[B4 1.9 1Z 90KM] problem - nie czuć turba
[B4 1.9 1Z 90KM] problem - nie czuć turba
witam, problem ma się następująco: samochód zakupiony ponad miesiąc temu, wtedy lekko po przekroczeniu 2tys obrotów, było czuć przypływ mocy. ostatnimi czasy nie ma tego efektu i auto wydaje się ociężałe przy przyspieszaniu. mam zamontowany wskaźnik doładowania - ładuje gdzieś tak do 1.2, więc chyba OK. osiąga bez większego problemu na prostej trasie prędkości rzędu 180km/h. nie mam jak podpiąć go pod VAGa, gdyż go narazie jeszcze nie posiadam. co posprawdzać ?? co może być winnym ?? myślałem, że problemem może być N75, bo po rozgrzaniu lubiał 'pocykać', ale wyczytałem tu na forum, że ten typ tak ma. samochód oprócz w/w problemu nie wykazuje innych niepokojących dolegliwości - odpala bez problemu, nie szarpie, nie gaśnie, trzyma ładnie obroty - może ewentualnie zaczął trochę głośniej pracować od czasu, gdy problem ten się pojawił, co więc posprawdzać ?? podstawy mechaniki znam, ale w dieslach wcześniej nie siedziałem, więc raczej jak dziecku trzeba wytłumaczyć mi z góry dzięki za wszelką pomoc.
edit: zapomniałem ważnego: auto na boschu, z kompem od kostrza, zaślepiony EGR
Ostatnio zmieniony 23 lis 2013, 20:51 przez DaMaGe, łącznie zmieniany 1 raz.
widzę, że kolega można rzec, że z moich okolic, polecisz gdzieś, gdzie mi poprawnie zdiagnozują ??kamsta pisze:Kolego Maciek_b4 czytaj ze zrozumieniem. Kolega pisze że ma zegar wpięty i dmucha 1.2 bara. Więc po co w takim razie sprawdzać turbo skoro dmucha? Przyczyny trzeba szukać gdzie indziej. Vag się kłania i podstawowe parametry do sprawdzenia.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
Jedź do trepka do Olkusza to Ci wszystko fajnie ogarnie https://audi80.pl/trepek,u,9342.htm
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Wiec chyba ,a nawet na pewno, nie ok :roll: ,o ile to seria ,bo o całe 0,3 bara za dużo i komp powyżej 1bara ,ma prawo odcinać 8-)DaMaGe pisze: ładuje gdzieś tak do 1.2, więc chyba OK.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2013, 12:55 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
A to co innego 8-) nie ma prawa napisałem zanim to dopisałKrzysiek 84 pisze:MUNIOR napisał/a:
DaMaGe napisał/a:
ładuje gdzieś tak do 1.2, więc chyba OK.
Wiec chyba ,a nawet na pewno, nie ok :roll: ,o ile to seria ,bo o całe 0,3 bara za dużo i komp ma prawo odcinać 8-)
DaMaGe napisał/a:
:mrgreen:
Kolego DaMaGe ja sam staram się ogarniać swój wóz. Co prawdasz nie posiadam pełnej wersji vaga więc trochę mi ciężko ale u siebie w robocie posiadam interfejs oparty na vagu i nawet daję radę. Dodam że praktycznie co wekend latam dk 94 w stronę siewierza więc możemy się gdzieś zgadać. sprawdzimy błędy i podstawowe parametry a może nam coś to podpowie i będziesz wiedział gdzie szukać.
nie udało się połączyć przy pomocy dwóch użytkowników tego forum, którzy chcięli pomóc ... zastanawiam się nad tym N75 - cyka jak szalony, do tego stopnia, że słychać go bardziej niż silnik w środku pojazdu. wyczytałem, że można łatwo sobie go sprawdzić - 'bajpas', tylko z którymi przewodami co trzeba zrobić, bo u mnie były zmieniane i po kolorach niewiele zostało ??
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Krzysiek 84
- Junior Admin
mam pożyczony sprawny N75, jutro podmianka, z tym mniej problemów ...
[ Dodano: 2013-12-23, 12:07 ]
po podmiance bez zmian jedyne co to cykanie ustało
[ Dodano: 2014-01-04, 14:35 ]
jestem tuż po wizycie u TREPKA, wszystko wydaje być się OK, więc chyba po prostu zaczyna brakować mi mocy po dwóch miesiącach użytkowania samochodu temat więc można uznać za nieaktualny ...
[ Dodano: 2013-12-23, 12:07 ]
po podmiance bez zmian jedyne co to cykanie ustało
[ Dodano: 2014-01-04, 14:35 ]
jestem tuż po wizycie u TREPKA, wszystko wydaje być się OK, więc chyba po prostu zaczyna brakować mi mocy po dwóch miesiącach użytkowania samochodu temat więc można uznać za nieaktualny ...