[2.0 3A] tuning silnika
Jarek-LT widziałem wiele głowic z golfa II 1.6 Turbo Diesel z ickiem i widziałem ich pęknięcia hehehe sam takie montowałem... :mrgreen: ale mowi ze podobno gdzieś pęknięcie w kanale olejowym mowi ze lepiej by bylo kupić inną i dopiero robić no i jest kwestia rantu na cylindrze ;/ miodów z tego nie będzie.. tak panowie rozmyślam co by tutaj wsadzić i tak do 2 litrów by spasowało. słyszałem o tych 1.8T ze maja kute doły. ale co do moich odczuć z 1.8T to za duzo paliły jak na swoją moc.. chociaż A6C5 też kawałek autka i pewnie w takiej 80 to by ładnie latało.. pomóżcie panowie coś wybrać bo myślę że bardziej ku wolnossącemu motorowi się kłaniam.. tylko co wybrać... hmm
- karolas123
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jakbyś pojeździł 2.6 ABC to byś dopiero zobaczył co to jest duże spalanie w porównaniu do mocy.athek pisze:ale co do moich odczuć z 1.8T to za duzo paliły jak na swoją moc..
Pamiętam że Sagemowi AEB w 80 avant palił coś około 7-8l/100km litrów benzyny w trasie a teraz ma A4 B5 Q chyba z APU i z tego co pisał to mieścił się w 10l gazu na 100km.
No wiem ale chcę ciąć koszta trochę a cały 1.8T z osprzętem to niezły wydatek.. a 2.0 ACE nie nada się ?? mi więcej kucyków nie potrzeba a chyba mniej kombinacji z takim.. dodatkowo mam kompletnie nowy mechaniczny wtrysk z przepływką RZADKOŚĆ więc mógłbym go montować do tego motoru.. pozostaje kwestia osadzenia go w budzie no i całej elektryki.. silnik mogę wyremontować ale ogarnąć elektrykęto już niebardzo
[ Dodano: 2014-06-12, 17:26 ]
e nie nie bez gazu panowie
[ Dodano: 2014-06-12, 19:29 ]
Jeszcze mi przyszedł na myśl silnik ABF z GTI mk3 ???
[ Dodano: 2014-06-12, 19:31 ]
ABF jest poprzeczny więc odpada ;/
[ Dodano: 2014-06-12, 17:26 ]
e nie nie bez gazu panowie
[ Dodano: 2014-06-12, 19:29 ]
Jeszcze mi przyszedł na myśl silnik ABF z GTI mk3 ???
[ Dodano: 2014-06-12, 19:31 ]
ABF jest poprzeczny więc odpada ;/
-
- Forum Audi 80
Jak będziesz miał silnik z wiązką z Audi 80 to przekładasz wiązki i nie musisz nic lutować. Tylko musisz wywalić całą deskę i ogrzewanie bo wiązka silnika idzie pod dywanikiem przy samej ścianie grodziowej i lepszy dostęp do spodu skrzynki bezpieczników.athek pisze: więc mógłbym go montować do tego motoru.. pozostaje kwestia osadzenia go w budzie no i całej elektryki.. silnik mogę wyremontować ale ogarnąć elektrykęto
widziałem wczoraj 80 B3 91rok a w nim Silnik 6A to chyba bliźniak ACE ?? i powiem tak. różnica duża co do osadzenia w komorze w porównaniu do mojego aktualnego 3A. akumulator ja mam w podszybiu tam jest przy prawym nadkolu koło zbiorniczka płynu do wspom. jest zdecydowanie cofnięty bliżej sciany grodziowej poza tym jest wysoko praktycznie na styk z maską a mój jest dużo niżej osadzony.. może to być przez to że ten 6A to nie quattro ???
-
- Forum Audi 80
Gdzieś chyba ktoś wyjaśniał na forum, że ACE i 6A to są short blocki zrobione specjalnie pod montaż podłużny bo zwykły block nie zmieścił by się pod maską z głowicą 16V. A bloki silników 8 zaworowych są takie same jak tych poprzecznych bo mają niższą głowicę i się mieszczą pod maską.athek pisze:różnica duża co do osadzenia w komorze w porównaniu do mojego aktualnego 3A
Więc wychodzi na to że wkłądając ACE/6A trzeba rzeźbić sciankę grodziową ??
Przemyślałem wiele rzeczy i doszedłem do wniosku że chcę wsadzić coś wolnossącego do 2 litrów pojemności.. szukałem silnika z 90 quattro 2.0 20v ale to nie do znalezienia
hmm może 1.8 ADR z A4 ?? no nie wiem nic innego mi nie przychodzi na myśl.. narazie załatwiłem głowicę do swojego 3A poskładałem i co ? NIE MA MOCY :cry: rozrząd składany na pałę bo się nie pokrywa znak na wałku hehehe i nie wiem do końca czy jest poskładany dobrze ale to już inny temat.. Jakie jeszcze silniki warto brać pod uwagę ??
Przemyślałem wiele rzeczy i doszedłem do wniosku że chcę wsadzić coś wolnossącego do 2 litrów pojemności.. szukałem silnika z 90 quattro 2.0 20v ale to nie do znalezienia
hmm może 1.8 ADR z A4 ?? no nie wiem nic innego mi nie przychodzi na myśl.. narazie załatwiłem głowicę do swojego 3A poskładałem i co ? NIE MA MOCY :cry: rozrząd składany na pałę bo się nie pokrywa znak na wałku hehehe i nie wiem do końca czy jest poskładany dobrze ale to już inny temat.. Jakie jeszcze silniki warto brać pod uwagę ??
-
- Forum Audi 80
Nie ściana grodziowa musi być taka sama. Na pewno źle popatrzyłeś albo wizualnie wygląda inaczej bo nie ma tam akumulatora. Zresztą zobacz jaka ta głowica 16V jest szeroka: http://stal-car.pl/allegro_zdjecia/alle ... 7a650a.JPGathek pisze:Więc wychodzi na to że wkłądając ACE/6A trzeba rzeźbić sciankę grodziową ??
- karolas123
- Forum Audi 80
- karolas123
- Forum Audi 80