do opisu na początku.
Jeszcze tutaj jest poradnik kolegi Sylwiastego: https://bit.ly/1hD0syW
Linki dodałem też do opisu na początku.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
lascik, chcesz mieć BC do gaźnika? Chyba jakiś kolega kiedyś kombinował z map sensorem pod BC z jakiegoś golfa.
Podpinał może ktoś oryginalny sygnał spalanie pod oscyloskop ciekawi mnie jak ten sygnał wygląda... Bo zastanawiam się czy nie jest to coś w stylu czasu wtrysku, czyli impulsy o częstotliwości zależnej od obrotów i długości zależnej od obciążenia silnika...
Podpinał może ktoś oryginalny sygnał spalanie pod oscyloskop ciekawi mnie jak ten sygnał wygląda... Bo zastanawiam się czy nie jest to coś w stylu czasu wtrysku, czyli impulsy o częstotliwości zależnej od obrotów i długości zależnej od obciążenia silnika...
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
oscylosop by zaltwil sprawe,
choc w tym temacie na str 4, jeden tu kolega co dostosowal BC pod 1Z bodajze wlasnie go narysowal, ten wykres z oscyloskopu i podal wypelnienie, wiec juz zawsze cos, i jedynie generator o takim wypelnieniu przez potencjometr na pedale gazu i razej nie powino byc problemu
choc w tym temacie na str 4, jeden tu kolega co dostosowal BC pod 1Z bodajze wlasnie go narysowal, ten wykres z oscyloskopu i podal wypelnienie, wiec juz zawsze cos, i jedynie generator o takim wypelnieniu przez potencjometr na pedale gazu i razej nie powino byc problemu
-
- Forum Audi 80
Chyba też w KV też było tylko trzeba było mieć przepływomierz z potencjometrem.lascik pisze:aldi, BC było by już do silnika SD, ale bez kompa i wiązki z niego.
Szara80tkaTdi, 15hz to by pasowało do 900obr ciekawe czy zmieni się wypełnienie po dodaniu gazu. Chyba podłącze pod kabel sygnału spalania do BC jedno wejście wtryskiwacza benzyny w sterniku lpg i zobaczę co wyskoczy. Może to byłby sposób na sekwencyjną instalacje gazową w mechanicznym wtrysku.