Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B4 2.0E ABK] Problem olejowy

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
djabeł
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djabeł » 30 cze 2014, 10:17

drogi kolego nie chcę Cię urazić ale czytać to umiem tam jest podany silnik abh ja mam abc dla przypomnienia i trochę się różni od mojego i na tamtych zdjęciach z pierwszej strony nie ma podane gdzie się znajdują uszczelniacze jak naprawię silnik to na pewno napiszę co mu dolegało

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 30 cze 2014, 11:03

We wszystkich silnikach audi 80 a nawet samochodach innych marek uszczelniacze są rozwiązane tak samo. Jedynie w dieslach nie trzeba kombinować aby zawór nie wpadł bo tłok dochodzi pod sam zawór.

Ja u siebie zmieniałem bez zdejmowania głowic. Próbowałem najpierw skonstruować przyrząd do podłączania ciśnienia do cylindra ze starej świecy pozbawionej porcelany + wentyl z opony. Ale nie było czasu na doprowadzenie prototypu tego urządzenia do używalności to zrobiłem na sznurek.

Tutaj jeszcze temat ze zdjęciami: audi80.pl/viewtopic.php?p=923255

A tak to robisz w następującej koleności:
1. Wyjmujesz wałek rozrządu
2. wyjmujesz hydropopychacze (z tego co pamiętam to najlepiej je kłaść w określonej pozycji ale nie pamiętam jakiej, oraz ponumerować aby wsadzić je na miejsce gdzie były wcześniej)
3. Podpierasz sznurkiem wciskanym w otwór świecy albo innym patem zawór. O wystarczającej ilości będzie świadczyć, że po tłok po podniesieniu do góry zablokuje się albo nie będzie dało się wcisnąć zaworu. Sznurek najlepiej jakiś niezbyt zmechacony aby się nie zasupłał w cylindrze.
4. wciskasz talerzyk na zaworze (do tego potrzebne będzie przyrząd do wciskania sprężyn kupiony albo samoróbka) i z odsłoniętego trzonka zaworu wyjmujesz zabezpieczenia tak aby nie poleciały do silnika (najlepiej wsadź szmatkę w odpływ oleju do miski)
5. wyjmujesz sprężyny i długimi kombinerkami albo specjalnymi szczypcami wyjmujesz stary uszczelniacz. Nowy uszczelniacz najlepiej zakładać specjalnymi szczypcami albo docisnąć nasadką klucza.
6. wsadzasz sprężyny, wkładasz "talerzyk", dociskasz talerzyk i mozolnie wkładasz zabezpieczenia zaworów.

I po założeniu wałka trzeba poczekać w pół godziny bo popychacze mogły się rozsunąć a wtedy może dojść do uszkodzenia silnika przy próbie odpalenia.

Jak chcesz kupić przyrząd do wciskania sprężyn to upewnij się że wejdzie w gniazdo bo sam mam taki, który chyba służy do ściskania sprężyn w ciężkim sprzęcie i nie mieści się w gniazdo po hydro popychaczu w audi.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2014, 12:10 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 30 cze 2014, 11:52

djabeł pisze:czytać to umiem tam jest podany silnik abh ja mam abc dla przypomnienia
a co za różnica :?:
A poza tym w 80 nie ma silnika abh tylko abk jak już, no i mogłeś poszukać tematów dotyczących v jak kolega aldi, Ci podał a nie podłączać się do tematu o innym silniku tak dla wyjaśnienia.

ps i naucz się pisać po polsku stosując znaki interpunkcyjne :!:

djabeł
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: djabeł » 18 lip 2014, 20:55

witam wszystkich problemem wszystkiego była uszczelka głowicy prawej wymieniłem na niej też uszczelniacze drugą głowicę ściągnełem dla spokoju ducha i również wymieniłem uszczelniacze sądzę że za 50 złotych za uszczelkę nie ma co męczyć się i wymieniać uszczelniaczy bez demontażu głowicy ale jak ktoś ma czas może się pobawić dziękuję za pomoc drodzy klubowicze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl