[B4 1.9TD aaz] Plan na swapa..
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
[B4 1.9TD aaz] Plan na swapa..
witam.
od pewnego czasu mysle na swapem swojego silnika AAZ na silnik z audi 100 c3 2.0TD..
tylko sa pewne trudnosci z tym jaka skrzynie jak bedzie z mocowaniami przednimi silnika , uklad chłodzenia to wiadomo ze bedzie trzeba przerobic tylko teraz chodzi o skrzynie, mocowania silnika i polosie.
od pewnego czasu mysle na swapem swojego silnika AAZ na silnik z audi 100 c3 2.0TD..
tylko sa pewne trudnosci z tym jaka skrzynie jak bedzie z mocowaniami przednimi silnika , uklad chłodzenia to wiadomo ze bedzie trzeba przerobic tylko teraz chodzi o skrzynie, mocowania silnika i polosie.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2013, 07:03 przez Tomcionerwus, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
co do tego projektu to jest na dwa razy bo niedawno sie dowiedziałem ze kolegi zona miała wypadek, maja audi 80 b4 tdi 1z 90 km ale do kazacji chyba pojdzie bo pojazd dostał z bolku centralnie w drzwi ale zespol napedowy i silnik sa całe... poczekam troche aby pozałatwiali sprawy z ubezpieczeniem i probuje sie z nim dogadac aby to kupic całosc aby miał dumania na 3 tygnie aby cała elektronike dieselka powoli rozebrałi opisał i mogł spokojnie włozyc do mojej audicy.... bo samego swapa sie neiboje juz bo 4 zrobiłem ale elektronika sie niebawiłem i tu bede miał duzy orzech do zgryzienia.... ale jak ma sie garaz i narzedzie to wszystko sie zrobi na spokojnieeee....
juz czesc rzeczy obczaiłem ze musze miec silnik,skrzynie,wydech,cała wiazke, polosie...
ale ten temat jest na dwa razy poczekamy i zobaczymy jak sie ulozy....
juz czesc rzeczy obczaiłem ze musze miec silnik,skrzynie,wydech,cała wiazke, polosie...
ale ten temat jest na dwa razy poczekamy i zobaczymy jak sie ulozy....
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
aldi pisze:Jak będziesz przekładał silnik z audi 80 to elektrykę po prostu przepinasz i nie jest to skomplikowane bo wiązka silnika audi 80 jest kompatybilna z resztą audi 80.
rozumiem ale ja mam obecnie wersje AAZ bede zmieniał na 1Z , co elektrykie to jeszcze sie zobaczy bo to temat na dwa razy...
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
aldi pisze:Powinno podejść bo każde audi 80 miało praktycznie taką same wiązki poza silnikowe. Ewentualnie trzeba będzie dołożyć jakiś przekaźnik.
aha. poczekamy zobaczymy ale ten temat to musisz poczekac az kumpel zadzwoni ze chce sprzedac audi musze czekac... jak projekt bedzie realizowany to wtedy bede miał pytanie w kwestii elektryki i elektroniki tzn od obrotomierz i kontrolke swiec zarowych, system diagnostyki komputera od silnika...
poczekamy zobaczymy.....
-
- Forum Audi 80
bohema667 pisze:Zawsze można zrobić mTDI
niebede przerabiał niczego. bo włąsnie za niedłougo bede robił swap...
tylko bede potrzebował schematow wiazki silnika tzn 1.9tdi 1Z i schemat klimy na manualu.....
swap silnika i klimy reszty gratow zrobie sam ale co do elektryki to bede powoli to robił aby czegos niespalic ....
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
No dzis zaczałęm powolnym swapik silnika ze skrzynia 1Z do mojej audicy...
Ale mam pytania ktore mnie drecza od poczatku tego swapa:
1 to jak mozna wyciagnac wiazke z komory silnikowej tzn wiazke silnikowa. do komory silnikowej czy do kabiny?????
2 czy mozna oddzielic wiazke silnikowe tzn tylko od silnika od reszty wiazki np predkosciomierz czujnik wstecznego,czujniki cisnienia oleju...
bo z tego co widze to musze ciac cała izolacje termokurczliwo aby rozdzielic....
Prosze o odpowiedz kto przerabiał ten temat....
Ale mam pytania ktore mnie drecza od poczatku tego swapa:
1 to jak mozna wyciagnac wiazke z komory silnikowej tzn wiazke silnikowa. do komory silnikowej czy do kabiny?????
2 czy mozna oddzielic wiazke silnikowe tzn tylko od silnika od reszty wiazki np predkosciomierz czujnik wstecznego,czujniki cisnienia oleju...
bo z tego co widze to musze ciac cała izolacje termokurczliwo aby rozdzielic....
Prosze o odpowiedz kto przerabiał ten temat....