Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABK] dym w komorze silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
grabon.a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABK] dym w komorze silnika

Post autor: grabon.a » 28 lis 2007, 20:40

Witam

Ostatnio pojechałem do miasta ok 30 km wszystko było ok. Samochód postał tam ok. 2 godziny no i wróciłem do domu tą samą trasą, przed domem poczułem w smród palącej się gumy :-/ zatrzymałem się zgasiłem auto, otworzyłem maskę no i zauważyłem lekki dymek, który po chwili przestał sie wydobywac. Odpaliłem ponownie żeby dokładnie sprawdzic z kąd leci potem lekko przygazowałem no i gaz wystrzelił :-/ i to jeszcze tak ze rozwaliło przepływomież!! poprostu masakra. Tak więc nie doszedłem z kąd ten dym bo auto juz nie odpaliło :-/ . Dzisiaj dostałem inną przepływke (koszt 300zł).
Mam dwa pytania :??
- Z kąd może byc ten dym? jest tylko przy rozgrzanym silniku i ma zapach palącej sie gumy.
- dlaczego wystrzelił mi ten gaz skoro zapalałem auto na benzynie no i wyłączyłem centralke gazową tak zeby przy dodawaniu gazu sie nie przełączyła na LPG.

pozdr.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 28 lis 2007, 20:54

Skoro miałeś wyłączoną gazownię to podejrzewam, że to nie gaz Ci strzelił tylko benzyna. Dymek? Hmmm. może gdzieś Ci olej kapie na kolektor i się spala. Obejrzyj dokładnie silnik np. przy pomocy jakiegoś małego lusterka i dobrej lampy.

grabon.a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grabon.a » 28 lis 2007, 21:32

no silnik niestety ma wycieki ale dym miał wyraznie zapach palącej się gumy. Olej chyba by troche inaczej smierdział??

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 28 lis 2007, 21:41

Często olej śmierdzi jak guma, w końcu i jedno i drugie to produkt przerobu ropy naftowej. Fakt, że obecnie elementy gumowe to efekt syntetyczny ale smród podobny :-) .

grabon.a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grabon.a » 28 lis 2007, 22:36

hmm jurto sprawdze, ale jeszcze jedno pytanie "Danek" napisałes ze to prawdopodobnie benzyna strzeliła, to ona wogóle ma prawo strzelic?? Wogóle te klapki przeciw wybuchowe cos dają? u mnie raczej nie poskutkowała :-/

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 29 lis 2007, 08:46

grabon.a pisze:benzyna strzeliła, to ona wogóle ma prawo strzelic?
Owszem, zdarza się co prawda baaardzo rzadko, ale jest to możliwe przy okazji jakiejś awarii wtrysku czy zawieszonego zaworu ssącego.
grabon.a pisze:Wogóle te klapki przeciw wybuchowe cos dają? u mnie raczej nie poskutkowała :-/
Moim zdaniem przy małym kichnięciu spełnią swoją rolę, ale przy solidnym strzale, żadna klapka nie pomoże.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2007, 14:19 przez Danek, łącznie zmieniany 1 raz.

grabon.a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grabon.a » 29 lis 2007, 23:07

kurcze jeszcze jedna sprawa wypadła po drodze
wymieniając przepływomierz zauwazyłem ze ta klapka która znajduje sie w dolnej częsi obudowy filtra jest prykręcona na stałe tak aby łapac to ciepłe powietrze z pod silnika. Jaki to ma wpływ na prace silnika? po co ktos to zrobił? moze sie teraz szybciej rozgrzewa ale wydaje mi sie ze zimnie powietrze jest lepsze bogatsze w tlen.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Danek » 29 lis 2007, 23:18

Pewnie gazownik partacz to "zdrutował" :-( , coś gdzieś słyszał tylko nie bardzo wiedział gdzie i po co :-( . Tym steruje termostat powietrza i ma działać tak jak powinno inaczej temperatura zasysanego powietrza znacznie się zmienia zwłaszcza zimą, może to negatywnie wpływać na sterowanie mieszanką.

Awatar użytkownika
rsdziadek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rsdziadek » 01 gru 2007, 10:35

Jeśli chodzi o ten dymek to ja też "mam jeden", jak jestem w daleko od domu (min 200 km) i stoje w większym korku to pojawia się dymek spod maski, ale z tego co przyuważyłem to cieknie płyn chłodzący gdzieś w okolicach dolnego węża przy chłodnicy. Co ciekawe zawsze jak się zabieram za naprawę to nie mogę sprowokowac auta do wycieku i nie wiem dokładnie skąd cieknie. :-/

msr123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: msr123 » 01 gru 2007, 10:46

rsdziadek, miałem bardzo podobny problem!
Tyle, że u mnie czuć było właśnie takim spalonym borygo.

Otwórz maskę, stań z boku silnika od strony pasażera i pod filtrem powietrza będzie taki gumowy przewód wodny od podgrzewania kolektora ssącego. Z niego może kapać na rurę wydechową i dlatego pojawia się dymek. U mnie pękł on przy zacisku, więc dobrze obmacaj ;-) i sprawdź czy nie jest mokro na przewodzie lub na rurze wydechowej. Jak tak to pędź do sklepu po zamiennik (ja zapłaciłem około 8 zł) :-)

zobacz ten temat: viewtopic.php?t=8607

[ Dodano: 2007-12-01, 10:47 ]
ooo przepraszam, Ty masz ABK... ale i tak pewnie podobny przewód tam jest.

grabon.a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grabon.a » 01 gru 2007, 11:54

Juz wiem z kąd ten dym, Danek miał racje to Olej kapie na rure wydechową. Wogóle coś sie dzieje z moim silnikem bo cały jest z dołu mokry od oleju łącznie ze skrzynią biegów i pierwszym tłumnikiem. Dzisiaj jade go umyc żeby póżniej sprawdzić z kąd cieknie. Wydaje sie byc mocno rozszczelniony pewnie bedzie cza powymieniec uszczelki :-/ .
pozdr.

Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kaczaza5 » 03 lut 2008, 12:28

grabon.a, możliwe że uszczelnienie wału od strony sprzęgła powiedziało Ci "papa" skoro masz mokry dół razem ze skrzynią albo skrzynia puszcza
Powodzenia w naprawie
A tak poza tym to mam ten sam problem :-/ tylko u mnie dochodzi jeszcze to że mi olej cieknie górą spod pokrywy zaworów i leży na kolektorze ssącym i jak ją czasami przegonie to mam to samo tzn. dym leci mi z kratek wentylacyjnych i spod maski :-(
Ogólnie szybko nie jeżdże ale pierwszy raz zauważyłem to jak chciałem jechać za A6 w kombiaku :mrgreen: udawało mi się to przez pierwsze kilka kilometrów ale jak dojechałem odpowiednio blisko i zobaczyłem że na klapie ma emblemat 2.5tdi to już długo za nią nie jechałem, bo później widziałem tylko gdzieś daleko bat od gościa cb-radia :->
Jak myślicie czy to olej na kolektorze tak się grzeje :?:
Na wiosne przewiduje uszczelnienie całego silnika i skrzyni tak żeby było czysto, sucho i pachnąco a do tego czasu pozostaje mi tylko spokojna jazda
A bo bym zapomniał jak postoje w korku gdzieś w mieście albo jade bardzo powoli dłuższy odcinek tak na 1 lub 2 biegu bez użycia pedału gazu to też jest to samo :-/

mysza240
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mysza240 » 03 lut 2008, 13:01

grabon.a pisze:Juz wiem z kąd ten dym, Danek miał racje to Olej kapie na rure wydechową. Wogóle coś sie dzieje z moim silnikem bo cały jest z dołu mokry od oleju łącznie ze skrzynią biegów i pierwszym tłumnikiem. Dzisiaj jade go umyc żeby póżniej sprawdzić z kąd cieknie. Wydaje sie byc mocno rozszczelniony pewnie bedzie cza powymieniec uszczelki :-/ .
pozdr.
Z tego co piszesz wynika iż zaczoł się proces rozszczelniania silnika góra dół itd czy oby nie masz syntetyku oleju wlanego ?Napisz jak kondycja Twego silnika i jaki ojej lejesz,a i czy zauważyłeś głośniejszą pracę popychaczy

Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kaczaza5 » 03 lut 2008, 13:12

mysza240 pisze:
grabon.a pisze:Juz wiem z kąd ten dym, Danek miał racje to Olej kapie na rure wydechową. Wogóle coś sie dzieje z moim silnikem bo cały jest z dołu mokry od oleju łącznie ze skrzynią biegów i pierwszym tłumnikiem. Dzisiaj jade go umyc żeby póżniej sprawdzić z kąd cieknie. Wydaje sie byc mocno rozszczelniony pewnie bedzie cza powymieniec uszczelki :-/ .
pozdr.
Z tego co piszesz wynika iż zaczoł się proces rozszczelniania silnika góra dół itd czy oby nie masz syntetyku oleju wlanego ?Napisz jak kondycja Twego silnika i jaki ojej lejesz,a i czy zauważyłeś głośniejszą pracę popychaczy
Qrde to u mnie by było to samo?? Tyle że ja mam silniczek 1.8 oznaczenie RP[ :?: ] i mam go zalanego półsyntetykiem (tak kupiłem nie zmieniałem jeszcze oleju) a popychacze zaworów słyszę ale tylko czasami jak odpalam na gazie to go słychać ze 30-45sek a później cichnie na benzynce popychacz słychać 1-3sek na zimnym silniku co to oznacza :?:

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 14 kwie 2009, 22:12

witam znalazłem temat który mnie interesuje i chcę odgrzać kotleta :-P
U mnie dzieje się to samo cograbon.apatrząc na liczbę postów wnioskuje że nie ma już go na forum i się nie dowiem jak rozwiazał problem :-(

Do rzeczy u mnie zauważyłem dym od strony kierowcy za akumulatorem i mam tak samo cały dół silnika mokry :-( jak mogę zniwelować ten wyciek-kałuży jeszcze nie mam ale ten dym jest nie do zniesienia szczególnie w korkach(aż wstyd jechać)
jakie uszczelki miałbym wymienić? szukałem kilka razy z kąd to ustrojstwo cieknie i nie mogę znaleźć.chciałbym sam znaleźć przyczynę.
dokładnie wczoraj zaczęło mi stukać coś w silniku. Auto czeka na naprawę blacharską i chciałbym przy okazji to zrobić.
jak kupiłem auto gościu nie wiedział jaki mu ojciec olej wlał i teraz mam pytanie co ja mam mu wlać :?: aktualny przebieg 265000

proszę o pomoc

[ Dodano: 2009-05-07, 20:50 ]
Nikt nie odpisał więc ja odpisze :-P

Zaprowadziłem auto do mechaniora i mi sprawdził gdzie jest wycek-okazało sie że spod simmeringu na wale pomiędzy skrzynią a silnikiem no i trochę z pokryw zaworów na kolektor <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl