[B4 1,9TD AAZ] Problem z odpalaniem
-
- Forum Audi 80
[B4 1,9TD AAZ] Problem z odpalaniem
Witam!
Znów mam problem ze swoim AAZ'em, a mianowicie po 2-3 dniach postoju ma już problemy z odpalaniem. Za 3cim razem auto odpaliło ale to aż musiałem doładowywać akumulator. Byłem z tym u mechanika. Powiedział, że najprawdopodobniej problem z pompą wtryskową, a na to składa się problem odpalania + mniej więcej 700obr na biegu jałowym. On sam pomp nie robi, samo rozebranie i złożenie to są już koszty a co dopiero jakaś regulacja czy naprawa. Więc pytam czy we własnych warunkach mogę sam sprawdzić sprawność pompy, wyregulować jakoś ?
Czekam na odpowiedzi, z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam!
Znów mam problem ze swoim AAZ'em, a mianowicie po 2-3 dniach postoju ma już problemy z odpalaniem. Za 3cim razem auto odpaliło ale to aż musiałem doładowywać akumulator. Byłem z tym u mechanika. Powiedział, że najprawdopodobniej problem z pompą wtryskową, a na to składa się problem odpalania + mniej więcej 700obr na biegu jałowym. On sam pomp nie robi, samo rozebranie i złożenie to są już koszty a co dopiero jakaś regulacja czy naprawa. Więc pytam czy we własnych warunkach mogę sam sprawdzić sprawność pompy, wyregulować jakoś ?
Czekam na odpowiedzi, z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam!
Sam to jedynie możesz na chybił trafił regulować dawkę bądź wolne obroty po za tym sam nie sprawdzisz sprawności pompy a co do odpalenia to dzieje sie tak przy każdym odpalaniu czy tylko jak postoi ? Jeżeli tylko jak dłużej nie jest odpalany to może wystarczy zamontować zaworek zwrotny na przewodzie zasilającym pompę
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Jeśli już ,to usunąć przyczynę łapania powietrza ,kórą zwykle jest problematyczny i wiecznie łapiacy powietrze ,filtra paliwa .Zamiast zakładać zaworek ,zakupić filtr bez głowiczki ,bez podgrzewacza ...tylko wejscie -wyjście ...i jedna ,zwykle najczęstsza przyczyna zapowietrzania się ,usunieta 8-)cinek1311 pisze:co do odpalenia to dzieje sie tak przy każdym odpalaniu czy tylko jak postoi ? Jeżeli tylko jak dłużej nie jest odpalany to może wystarczy zamontować zaworek zwrotny na przewodzie zasilającym pompę
-
- Forum Audi 80
Tylko jak postoi tak się dzieje. Zaworek zwrotny mam zamontowany. Jak zgaszę samochód to widzę jak wracają pęcherzyki powietrza. Majster mówił, że pompa gubi ciśnienie czy coś takiego i wtedy ma ciężko, nie pamiętam dokładnie jak mówił ale coś podobnego. Zmiana tej głowki od filtra może rozwiązać problem?
-
- Forum Audi 80
Zaworki zwykle nic nie dają ,szkoda tego zakładać ...zawsze to powtarzam :roll: na co dowodem ,jest twój przypadekgremlin1232 pisze:Zaworek zwrotny mam zamontowany.
"Główkę ",a raczej głowicę filtra ,należy wywalić w diabły ,i założyć filtr, gdzie jest tylko wejście i wyjście .Chocby jak w starym vw 1,6 Dgremlin1232 pisze:Zmiana tej głowki od filtra może rozwiązać problem?
I tu jak najbardziej zgadzam się z twoim majstrem ...dokładnie to pompa "łapie powietrze " ,bo wskutek nieszczelność cofa się paliwo ,a przy próbie odpalenia ,musi dłużej pokręcić ,żeby przegonić powietrze i naciagnąć paliwa już bez powietrzagremlin1232 pisze:Majster mówił, że pompa gubi ciśnienie czy coś takiego i wtedy ma ciężko
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
-
- Forum Audi 80
"Tylko tak czytam ,i nic nie zrozumiałem " :roll: ...Wyrażnie napisałem , że masz szukać filtra paliwa od 1,6 D ,a nie jakiejś głowicy :evil: Głowicy to masz się pozbyć ,a nie kupować drugą :roll: Krzysiek 84, pokazał na fotce "głowicę " :mrgreen: z 1,6 Dgremlin1232 pisze: Tylko tak szukam i nigdzie samej głowicy od 1,6 D nie mogę znaleźć
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin