Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0E ABK] Problem olejowy

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
djabeł
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djabeł » 30 cze 2014, 10:17

drogi kolego nie chcę Cię urazić ale czytać to umiem tam jest podany silnik abh ja mam abc dla przypomnienia i trochę się różni od mojego i na tamtych zdjęciach z pierwszej strony nie ma podane gdzie się znajdują uszczelniacze jak naprawię silnik to na pewno napiszę co mu dolegało

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 30 cze 2014, 11:03

We wszystkich silnikach audi 80 a nawet samochodach innych marek uszczelniacze są rozwiązane tak samo. Jedynie w dieslach nie trzeba kombinować aby zawór nie wpadł bo tłok dochodzi pod sam zawór.

Ja u siebie zmieniałem bez zdejmowania głowic. Próbowałem najpierw skonstruować przyrząd do podłączania ciśnienia do cylindra ze starej świecy pozbawionej porcelany + wentyl z opony. Ale nie było czasu na doprowadzenie prototypu tego urządzenia do używalności to zrobiłem na sznurek.

Tutaj jeszcze temat ze zdjęciami: audi80.pl/viewtopic.php?p=923255

A tak to robisz w następującej koleności:
1. Wyjmujesz wałek rozrządu
2. wyjmujesz hydropopychacze (z tego co pamiętam to najlepiej je kłaść w określonej pozycji ale nie pamiętam jakiej, oraz ponumerować aby wsadzić je na miejsce gdzie były wcześniej)
3. Podpierasz sznurkiem wciskanym w otwór świecy albo innym patem zawór. O wystarczającej ilości będzie świadczyć, że po tłok po podniesieniu do góry zablokuje się albo nie będzie dało się wcisnąć zaworu. Sznurek najlepiej jakiś niezbyt zmechacony aby się nie zasupłał w cylindrze.
4. wciskasz talerzyk na zaworze (do tego potrzebne będzie przyrząd do wciskania sprężyn kupiony albo samoróbka) i z odsłoniętego trzonka zaworu wyjmujesz zabezpieczenia tak aby nie poleciały do silnika (najlepiej wsadź szmatkę w odpływ oleju do miski)
5. wyjmujesz sprężyny i długimi kombinerkami albo specjalnymi szczypcami wyjmujesz stary uszczelniacz. Nowy uszczelniacz najlepiej zakładać specjalnymi szczypcami albo docisnąć nasadką klucza.
6. wsadzasz sprężyny, wkładasz "talerzyk", dociskasz talerzyk i mozolnie wkładasz zabezpieczenia zaworów.

I po założeniu wałka trzeba poczekać w pół godziny bo popychacze mogły się rozsunąć a wtedy może dojść do uszkodzenia silnika przy próbie odpalenia.

Jak chcesz kupić przyrząd do wciskania sprężyn to upewnij się że wejdzie w gniazdo bo sam mam taki, który chyba służy do ściskania sprężyn w ciężkim sprzęcie i nie mieści się w gniazdo po hydro popychaczu w audi.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2014, 12:10 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 30 cze 2014, 11:52

djabeł pisze:czytać to umiem tam jest podany silnik abh ja mam abc dla przypomnienia
a co za różnica :?:
A poza tym w 80 nie ma silnika abh tylko abk jak już, no i mogłeś poszukać tematów dotyczących v jak kolega aldi, Ci podał a nie podłączać się do tematu o innym silniku tak dla wyjaśnienia.

ps i naucz się pisać po polsku stosując znaki interpunkcyjne :!:

djabeł
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djabeł » 18 lip 2014, 20:55

witam wszystkich problemem wszystkiego była uszczelka głowicy prawej wymieniłem na niej też uszczelniacze drugą głowicę ściągnełem dla spokoju ducha i również wymieniłem uszczelniacze sądzę że za 50 złotych za uszczelkę nie ma co męczyć się i wymieniać uszczelniaczy bez demontażu głowicy ale jak ktoś ma czas może się pobawić dziękuję za pomoc drodzy klubowicze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl