[B4 ABT] Wiecej szzzzmocy!
Po wielu bojach stworzyłem idealną kopie dolotu z AAE
na zdjęciach
- filtr powietrza z 1.6 ADA z zaspawanymi otworami po silniku krokowym w obudowie
- dorobiona flansza zamiast przepływomierza na srednice 70mm
- czapka na monowtrysk uspawana na nowo gdyż ta z AAE się nie mieści
- guma może zostać ori AAE o ile nie wkładamy blosa, jeżeli jest, to nie starczy miejsca i....-
- opcjonalnie kolanko silikonowe 180 stopni odpowiednio skrócone
- opcjonalnie blos
- dodatkowo kruciec od oparów paliwa w przepustnicy należy obciąć i zaślepic a pary dać w powietrze albo zastosować kolanko 90 st. jakie było w monowtryskach z golfa MK III
innej lepszej opcji chyba nie ma bo kolektor z monowtrysku mocno wystaje w stronę podłużnicy i do orginalnej czapki AAE pasuje nie wadząc tylko obudowa z AAZ, można też zastosować czapkę na monowtrysk z golfa II/III mono skierowaną w przód i filtr AAZ ale nie podobało mi sie to rozwiązanie bo mało miejsca na blosa
na zdjęciach
- filtr powietrza z 1.6 ADA z zaspawanymi otworami po silniku krokowym w obudowie
- dorobiona flansza zamiast przepływomierza na srednice 70mm
- czapka na monowtrysk uspawana na nowo gdyż ta z AAE się nie mieści
- guma może zostać ori AAE o ile nie wkładamy blosa, jeżeli jest, to nie starczy miejsca i....-
- opcjonalnie kolanko silikonowe 180 stopni odpowiednio skrócone
- opcjonalnie blos
- dodatkowo kruciec od oparów paliwa w przepustnicy należy obciąć i zaślepic a pary dać w powietrze albo zastosować kolanko 90 st. jakie było w monowtryskach z golfa MK III
innej lepszej opcji chyba nie ma bo kolektor z monowtrysku mocno wystaje w stronę podłużnicy i do orginalnej czapki AAE pasuje nie wadząc tylko obudowa z AAZ, można też zastosować czapkę na monowtrysk z golfa II/III mono skierowaną w przód i filtr AAZ ale nie podobało mi sie to rozwiązanie bo mało miejsca na blosa
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Silnik mi zaczol brac olej a nie wiedzialem czego sie moge spodziewac po rozbiorce, wchodzil w gre nawet pekniety tlok. Wiec zapobiegawczo zaopatrzylem sie w komplet tlokow. A jak jz mialem wybor to wolalem wsadzic od ABK bo wieksza kompresja. Wyszlo tez ze nowe jednak w lepszym stanie niz te z ABT wiec nie bylo sie co zastanawiac. Ale co ciekawe jakiejs znacznej roznicy nieczuc. Silnik jakby bardziej sprawny ale na starych tlokach braki w kompresji rekompensowalem przyspiezeniem zaplonu mialem 10 st finalnie lub 15 a teraz mam standard 6.
Jak troche pojezdze to zmierze kompresje ale chyba co sie mialo dotrzec to sie juz dotarlo bo odrazu ogien byl po zlozeniu czyli docieranie na ostro
Dodatkowo te tloki co mialem byly krotsze, w ABT jak i w ABK byly dwa rodzaje, a te nowe tloki przyszly dluzsze, dluzszy kolniez. Przez co tlok jest stabilniejszy w cylindrze ale znowu powoduje wieksze tarcie
Jak troche pojezdze to zmierze kompresje ale chyba co sie mialo dotrzec to sie juz dotarlo bo odrazu ogien byl po zlozeniu czyli docieranie na ostro
Dodatkowo te tloki co mialem byly krotsze, w ABT jak i w ABK byly dwa rodzaje, a te nowe tloki przyszly dluzsze, dluzszy kolniez. Przez co tlok jest stabilniejszy w cylindrze ale znowu powoduje wieksze tarcie
Marszal, ja zaglą┬dam tuaj z czystej ciekawości, sam mam ABT i kombinowałem nad mocą.. obecnie mocno po głowie chopdzi mi 1.8T, jednak mam problem żeby dorwać coś ciekawego.. i zastanawiam się nad naprawą mojeg, chociaż na jakiś czas...
czy podejdzie jakaś inna głowica do naszych ABT (bo akurat to miałbym do zrobienia u siebie.. ) bez wielkiej rzeźby..?
czy podejdzie jakaś inna głowica do naszych ABT (bo akurat to miałbym do zrobienia u siebie.. ) bez wielkiej rzeźby..?
- karolas123
- Forum Audi 80
ABT ma najlepszą głowice jaką montowali w monowtryskach. Ma tak duze zawory jak wielopunkt
Jeszcze lepsza głowicę można dac tylko z golfa IV crossflow ale to już pod wielopunkt.
Nie wiem jaką teraz ABT ma moc ale jak sobie przypominam jak to jeździło jak go kupiłem to jest duza róznica.
Ogólnie każda zmiana idzie na plus, szkoda tylko ze nie miałem czasu to bym dotarł jeszcze zawory.....ale wsumie jak nalałem naftą na noc to nie spłyneła wiec chyba nie było i tak po co
Jeszcze lepsza głowicę można dac tylko z golfa IV crossflow ale to już pod wielopunkt.
Nie wiem jaką teraz ABT ma moc ale jak sobie przypominam jak to jeździło jak go kupiłem to jest duza róznica.
Ogólnie każda zmiana idzie na plus, szkoda tylko ze nie miałem czasu to bym dotarł jeszcze zawory.....ale wsumie jak nalałem naftą na noc to nie spłyneła wiec chyba nie było i tak po co
- karolas123
- Forum Audi 80
panda86, wszsystko podejdzie, bo załozysz swoj kolektor. Jak od wielopunktu to tylko przekładka. Króciec plastixsowy i reta jest ta sama. Elektryki procz swiec nie ma na głowicy.
!StaSiu, hamowałem abt po pełnej obrobce głowicy i tłokach abk i na gazie wyszło 105 koni i ponad 170Nm. Jak mi politechnika udostepni to wstawie.
!StaSiu, hamowałem abt po pełnej obrobce głowicy i tłokach abk i na gazie wyszło 105 koni i ponad 170Nm. Jak mi politechnika udostepni to wstawie.
Ok, czyli wygląda na to że może uruchomie mojego złomka w miarę niskiej kasie.. - jeżeli możesz to napisz proszę jakie oznaczenia silników mają być żeby mi ta głowa podeszła.. no i jeszcze pytanie dalej.. - czy jak bezie inna głowa to koło rozrządu zostawiam swoje czy ori z danej głowy? No i jak to ustawić..? normalnie jak serię na znaki..? Czy wałki nie mają innej charakterystyki? czy jest to w "normie" i nic się nie stanie..? Linka od gazu nie będzie robiła problemów..? w sumie prócz świec to jeszcze jest potencjometr przepustnicy oraz krokowy... a ten mam na 6 pinów bodajże..karolas123 pisze:panda86, wszsystko podejdzie, bo załozysz swoj kolektor. Jak od wielopunktu to tylko przekładka. Króciec plastixsowy i reta jest ta sama. Elektryki procz swiec nie ma na głowicy.
a Przekładka na NG to już wiąże się ze zmianą kompa itd.. tak? (bo mógłbym mieć takiego dawcę.. tylko nie wiem czy jest sens..